Meglepő helyről érkezhet a megoldás.

Nyárra készen lehet a koronavírus elleni oltás? – Egy cigarettagyártó cégnek köszönhetjük az áttörést

A Philip Morris International (PMI) az egyik résztulajdonosa annak a géntechnológiai kutatólabornak, amely március 13-án bejelentette: jelentős lépéseket tett a COVID-19 vírus védőoltásának kifejlesztésében. A kanadai Medicago egy ma még újnak számító, innovatív módszerrel kísérletezik, melynek alapja egy, a dohány rokonságába tartozó növény.

A részben Philip Morris International tulajdonban álló kanadai, biofarmakon való kutatással és gyártással foglalkozó Medicago fontos bejelentést tett március közepén: mindössze 20 nappal azután, hogy megkapták a COVID-19 vírus génszekvenciáját, sikeresen előállították a koronavírus vírusszerű részecskéit, az úgynevezett VLP-ket (virus-like particle), mely az első ígéretes lépés a vakcina kifejlesztésében. Ezzel a következő fázisba léphet a fejlesztés, megkezdődhetnek az úgynevezett preklinikai vizsgálatok, ahol megnézik mennyire biztonságos és hatásos a kifejlesztett részecske.

A Medicago nemcsak a vakcina fejlesztésében jár élen, hanem annak előállítási módjában is. Az oltóanyag gyártására egy különleges technológiát alkalmaz: nem állati eredetű alapanyagot (pl. tojást) és élő vírust – mint a legtöbb cég – használ a vakcinák előállításához, hanem növényeket és a fent említett vírusszerű részecskéket (VLP), melyek teljes egészében az adott vírus méretét és alakját követik.

„Mi nem alkalmazunk élő vírust”

– állítja a növényalapú oltóanyag-gyártásról Bruce Clark. „Mi azonnal megkezdhetjük a vakcina vagy az antitest gyártását, anélkül, hogy a vírust szaporítanunk kellene.”

A COVID-19 esetében egy, a dohány közeli rokonságába tartozó növényt használt a Medicago.

A Medicago – többek között – a szezonális influenza, a rotavírus és a norovírus elleni oltóanyag gyártásában eddig is jelentős tapasztalatra tett szert, használt módszere az elmúlt évtizedekben már bizonyított.

A dohánynövény rokonságába tartozó alapanyagokból készült vakcinák első humán klinikai vizsgálatai akár már idén júliusban megkezdődhetnek. Ezek sikeressége esetén az új vakcina a teljes lakosság, az egész világ számára elérhetővé válhat.

