Az amerikai képviselőház hétfőn 213:195 arányban törvényjavaslatot fogadott el az ízesített e-cigaretták árusítási tilalmáról.

A törvényjavaslat nem csupán az ízesített elektronikus cigaretták, hanem más ízesített dohányipari termékek, köztük a mentolos cigaretták forgalmazását is betiltja. Egyben új jövedéki adót vet ki a nikotinra.

A törvényjavaslatot többségében demokrata párti törvényhozók támogatták, azzal érvelve, hogy gátat kell vetni a fiatal nemzedékek körében egyre elterjedtebb – és súlyosan agy-, tüdő- és érkárosító hatású – ízesített e-cigaretták térhódításának. Egy nemrégiben készült kormányzati felmerés szerint minden negyedik középiskolás szív ízesített e-cigarettát.

Tavaly a kongresszus elfogadott egy törvényt, amelynek értelmében felemelték a dohánytermékek – köztük az e-cigaretták – vásárlásához előírt korhatárt 18 évről 21 évre. A kormányzat pedig az idén év elején betiltotta a gyümölcsös, cukorkaízű, mentolos és más ízesítésű, kis utántöltős e-cigaretták forgalmazását.

A hétfőn elfogadott tervezetet azonban a szenátus várhatóan leszavazza, ugyanis az a nagy utántöltős cigaretták adásvételét is megtiltaná. Ezzel egyes politikusok szerint "túl messzire megy".

Sajtóértesülések szerint az ízesített e-cigarettákat gyártó cégek eredményesen lobbiztak a törvényhozóknál a szigorítás, azaz a teljes betiltás ellen. A szavazás előtti törvényhozási vitákról szóló sajtótudósítások arról is beszámoltak, hogy a Kongresszusi Fekete Caucus, vagyis a kongresszus afroamerikai politikusokból álló csoportja szerint a mentolos cigaretták betiltása különösen sújtaná az afroamerikaiakat. A fekete amerikaiak ugyanis sokkal nagyobb arányban szívnak mentolos cigarettát, mint a nem afroamerikaiak. "Egy olyan tiltás, amely a mentolos ízesítésű cigarettákat veszi célba, de figyelmen kívül hagy más, prémium minőségű dohánytermékeket, feleslegesen terheli meg a fekete közösséget" – nyilatkozott Yvette Clarke brooklyni képviselő.

A törvényjavaslatról a szenátus várhatóan még a héten szavaz.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.