Tagadja a szíriai Idlíb tartomány civil lakosságának bombázását a Kreml.

Nem felel meg a valóságnak az ENSZ szíriai független bizottságának az a jelentése, amely szerint az orosz légerő válogatás nélkül bombázza a civil lakosságot – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kedden Moszkvában.

"Határozottan visszautasítjuk ezeket a vádakat" – hangoztatta.

A szóvivő közölte: a testület jelentése egy-két nappal az követően készült el, hogy a "terroristák" Idlíbben megkezdték támadásukat a szíriai kormányhadsereg ellen.

"Nyilvánvaló", hogy egyetlen bizottság sem tudott hitelt érdemlő információt kapni arról, mi történik a terepen – tette hozzá Peszkov.

Hangsúlyozta, hogy a Moszkvát megvádoló bizottság nem hivatalos szerve az ENSZ-nek, és az általa készített jelentésben nem is esik szó a "terroristák" offenzívájáról, így miatt egyoldalúak a következtetései.

Peszkov arra kérdésre válaszolva, hogy vajon fennáll-e az orosz és a török erők összecsapásának veszélye Idlíbben, azt mondta, a Kreml reméli, hogy a két ország katonái közötti szoros kapcsolattartás minimálisra csökkenti a konfliktus kockázatát.

A Kreml sajtóosztálya kedden közleményben erősítette meg, hogy csütörtökön munkalátogatásra Moszkvába érkezik Recep Tayyip Erdogan török elnök az Idlíbben kialakult helyzet megvitatására. A válság tárgya volt Vlagyimir Putyin orosz államfő és Angela Merkel német kancellár keddi telefonbeszélgetésének is.

Idlíb a Bassár el-Aszad szíriai elnök ellen harcoló felkelők utolsó bástyája, korábban ide szállították át családostól Aleppóból és Dúmából azokat a fegyvereseket, akik az ott elszenvedett katonai vereség ellenére sem voltak hajlandóak tárgyalásokba bocsátkozni a damaszkuszi kormánnyal. A térséget több dzsihadista szervezet, köztük a korábbi an-Nuszra Front által alkotott Haját Tahrír as-Sám ernyőszervezet dzsihadistái, illetve a török támogatást élvező, mérsékeltnek mondott lázadócsoportok tartják ellenőrzésük alatt.

A szíriai kormányerők tavaly áprilisban indítottak offenzívát az északnyugati országrész ellen orosz támogatással, előrenyomulásuk december közepén vett új lendületet. Időközben a szíriai kormánycsapatok közvetlenül a török hadsereggel is összecsaptak, a harcok több tucatnyi török katona életét követelték, ami még inkább kiélezte az Ankara és Damaszkusz közötti amúgy is ellenséges viszonyt.

Forrás: MTI

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.