Törökország nem kérte arra a szíriai menekülteket, hogy hagyják el az országot – húzta alá Fahrettin Altun, a török elnöki hivatal kommunikációs igazgatója vasárnap közzétett Twitter-bejegyzéseiben, két nappal azt követően, hogy Ankara közölte, már nem tudja feltartóztatni a migránsokat, és megnyitja előttük a török határt Európa felé.

Török kormányzati tisztségviselő: Ankara nem kérte az ország elhagyására a szíriaiakat

Altun később úgy fogalmazott: "ha maradni akarnak, maradhatnak, ha menni akarnak, elmehetnek". "Csak annyiban változtattunk menekültpolitikánkon, hogy nem akadályozzuk távozásukat" – húzta alá.

Rámutatott: a török források és az állomány korlátozott voltát figyelembe véve, ahelyett, hogy próbálnák visszatartani az Európába vágyó migránsokat, inkább felkészülnek annak lehetőségére, hogy a harcok dúlta szíriai Idlíb tartományból még több menekült érkezik. Ezután döntött úgy némely migráns, hogy elhagyja Törökországot – tette hozzá.

Altun arra is felhívta a figyelmet, hogy az utóbbi néhány napban 80 ezer 888 menekült lépett ki Törökországból Európa irányába, és ez a szám a következő napokban még növekedhet.

Törökország továbbra is fenntartja a szíriaiak számára az úgynevezett "átmeneti védelmi státuszt" – hangsúlyozta. Altun ugyanakkor sürgette a nemzetközi közösségét, Ankara szövetségeseit, kiemelten az Európai Uniót, hogy osztozva a teherben, ne hagyja egyedül Törökországot, hanem segítsen a több milliónyi menekült ellátásában, egy esetleges újabb migránshullám elleni felkészülésben és egy humanitárius katasztrófa megelőzésére tett erőfeszítéseiben Idlíb tartományban.

"Elfogyott a türelmünk a be nem tartott ígéretek és az elmaradó támogatás miatt" – nyomatékosította a török elnöki hivatal kommunikációs igazgatója.

Az NTV török hírtelevízió vasárnap a török-görög határ mellől arról számolt be, hogy továbbra is tömegek érkeznek Edirne város térségébe gyalog vagy éppen buszokkal a környék falvaiból, Isztambulból, valamint Törökország belső területeiről. Az NTV felvételein az volt látható, hogy a migránscsoportok többségében fiatal férfiakból állnak, de vannak közöttük családok, így nők és kisgyerekek is. Azok a migránsok, akik már péntek óta a határsávban tartózkodnak az átkelés lehetőségére várva, tüzeket gyújtottak, hogy ne hűljenek ki az éjszakai és a hajnali hidegekben. Sátra csak keveseknek van, a szerencsésebbek hálózsákban, sokan azonban a szabad ég alatt alszanak.

Az Anadolu török állami hírügynökség beszámolója szerint az Égei-tengernél, a nyugat-törökországi Canakkale tartomány Ayvacik körzeténél mintegy 30 migránst mentett ki a vízből a török parti őrség, amikor gumicsónakjuk a parttól 100 méterre kilyukadt a görög Leszbosz szigetére vezető úton.

Az utóbbi napokban a görög határőrség és a készenléti rendőrség könnygázt, valamint villanógránátokat is bevetett a Törökország és Görögország közötti pazarkulei és kasztanieszi határátkelőnél gyülekező afgán, szíriai, iraki és pakisztáni csoportok feloszlatására. Az emberek válaszul kövekkel dobálták a görög biztonsági erők egységeit.

Az ENSZ jelentése szerint szombat estére már mintegy 13 ezer ember torlódott össze a görög-török határon. A görög védelmi miniszter helyettese a Szkai görög hírtelevíziónak elmondta: szombat éjjel a hatóságok 9600 olyan bevándorlót tartóztattak fel, akik törvénytelenül próbáltak meg belépni görög területre a 200 kilométer hosszú görög-török határ mentén, ahol az ankarai bejelentést követően megerősítették a határőrizetet. A görög rendőrség közlése szerint vasárnap reggel több mint 500 illegális bevándorló érte el a görögországi Leszbosz, Híosz és Számosz szigeteket az Égei-tengeren keresztül.

(MTI)

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

tudode
Az olvasottak tükrében más a gerincbajos falusi gyerök fekvése, mert féligazsággal eteti azt az országot, amelyet a humanitárius katasztrófától a nemetek mentették meg 2015-ben is!
.
Mindennek van egy határa, mert a menekülteket sem lehet hónapokig, évekig dekkoltatni olyan táborokban, ahol talán még az emberi szükségleteik kielégítése is gondot okoz.
-
Jelzésértékű, hogy megszólalt a török illetékes, mert tudomásukra juthatott, hogy mit nyivákol össze az EU bacilusa!
Nessy
Tényleg ilyen ostoba ez a jó lélek, vagy csak politikus? Ha békén hagyták volna őket, nem indultak volna útnak! De pont a török kormány volt szíves háborút indítani ellenük, bombázni, gyilkolni a civileket.
jesz
...Ankara nem kérte az ország elhagyására a szíriaiakat...ez lehet...de nem is marasztalja őket, elfordul inkább, nem akarja látni mi történik..

Persze ha megjönne az unióból a beígért több tízmilliárd, az más..akkor úgy tennének mintha visszatartanák őket...

Kell a pénz a bombázásokhoz, a hadsereg erősítéséhez, a további hadműveletek finanszírozására...ja, hogy nem arra adta az unijó? Ha már eltapsolták, senkit nem érdekel.
Lepényleső
...talán a bán kérte azt a cirka két millió magyar tettre kész embert aki nyugatra menekült előle?
Talán aranyos kormányunk pont ezért nem szólalt fel ellene,mert tettre kész lett volt nagy része?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.