Szinte háborús helyzetet ír le a Lombardiából nyilatkozó olasz orvos.

Sokkoló üzenet egy koronavírus-doktortól: Választaniuk kell, hogy kit gyógyítsanak meg, kit hagyjanak meghalni

Egy lombardiai, bergamói orvos a Corriere olasz lapnak mondta el, mi a helyzet a koronavírussal fertőzött területeken. Az orvos nyíltan ellentmond annak a sokat hangoztatott vélekedésnek is, hogy az idős emberek a többi betegségük miatt halnak bele a koronavírusba. Azt mondja: ez hazugság, a betegekkel a koronavírus végez.

A Corriere.it írja, hogy Christian Salaroli bergamói aneszteziológus azt nyilatkozta:

„A betegek a koronavírusba halnak bele, mert az intersticiális tüdőgyulladás olyan légzési problémákat okoz, amellyel a beteg már nem tud megbirkózni; a halálukat a vírus okozza, nem más.”

Az orvos azt mondta, hazugság, hogy nem a vírustól halnak meg a betegek. Azt állítani, hogy nem a vírus okozza halálukat, még az áldozatokkal szemben is tiszteletlenség szerinte.

Az orvos szerint a kórházban, ahol dolgozik, csak az új koronavírusban szenvedőket kezelik, a többieket hazaküldik. A koronavírus-betegeket először intubálás nélkül lélegeztetőgépre rakják, az intubálással zajló lélegeztetésről később születik döntés.

A reggeli nagyviziten a beteg kora és állapota mellett az alapján is döntenek az orvosok a további kezelésekről, hogy mekkora esélye van felépülni a betegnek az intenzív kezelésekből.

A koronavírus ugyanis olyan tüdőgyulladást okoz, amely vér oxigénellátását akadályozza. A legsúlyosabb esetek kóros oxigénhiányos állapotba kerülnek. Az intenzív osztályos ágyak száma véges, és így nem minden kritikus állapotú beteget tudnak intubálással lélegeztetni.

Az orvos szerint a többiekről lényegében lemondanak: ha egy 80-95 év közötti betegnek súlyos légzési elégtelensége van, valószínűsíthető, hogy nem éli túl. Ha pedig legalább három létfontosságú szerve elégtelenül működik, akkor biztos, hogy belehal. Ez egyébként koronavírus-mentes időkben is így van.

Az orvos azt mondja, az ilyen beteg már akkor eltávozott, mikor elkapta a fertőzést…

Az orvos azt mondja, az az egy vigasztalja, hogy tudja: döntéseikkel esélyt adnak valaki másnak a túlélésre.

A legjobb döntésnek azt nevezte, ha mindenki otthon marad:

“A legjobb reakció erre a vírusra, ha nem mászkálunk. Fogalmatok nincs, mi megy idebent. Maradjatok otthon”

– mondta.

Az orvos szerint vannak olyan, régóta a pályán lévő kollégái, akik idegileg összeroppantak, zokogtak. Ráadásul az egészségügyi ellátó rendszer is nehezen bírja a nyomást: van, hogy egy szívrohamhoz egy óra múlva ér csak ki a mentő.

A helyzetet a háborús sebészethez hasonlította: csak azokat kezelik, akiknek esélyük van a túlélésre.

Forrás: Blikk

Kép: Pixabay

22 hozzászólásarrow_drop_down_circle

36
Takarítsátok már el az ilyen Anna24-eket!!! Ez nem kupleráj!!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Vilagbol Kiabrandult Mosofazek
@Horizont: Figyelj b+! Teljesen tudom, hogy mit írok, nekem te ne mondd meg a tutit. Jó egészséget édesanyádnak, te meg tanulj meg olvasni.
jesz
@36: régebben családfa kutatással (is) foglalkoztam, vagy tíz éven keresztül. Ez a tíz év pont elég volt ahhoz, hogy könnyes szemmel emlékezzek az ismeretlen szegényekre a régi magyar falvakban...az anyakönyvekben sok borzalom is le volt írva széljegyként.
Aztán elegem lett amikor a sok sok gyermekhalandósággal találkoztam. Az én őseim is csodával határosan maradtak meg. 8 -10 gyerekből maradt három...szinte természetes volt a sok temetés...nekem ez feldolgozhatatlan
Vilagbol Kiabrandult Mosofazek
@Horizont: Én, kicsikém tudok írni. Nem én kezdten b+ -elni, bunkó vén banya!
Vilagbol Kiabrandult Mosofazek
Anyám halott, ugyhogy kussolj! Igazi lepcses vénasszony vagy, nem bírod ha nem a tied az utolsó szó mi? Befejeztem, felesleges válaszolnod. Unalmas.
csipetke
Ha nálunk is elszabadul a vírus,mint Olaszországban,itt is döntenie kell majd az orvosnak,hogy melyik beteg kapja a légzőkészüléket,és melyik haljon meg,miután olyan kevés a légzőkészülék.A fiam kiemelt pesti kórházban műtős,és védőfelszerelés csak a fidesz tv-s szerepléseiben létezik.Bár orbán azt nyilatkozta,hogy az emberi élet védelme mindenekelőtt.Ez az ő szájából abszolut hiteltelen,mert eddig is lesz@rta az egészségügyet. 9 milliárd ft-ot különítettek el a vírus elleni védekezésre,egy stadion árának a kis töredékét.De az igazán genyó dolog az,hogy az orvosok,akik közül sokakat nyugdíjból rángattak vissza,veszélyeztetettek,és a védőfelszerelés sz@rt se ér.Az EU többszázmilliárd eurót oszt szét a tagországok között a védekezésre.Lehet találgatni,vajon ennek mekkora hányada jut oda,ahova kell.A fidesz vezérkart,és a pereputtyukat arra ítélném,hogy kizárólag az állami egészségügyet vehessék igénybe

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.