Forrás: Blikk

Kép: Pixbay

32 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kereső
@1magyar: Nem a dohánygyártók- hanem a dohánygyártók által fenntartott kutató laboratórium, ahol a sok "ingyenélő" kutató dolgozik. Ne legyél már ennyire sötét. A világ majd valamennyi országában számtalan ikngyenélő kutató dolgozik azon éjt-nappallá téve, sokszor nemzetközi kooperációban, hogy minél előbb legyen hatékony gyógymód a virusra, és vakcina a megelőzésre. A tuberkulózis, az ebola, a sars, a kanyaró, és számos más virus okozta betegség elleni védekezésmódot és vakcinát is azok az ingyenélők találták ki.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
1magyar
Jó lenne már ha sikerülne. A sok kutató ingyenélő, a dohánygyártók meg kiállnak a tutival?
Vilagbol Kiabrandult Mosofazek
Nem, nem lesz készen. Ez baromság. Oltóanyagot csak hosszú, speciális laboratóriumi munka után lehet előállítani. Ez a szakmám, úgyhogy tudom.
Peller Anikó
@Vilagbol Kiabrandult Mosofazek: Állításuk szerint a vlp készen van. Hosszú, 20 napos labormunka után. Tételezzük fel, hogy kész van. Gondolom üres kapszidról lehet szó. Ekkor 3 dolog van vissza:
1. hatékony-e
2. kártékony-e és mennyire
3. ipari méret
4. na persze az engedélyek, de szükség törvényt bont
Vilagbol Kiabrandult Mosofazek
@Peller Anikó: Ezek azok a kérdések, amelyekre csak hosszasabb kísérletek és klinikai kipróbálás után lehet válaszolni. A többi blabla. Az engedély az uccsó. Ha most piacra dobnak valamit, azzal engem tuti nem fognak beoltani. Ennyi.
kereső
@1magyar: Nem a dohánygyártók- hanem a dohánygyártók által fenntartott kutató laboratórium, ahol a sok "ingyenélő" kutató dolgozik. Ne legyél már ennyire sötét. A világ majd valamennyi országában számtalan ikngyenélő kutató dolgozik azon éjt-nappallá téve, sokszor nemzetközi kooperációban, hogy minél előbb legyen hatékony gyógymód a virusra, és vakcina a megelőzésre. A tuberkulózis, az ebola, a sars, a kanyaró, és számos más virus okozta betegség elleni védekezésmódot és vakcinát is azok az ingyenélők találták ki.
Peller Anikó
@Vilagbol Kiabrandult Mosofazek: Úgy, úgy. Csak ha lélegeztetőgépen vagy és az utolsókat rúgod, meg ha nem vagy lélegeztetőgépen és úgy rúgod az utolsókat :)

Lásd 4. pont: szükség törvényt bont. Akár emberkisérletekkel is.
Pálinkás Pál
@Peller Anikó: Megfogadtam hogy nem szólok bele,de nem bírom ki...az egyikőtöknél sem játszik hogy a fertőzöttek kb 80 %-a mindenféle patikaszer nélkül átesik rajta???
Pálinkás Pál
@kereső: tévedsz...20 %...aki orvosi kezelésre szorul...abból kb 10 % aki korházba kerül...és abból kb 10 % hal meg!!! hogy pontosítsalak!!!
kereső
@Pálinkás Pál: Majd a végén számolunk Pali, hogy mennyi az annyi.Akkorra talán kiderül az is, amit a kinaiak elsummanntottak tavaly október-november óta.
Pálinkás Pál
@kereső: szarok a kínaiakra...a szezonális influenza idén kb 4-szer annyi embert vitt el ,mint a korona!!! világszerte!!!
kereső
@Pálinkás Pál: Jól van nyugodjál már le. Az a pár százezer ember mit számit, amikor 7 milliárdan vagyunk.Az a helyzet, hogy helyzet van. Azt mondják a hozzáértők- biológusok és matematikus hálózatkutatók, hogy ha szabadjára engedi a világ a virust, akkor fél éven -8 hónapon belül a világ népességének több mint 50 %-a fertőzött lesz, és akkor mehetünk vissza a faekéhez.
Pálinkás Pál
@kereső: No...akkor nézd csak meg...,bármennyire is gonoszul hangzik...kik is veszélyeztetettek??? kik halnak sajnálatosan bele??? ugye megegyezhetünk,nem ők viszik előre a gazdaságot... de abban igazat adok,ha a politikusok így folytatják,akkor tényleg faeke lesz a vége... mert bedől a világ... a szabadon engedésről annyit...
Svédország :szabadon engedve 300 halott
Spanyolország: szigorú karantén 15 000 halott
Franciaország : szigorú karantén 7500 halott
az olaszokat ide sem írom már...
a honi halottak átlag életkora 70 év felett.../korona/...de már most napi 4000 ember veszti el a munkáját...nos ,számolhatsz!!!
division
@1magyar: A kutatók nem ingyenélők, ne beszélj félre.
Peller Anikó
@Pálinkás Pál: Pali értsd már meg végre, hogy a kibaszott influenzát nem hasonlíthatod egy felfutóban lévő járványhoz.

A sars covid fertőzés mennyisége exponenciálisan nő annak ellenére, hogy az országok igyekeznek otthonmaradásra bírni az embereket, sok helyen kevés sikerrel. Vagy tán azt gondolod, hogy a robbanásszerű terjedés a kijárási tilalom eredménye?

