Börtönből házi őrizetbe engedték pénteken Kubában José Daniel Ferrer ellenzéki vezetőt.

A több ellenzéki tömörülést összefogó Kubai Hazafias Unió (UNPACU) nevű ernyőszervezet vezetőjének tavaly októberi letartóztatását köztörvényes bűncselekményekkel magyarázták a kubai hatóságok. Egy bíróság most négy és fél év házi őrizetre ítélte egy férfi elrablásának és bántalmazásának vádjával, amit Ferrer tagadott.

Az ellenzéki vezető Santiago de Cuba városában lévő otthonából a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva kijelentette: házi őrizetének egyik kikötését nem fogja betartani, ez pedig arra vonatkozik, hogy nem hagy fel politikai tevékenységével.

Úgy érzem, több energiám és erőm van, mint valaha, hogy folytassam a Kuba demokratizálásáért folytatott harcot

– hangoztatta.

A kubai kommunista vezetés szerint Ferrer az Egyesült Államok által pénzelt ellenforradalmár, ugyanakkor a rezsim tagadja, hogy politikai nézetei miatt tartóztatták volna le. Havanna határozottan kiáll amellett, hogy az országban nincsenek politikai foglyok, álláspontja szerint csak azok az ellenzékiek ülnek rács mögött, akik bűncselekményt követtek el. A kubai kormány bírálói szerint a hatóságok viszont éppen köztörvényes bűncselekmények vádjával próbálják elhallgattatni a másként gondolkodókat.

Washington ismételten követelte a kubai ellenzéki elengedését.

Ferrer egyike volt annak a 75 ellenzékinek, akit a 2003-as "fekete tavasz" idején súlyos börtönbüntetésre ítéltek. 2011-ben engedték feltételesen szabadlábra.

A 49 éves Ferrert a nemzetközi média a kubai ellenzéki mozgalom vezetőjeként tartja számon a Szaharov-díjas Oswaldo Payá halála óta. Payá 2012-ben, máig nem tisztázott körülmények között, autóbalesetben hunyt el.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.