Hat feljelentést tettek eddig a francia kormány tagjai ellen a koronavírus-járvány kezelésének állítólagos elégtelensége miatt egészségügyi dolgozók – tudtatták csütörtökön francia igazságügyi források. A rendőrszakszervezetek pedig azzal fenyegetnek, hogy egészségügyi maszk hiányában felfüggesztik a kijárási korlátozások betartásának ellenőrzését, amelyet jelenleg mintegy 100 ezer rendőr és csendőr végez az utcákon.

A francia rendőrök megelégelték a maszkok hiányát, közben sorban jelentik fel a minisztereket

Nejlonzsákot a fejére húzva védekezik a koronavírus ellen egy férfi, aki könyvet olvas a párizsi Eiffel-torony előtt 2020. március 22-én. A francia parlament elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely alapján lehetővé válik a két hónapos egészségügyi rendkívüli állapot kihirdetése a koronavírus-járvány idejére.

Az első feljelentés március 19-én érkezett a miniszteri rangú politikusok ügyeivel foglalkozó 1999-ben létrehozott francia köztársasági bírósághoz (CJR) Edouard Philippe miniszterelnök és Agnes Buzyn volt egészségügyi miniszter ellen a Polgári Törvénykönyv azon paragrafusára hivatkozva, amely szerint két év szabadságvesztéssel és 30 ezer eurós pénzbüntetéssel sújtható az a kormánytag, aki szándékosan elmulasztja az emberek biztonságára veszélyt jelentő eseményekkel szemben a megfelelő intézkedéseket meghozni.

A C-19 kollektíva orvos tagjai szerint a francia kormány illetékesei már januárban tudatában voltak a koronavírus veszélyének és időben felléphettek volna a járvány hatékony megfékezésére, de ők ezt nem tették meg. Az elmúlt napokban további öt, hasonló tartalmú feljelentés érkezett a különbírósághoz magánszemélyektől, egyesületektől és szakszervezetektől.

A CJR-nek először arról kell döntenie, hogy kivizsgálhatók-e a feljelentésben tett panaszok, majd azokat átadhatja Francois Molins főügyésznek, akinek döntenie kell arról, hogy nyomozást indít-e vagy pedig vizsgálat nélkül lezárja az ügyet.

Eközben Franciaország valamennyi rendőri szakszervezete "ünnepélyes felhívásban" fordult az egészségügyi hatósághoz annak érdekében, hogy minden járőröző rendőr egészségügyi szájmaszkot kapjon. Ennek hiányában felfüggesztik a kijárási korlátozások betartásának ellenőrzését.

Az elmúlt napokban a francia hírcsatornákon megszólaló egészségügyi dolgozók és orvosok többsége is védőfelszerelések hiányára panaszkodott, miközben a járvány Franciaországban a csúcspontjához közelít a következő napokban.

Amennyiben a védelem nem oldható meg a szolgálatoknál, a rendőrök nem fognak sürgős feladatokat ellátni és nem ellenőrzik a karanténszabályok betartását

- írták a szakszervezetek közleményükben, akik azt állítják: a belügyminisztérium a rendőri szervek raktáraiban található minden sebészeti maszkkészletet átadott az egészségügyi dolgozóknak, s nem pótolta más típusú maszkokkal.

Laurent Nunez belügyi államtitkár megismételte, hogy a kormány jelenlegi elve az, hogy minden maszkot az egészségügy számára kell fenntartatni. Elmondta azt is, hogy a járőröző rendőrök rendelkezésére állnak védőmaszkok, de az utasítás szerint csak abban az esetben kell, hogy viseljék, ha tüneteket produkáló állampolgárokat igazoltatnak.

"Ez az elv tudományos alapokon nyugszik" – mondta az államtitkár.

A szerda esti összesítés szerint Franciaországban 1331-ra emelkedett a Covid-19 fertőzésben kórházban meghaltak száma, ami 231-gyel több, mint kedd este. A növekedés szinte azonos, mint az előző 24 órában, s spanyolországi és olaszországi összesítések után a harmadik legjelentősebb egy nap alatt a világon. A 25 233 regisztrált beteg közül 11 539-en vannak kórházban, közülük 2827-en intenzív osztályokon, 311-gyel többen, mint az előző nap. Az általános orvosok szervezete ugyanakkor azt állítja, hogy csak a múlt hét folyamán ők 42 ezer embert diagnosztizáltak a Covid-19 fertőzéssel.

(MTI)

Cikk- és címlapkép: pixabay.com

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
@csak úgy...: és az egészségügyi dolgozók! =))
csak úgy....
@RonaGyuri: azoknak, szarér-fosér kötelességük..
peterkelemen
Mikor érdemes szájvédő maszkot viselni? Általában akkor ha az illető már fertőzött. Fontos, hogy a szájvédőmaszk segítségével csak csökkentheti a már fertőzött személy, hogy ne adja tovább a fertőzést, de teljesen nem akadályozhatja meg. Ha A szájvédőmaszk 100%-os védelmet nem nyújt, se a viselőjének, se másoknak! A vírus a szájvédőmaszkon keresztül tud menni. Aki köhög és szájmaszkot visel csökkentheti a fertőzés tovább adását. Meggátolni teljesen nem tudja még szájvédőmaszkban sem, mivel a köhögés űtján a cseppfertőzés kevesebb mennyiségben, de képes kijutni a szájvédőmaszkon keresztül is, amiből bőven elegendő akár egy csepp is, hogy tovább vigye a fertőzést.
jesz
Mindenkinek kellene maszkot viselnie, ha elhagyja a lakását. Akár vidék, akár a főváros. Persze ehhez kormányakarat kell, és több tíz millió maszk ingyenes szétosztása. Amikor még lehetett kapni, 13 Forint volt a patikában, de a porvédő álarc is 30Ft öt db-os csomagban. A kormány jóval olcsóbban tudná előállítatni.

Tehát ha a börtönökben készült maszkokat kiosztanák a polgármestereknek, már nagy segítség volna.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.