Benyújtotta lemondását Szlovákiában Peter Pellegrini kormánya pénteken késő este. Zuzana Caputová államfő elfogadta a döntést.

Zuzana Caputová államfő szlovák szombaton nevezi ki az Igor Matovic vezette új kormány tagjait.

A pozsonyi elnöki palotában tartott ünnepségen védőmaszkokat és gumikesztyűket viseltek a résztvevők, még a katonai díszőrség tagjai is.

A szlovák törvényhozás előzőleg, pénteken megtartotta alakuló ülését.

A Matovic vezette legerősebb kormánypártnak, a február végi szlovák parlamenti választáson győzelmet arató Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) nevű jobboldali mozgalomnak 53 képviselője lesz a törvényhozásban.

A koalíció többi tagja: a Boris Kollár vállalkozó irányította, jobbközép Család Vagyunk (Sme rodina) 17, a Richard Sulík vezette, klasszikus liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) 13, az előző államfő, Andrej Kiska irányította centrista liberális Emberekért párt pedig 12 képviselővel rendelkezik majd a parlamentben.

Benyújtotta lemondását a szlovák kormány

A Caputová által már elfogadott összetételű új szlovák kormányban a miniszterelnöki poszton túl hét tárca vezetéséért lesz felelős az OLaNO mozgalom. Ők jelölték az új pénzügyminisztert, Eduard Hegert, az új belügyminisztert, Roman Mikulecet, továbbá az új védelmi minisztert, Jaroslav Nadot is. A Család Vagyunk két tárcát és egy miniszterelnök-helyettesi tisztséget kapott, valamint a parlament elnökének a posztja is az övék, amelyet a párt elnöke, Boris Kollár tölt majd be.

Az SaS egy miniszterelnök-helyettesi tisztséget és három tárcát kapott, köztük a külügyminisztériumot, amelynek élére Ivan Korcok kerül. Az Emberekért párt – amelynek vezetője, Andrej Kiska korábbi államfő kedden jelentette be, hogy egészségi okokból lemond parlamenti mandátumáról – két tárcát vezethet majd, köztük az igazságügyi minisztériumot, amelynek élére Mária Kolíková kerül.

Cikk- és címlapkép: MTI/AP/TASR/Michal Svitok

(MTI)

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Gyütt Mönt
@Shikari: te lennél az igazi magyar, a hazafi? "A gazember utolső mentsvára a hazafiság" (Abraham Johnson)
SystemError
@Gyütt Mönt: Ő a mi kis udvari kis majmunk. Tapsikol és csengettyűzik is ám!
Yoda69
orbaneknak is ezt kellene tenni amig nem keso. Dilettantizmusukkal a nemzeti katasztrofa szelere sodortak az orszagot.
Szakertoi kormanyzasra van szukseg!
NOW!
csipetke
Követhetné a jó példát orbán is,mert láthatóan nem áll a helyzet magaslatán. A médiában hazudozott a védőfelszerelésekről,amik valójában csak az ő agyában léteztek,most kapkod fűhöz fához,mikor sorra derül ki,hogy szinte sehol nincs védőfelszerelés.Már a lakhelyelhagyási tilalmat is be kellett volna vezetnie,vagy megvárja,még kipusztul a fél ország?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.