A koronavírus-járvány alapjaiban írta át néhány hét leforgása alatt az egész világ életét és a tragikus halálesetek mellett számtalan következménnyel járt. Itt gondolhatunk arra, hogy a pandémia megrengeti az országok egészségügyi rendszerét, valamint az országok gazdaságait is, de közben – mivel a kormányok és a nemzetközi hatóságok gőzerővel keresik a megoldásokat – a figyelem középpontjába kerülnek a tudományos lehetőségek.

Egy világhírű magyar tudós 5 évvel ezelőtt megjósolta a világjárványt, itt a bizonyíték

Fotó: Barabási Albert-László / Facebook

Az egyik ilyen a hálózatelmélet, ami – egyes tudósok szerint – képes előre jelezni a vírusok terjedését és amelynek egyik legnagyobb képviselője Barabási Albert-László magyar származású professzor. A hálózatkutató a napokban egy Facebook-poszttal, egy tanulságos videóval, valamint több interjúval került a figyelem középpontjába. Szerinte amit a jelen helyzetben Magyarország és sok más ország csinál, azok a helyes és szükséges lépések.

Előre jelezni?

Nemcsak a kormányokat, de az embereket is érdekli, hogy hogyan lett ekkora világjárvány egy tavaly, Kínából indult vírusból és hogy hogyan lehet fékezni a terjedését. A vírus jellemzőiről már többször írtunk (miért veszélyesebb, mint az influenza, vagy a rokon vírustípusai, SARS, MERS), azonban az is érdekes, hogy megértsük: hogyan terjed. A hálózatelmélet képviselői szerint erre ad kézenfekvő megoldást ez a tudományág. Nem véletlen, hogy az elmúlt hetekben a hálózatelmélet legnagyobb kutatói sorra szólalnak meg és szavukra az egész kétségbeesett világ figyel.

Alessandro Vespignani olasz származású Bostonban élő professzor és csapatának munkásságát például egy héttel ezelőtt mutatta be részletesen a New York Times. A lap Vespignani a bostoni Network Science Institute igazgatójának (ugyanitt igazgató Barabási Albert-László is) egy zsúfolt napját mutatja be, ami azért is van most betáblázva, mert a koronavírus-járvány miatt rengetegen keresik: az Egészségügyi Világszervezet, európai doktorok, valamint az amerikai járványügyi hivatal is (CDC). A lapnak nyilatkozva Vespignani háborús helyzetről beszél és ezt a korábbi járványok idején (ebola, zika) szerzett tapasztalataira alapozza, amikor az adatok érkezésével párhuzamosan, folyamatosan, élőben modelleznek. Az elmúlt tíz évben épült be a járványkutatók gondolkodásába a hálózatkutatás. A cikk szerint az egészségügyi világszervezetek ilyen helyzetekben napi szinten egyeztetnek az olyan hálózatkutató csapatokkal, mint az NSI. A csapat egyébként a vuhani adatok alapján arra a következtetésre jutott, hogy az első kínai utazási korlátozások néhány nappal késleltették a vírus megjelenését Kína többi részén, azonban a világ más pontjain ezzel 2-3 hét időt nyertek az országok. Azt is vizsgálják már a kínai adatok alapján, hogy más korlátozó intézkedések milyen hatással jártak a vírus terjedésére, így például az iskolabezárások. Vespignani kollégája, Ana Pastore y Piontti fizikus azt is kiemelte, hogy minden ország, minden állam különböző lehet, ez ugyanis függ az egyének viselkedésétől és a háztartások összetételétől.

Aki megtette

Barabási Albert-László már korábbi tanulmányaiban bemutatta, hogy a hálózatkutatást hogyan lehet a vírus elleni küzdelem szolgálatába állítani. A napokban saját Facebook-oldalán osztott meg egy 2015-ben készített videót, melyben a Spektrum a vírusok terjedéséről készített egy epizódot (a csatorna néhány héttel ezelőtt tette ingyenesen elérhetővé ezt a részt).

Ebben az 5 évvel ezelőtt videóban a magyar professzor az első megszólalásában – a mostani koronavírus okozta helyzetben visszanézve szinte jövőbe látóan – így fogalmaz :

Azt hiszem, még nem láttunk mindent. A 21. században nem az a kérdés, hogy lesz-e világméretű járvány, hanem az, hogy mikor és hogy mennyire lesz pusztító.

