Albin Kurti koszovói miniszterelnök menesztette a belügyminisztert szerdán, mert nem tudtak egyetértésre jutni arról, hogyan kellene kezelni az új típusú koronavírus-járványt a nyugat-balkáni országban.

A Koha Ditore című pristinai napilap beszámolója szerint Hashim Thaci államfő azt kérte a parlamenttől, hogy hirdessen szükségállapotot az országban, ám a kéréssel nem értett egyet a miniszterelnök.

Agim Veliu belügyminiszter nyíltan szállt szembe a kormányfővel, és közölte, csak a legszigorúbb intézkedésekkel fékezhető meg a járvány további terjedése.

Ilyen körülmények között kötelességem lépni, és úgy döntöttem, hogy menesztem a belügyminiszter

- adta hírül döntését közleményében Albin Kurti.

A február elején megalakult kormány gerincét az Albin Kurti vezette Önrendelkezés (Vetevendosje), valamint az Isa Mustafa irányította Koszovói Demokratikus Szövetség (LDK) képezi. A belügyminiszter ez utóbbi pártnak a tagja, így a miniszterelnök döntése alááshatja a koalíciós megállapodást. A menesztés hírére reagálva Isa Mustafa emlékeztetett arra, hogy a korábbi megállapodás értelmében a miniszterelnök csak azt követően hozhat döntéseket a kormány tagjairól, hogy egyeztetett a koalíciós partnerrel. Ez most nem történt meg, ezért a döntés visszavonását követeli a hét végéig, ellenkező esetben a koalíciós megállapodás felülvizsgálatát helyezte kilátásba.

A nyugat-balkáni országban eddig 19 fertőzöttet vettek nyilvántartásba, a kormány döntése értelmében március 15. óta csak koszovói állampolgárok léphetnek Koszovó területére, bezárták az iskolákat, éttermeket, kávézókat, csak a gyógyszertárak, valamint az élelmiszerüzletek tartanak nyitva.

Forrás: MTI

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.