Az amerikai külügyminisztérium "arab lakosoknak" nevezte a kelet-jeruzsálemi palesztinokat az emberi jogok globális helyzetéről csütörtökön kiadott szokásos évi jelentésében.

A külügyi jelentés az "arab lakosok" kifejezés mellett a "nem izraeli állampolgárok" meghatározást használja a Kelet-Jeruzsálemben élő palesztinokat illetően, holott a városban élő több mint 340 ezer palesztin nem ekként azonosítja magát.

Az Egyesült Államok által 2017-ben Izrael fővárosaként elismert Jeruzsálem palesztinjai izraeli lakhatási engedéllyel rendelkeznek, de közülük csak kevesen izraeli állampolgárok. Elsöprő többségük és a Palesztin Hatóság vezetése szerint az 1967-es háborúban Izrael által elfoglalt Kelet-Jeruzsálem lenne az önálló palesztin állam fővárosa.

Az amerikai külügyminisztérium előző évi emberi jogi jelentésében a palesztinokat még "Jeruzsálem palesztin lakóiként" említették, s a mostani változtatáshoz nem fűztek magyarázatot. Amerikai sajtójelentések szerint a palesztin vezetők élesen bírálták a változtatást. Idézték Hanan Asrávit, a Palesztinai Felszabadítási Szervezet egyik magas rangú tagját, az Izraellel folytatott korábbi béketárgyalások egyik főtárgyalóját, aki szerint e döntéssel "kitörlik a palesztinok identitását, történelmét és kultúráját, s átnevezésük nemcsak esztelenség, hanem elképzelhetetlen is".

Az amerikai kormányzat januárban hozta nyilvánosságra béketervét, amelynek egyik eleme szerint nem Kelet-Jeruzsálem, hanem annak egyik elővárosa, Abu-Disz lenne a leendő palesztin állam fővárosa. A tervezetet a palesztin vezetés azonnal visszautasította. Jared Kushner, Donald Trump amerikai elnök veje és főtanácsadója éppen a napokban közölte amerikai szenátorokkal egy tanácskozáson, hogy tudatta a palesztinokkal: ha továbbra is elutasítják a tárgyalásokat, akkor a folyamat nélkülük halad tovább.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.