Negatív Angela Merkel német kancellár harmadik koronavírus-tesztje, de továbbra is otthonról látja el hivatali feladatait – jelentették be szerdán Berlinben.

Negatív lett Merkel harmadik koronavírus-tesztje is
Fotó: Pixabay

A szövetségi kormány tájékoztatása szerint a kancellár még néhány napig házi karanténban marad.

Angela Merkel nyolc napja, március 22-én vonult karanténba, miután kiderült, hogy kimutatták az új típusú koronavírust (SARS-CoV-2) egy orvosnál, akitől kát nappal korábban védőoltást kapott tüdőgyulladást okozó pneumococcus baktérium ellen.

Németországban új szakasz kezdődik a koronavírus-járványban, ami a vírus okozta betegség (Covid-19) halálos áldozatai számának emelkedésével jár – mondta a legismertebb német szakértő, Christian Drosten, a berlini Charité egyetemi klinika virológiai intézetének vezetője a Norddeutscher Rundfunk (NDR) regionális közszolgálati médiatársasággal indított podcastjának hétfői kiadásában.

Mint mondta, a nemzetközi összevetésben eddig alacsony halálozási arány annak is tulajdonítható, hogy Németországnak szerencséje volt. A járvány kezdetén főleg fiatal, sportos emberek fertőződtek meg, például hobbi sielők, akik egy sívakációról hozták magukkal a vírust, és hasonló korú társaik között terjesztették. Az utóbbi napokban viszont újabb rétegekben, más korosztályokban is felütötte a fejét a kórokozó, például idősotthonokban – mondta Christian Drosten.

Német hírportálok hétfői összefoglalói szerint legkevesebb 50 ember halt meg a Covid-19 betegségben időseket ellátó intézményekben. A legsúlyosabb helyzet egy würzburgi és wolfsburgi idősotthonban alakult ki. A würzburgi otthon 13 lakójával, a wolfsburgi intézményben 17 fertőzöttel végzett a betegség. Az esetek száma napról napra emelkedik, a hatóságok szigorú intézkedésekkel igyekeznek gátat vetni a folyamatnak. A wolfsburgi esetek miatt az alsó-szászországi tartományi kormány valamennyi bentlakásos otthonra felvételi tilalmat rendelt el.

A német társadalom több mint 20 százalékát kitevő idősek – a nagyjából 17,5 millió 65 éven feletti – helyzete így tovább súlyosbodik. A járvány eddig is ellátási feszültségeket okozott, mert az utazási korlátozások miatt több tízezer otthoni ápolást végző közép-, és kelet-európai munkavállaló esett ki a rendszerből.

Valamennyi korosztályt és az összes tartományt együttvéve hétfő este 63 929 fertőzöttet tartottak számon a Németországban a Johns Hopkins Egyetem kimutatása szerint. Ez 5682 esettel – 9,7 százalékkal – több az egy nappal korábbi 58 247-nél. A halálos áldozatok száma 455-ről 560-ra emelkedett.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.