Nincs mód arra a törvényben, hogy elhalasszák a lengyelek a választásokat.

A koronavírus sem akadály: Lengyelországban heteken belül választások lehetnek

Jelenleg nincs alkotmányos lehetőség a május 10-ére kiírt lengyel elnökválasztás elhalasztására, a szavazás minap javasolt, levélben történő lebonyolítása teljesen biztonságos az állampolgárok egészségére nézve – jelentette ki egy pénteki interjúban Jaroslaw Kaczynski, a lengyel kormánykoalíciót vezető Jog és Igazságosság (PiS) párt elnöke.

Jaroslaw Kaczynski annak kapcsán nyilatkozott, hogy a lengyel parlamenti alsóház a várakozások szerint pénteken napirendre tűzheti azt a törvénytervezetet, amelynek értelmében az idei elnökválasztáson minden szavazó levélben voksolna.

Jelenleg nem állnak fenn olyan körülmények, amelyek miatt indokolt lenne a választás elhalasztását lehetővé tevő szükségállapot meghirdetése – mondta Kaczynski a lengyel közszolgálati rádiónak.

A választás elhalasztása jelen körülmények között az alkotmányos előírások egyértelmű megsértését jelentené – hangsúlyozta, utalva ezzel arra, hogy a lengyel alaptörvény szerint a választás elhalasztása katasztrófahelyzet, illetve szükség- vagy hadiállapot esetén lehetséges.

A lengyel kormány viszont márciusban járványhelyzetet hirdetett, ennek keretében hozza meg a koronavírus-járvány kezeléséhez szükséges intézkedéseket.

Abszurdnak nevezte Kaczynski azokat az ellenzéki felvetéseket, miszerint a PiS-nek "véres lesz a keze", vagyis az emberek életét veszélyezteti, ha nem halasztja el választást a járvány miatt. Rámutatott: Németország bajor tartományában március 29-én tartották meg a helyhatósági választások második fordulóját, szintén kizárólag levélszavazás útján.

A választási eredmények esetleges meghamisítását illetően Kaczynski közölte: a levélben szavazás ebből a szempontból is sokkal biztonságosabb.

Annak kapcsán, hogy a lengyel ellenzék a választást jövőre akarja halasztani, a politikus elmondta: a koronavírus-járvány miatt világszerte, így Lengyelországban is "súlyos, példa nélküli gazdasági válság" várható, amellyel egy év múlva feltehetőleg "fájdalmas harcot kell vívni".

A PiS vetélytársai "ma valószínűleg nagyon alacsonynak találják saját esélyeiket, és azt gondolják, hogy jövőre ez megváltozik" – jelentette ki.

A helyzet egyéb lehetséges megoldásaként Kaczynski az alkotmány olyan módosítását említette, amely nem egy, hanem több évvel hosszabbítaná meg a jelenlegi államfő megbízatását.

A járványhelyzetre és a választók biztonságára hivatkozva a fő ellenzéki párt, a Polgári Platform jelöltje, Malgorzata-Kidawa Blonska múlt vasárnap felfüggesztette elnökválasztási kampányát, és a májusra kiírt szavazás bojkottjára szólított fel. A PiS jelöltje, Andrzej Duda jelenlegi elnök álláspontjáról egyik tanácsadója csütörtökön azt mondta: az államfő támogatná a levélben szavazást, amennyiben azt az egészségügyi követelményekkel és az alkotmányos, demokratikus szabályokkal összhangban szervezik meg.

A PiS egyik koalíciós partnere, az Egyetértés (Porozumienie) kispárt jelezte: a választási törvény módosítására vonatkozó pénteki szavazáson ellenezni fogja a levélben szavazás általános alkalmazását a májusi választáson. Az Egyetértésnek 18 tagja van a PiS 235 fős frakciójában, így előfordulhat, hogy a 460 fős alsóházban a kormánypárt nem rendelkezik majd a szükséges szavazatszámmal a módosítás jóváhagyásához.

Forrás: MTI

Kép: Pixabay

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
Ez is egy módja a túlnépesedés megakadályozásának...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.