"Fel kell ismernünk, hogy a válasz nem orvosi jellegű, mivel egy új betegségre hónapokig, évekig tart vakcinát fejleszteni. Egyedül úgy állhatjuk útját egy jövőbeli járványnak, ha megértjük az ember mobilitását. Menet közben kell megállítanunk" – érzékeltette a hálózatelmélet jelentőségét járványok idején. Az emberi mobilitás megértésével megérthetnénk a vírus terjedésének útját és kideríthetnénk, mit kell tenni annak megállítása érdekében anélkül, hogy tönkre tennénk a gazdaságot – tette akkor hozzá Barabási, akinek a megszólalása után a videóban épp a fentebb bemutatott Alessandro Vespignani szólal meg a témában.

Elindul valahonnan a vírus és tovább halad valamely fő elosztópont felé, lehet az London, Párizs, New York Szingapúr. Ott megfertőz másokat, így fejlődik a dinamikája. A járvány nagyvárosról nagyvárosra, majd kisebb repülőterek, kisebb régiók felé halad. Ezen útvonalak alapján tudjuk mérni és modellezni a jelenséget és közelebb kerülünk annak megértéséhez, mit tartogat a jövő – fejtette ki az olasz professzor a 2015-ös műsorban.

Újra aktív Barabási

A magyar professzor is aktivizálta magát a koronavírus-járvány miatt. A témában megjelent Facebook-posztja feltehetőleg milliókhoz ért el a hálózatokon keresztül.

Ezt követően többen is megszólaltatták a professzort. A Transindexnek adott interjújában kijelentette: a COVID-19 hálózatbetegség: a kontakthálón keresztül terjed és a sejthálót fertőzi meg, így csak hálózatelméleti eszközökkel lehet hozzá közelíteni. "Az előrejelzések, amelyeket a világ kormányai használnak, mind hálózatelméleti eszközökre építenek. Ez nagyjából tíz éve vált lehetségessé kollégám, Alessandro Vespignani munkássága nyomán" – árulta el a lapnak. Arra is figyelmeztetett, hogy óriási kockázatot jelent, hogy Romániába az utóbbi hetekben százezrek érkeztek haza külföldről.

Ezzel a népvándorlással berobban a vírus az országba – mondta.

Portfólió

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Peller Anikó
@Pegero: Jaa, csíki székely? Azt hittem zsidó cigány. De mindegy is, ha értelmes. Nagyobb baj ha valaki fideszes.
Sámannus
Barabási munkáját a világ nagy részén Einstein eredményeihez hasonlítják. Hatalmas lépéseket tett minden tudományterületen eredményeivel, Szinte egybe olvasztotta a tudományokat. Mára nincs külön fizika, vagy kémia, biológia, társadalom tudomány, vagy matematika, csillagászat vagy régészet. Szóval az emberiség hatalmas fegyverhez jutott.
Nincs kizárva, hogy a következő magyar Nobel-díjas jár közöttünk.Ahogyan a járványról beszélt szinte olyan biztos hogy megkapja a kérdés csak az, hogy mikor?
Rockxy
jósláshoz elég, ha valaki jól ismeri azokat, akik hatalmon vannak.
Peller Anikó
@Pegero: Jaa, csíki székely? Azt hittem zsidó cigány. De mindegy is, ha értelmes. Nagyobb baj ha valaki fideszes.
Sámannus
@Pegero: Sőt nem úgy tört fel mint putyin, meg mocsai meg kell hagyni az utóbbiakra kevésbé vagyok, büszke. Mondhatnám inkább megalázó Barabási számára, mert hitványnál hitványabbakat vállalnak fel vezetőink Felgyújtják a tanszéket, vagy lángba borítja a Közel-Keletet menekültáradatokat elindítva, hogy legyen miért migránsozni, aki úgy feszít a Parlament erkélyén, mintha elfoglalta volna az országot, pedig csak rakéták vannak ide irányítva puszta baráccságból (ő mondta)
kokopelli
...csak az lesz az érdekes,hogy pár hónapon belül tucatszámra fognak olyanok jelentkezni,akik ezt a "Pande-
mie"-t erre az időre már kiszámolták,és csak további tényeket gyüjtöttek,ill. nem akartak nagy zavart kelteni előre!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.