Jó példa a bigottak viselkedése, ezek a közösségek felülfertőzöttek, ehhez nem férhet kétség. Ha szabadon engeded mindenki elkapja. Az idősek kihullanak, a fiatalabbak meg meghalnak, mert nem jut nekik lélegeztetőgép.

Az influenza mortalitása 1 ezrelék körüli, a sars most még talán belefér a 10% -ba de ez nem marad így, mert az egészségügy véges. Álljál le bátran ahogy ígérted, nincs igazad. Egy hónap múlva okosabbak lehetünk, majd a svédek bizonyítanak (ha nem tesznek semmit. Ha tesznek akkor meg vesztettek).
division
Hagyd a fenébe, képtelen felfogni, mi a különbség a szezonális influenza és a koronavírus között. Amikor lát egy ilyen cikket, azonnal ráugrik, és szórja a marhaságait. Én már kezdem vele feladni a harcot.
Pálinkás Pál
@Peller Anikó: A svédeknél ugyanakkor bukkant fel a fertőzés ,mint a spanyoloknál,talán még valamivel előbb is...ugyanúgy tele vannak szemét migránsnépességgel..mégis ötvened annyi az áldozat...és ,az áldozatok sajnálatosan az öreg ,és vagy beteg emberek közül kerülnek ki...ilyenkor te mindig elfelejted azt a 80-85 %-ot akik tünetmentesen,vagy kis takonykórral kihordják...mivel csak azokról van adat,akik már eléggé komoly ellátást igényelnek...ahhoz képest nem rossz a tíz százalák... és hiába kisebb a flu mortalitása,ha számszakilag százszor annyi embert fertőz meg mint a korona...és így magasabb az áldozatok száma is!!!
Peller Anikó
@Pálinkás Pál: De hát pont erről van szó, a flu több embert fertőz. Mert a sars most fut fel. Ha nem állítod meg akkor nem százezrek halnak meg hanem százmilliók.

Ami nem lenne nagy baj ha nem a fehérek (vagyis mi) fertőződnének. A Földnek égető szüksége van a szelekcióra. A sars egy remek próbálkozás, de aki nem képes vigyázni magára az elhullik. Én azt mondom vigyázz magadra, maradj otthon ameddig lehet. Nem tudom ki alkotta meg a vírust de meglehetősen jól sikerült. Nem öl meg mindenkit viszont szelektál. Az idős betegek hullanak. Ez is elég nagy gazemberség, ha hagyjuk.
Pálinkás Pál
@Peller Anikó: most ebbe mélyebben nem mennék bele...de ahogy nézem az adatokat ,mintha kezdene csökkenni a fertőzések száma...inkább omoljon össze a világ a gazdasági válság miatt??? mondtam neked az elején,veszlélyeztetetteket karanténba,többi éljen rendesen...aa válság majd megint szelektál..a szegényeket,csak válogatás nélkül... majd meglátjuk egy hónap múlva,hogy áll a világ...itthonról nem beszélek,mert orbán még 3000 -ben is a vírus ellen küzdene hogy fenntartsa a rendeleti kormányzást!!!
Peller Anikó
@Pálinkás Pál: Rossz adatokat nézel, már átküldtem a globális esetszámokat, ott van a naprakész grafikon is.

www.worldometers.info/coronavirus/

Semmilyen csökkenés nincs. Kína (talán) megállította, de nem magárahagyva hanem kőkemény fegyelmezettséggel. A Trump először vonogatta a vállát, mi az a vírus, látott már valaki olyat? Most csak néz ki a fejibűl és tördeli a kezeit mint a Csecsília. A svédek ha békénhagyják akkor majd meglátjuk. De nem fogják, mert hamar rájönnek elcseszték. Az amcsiknak is két hét kellett csak.

Te azokból az adatokból akarsz következtetéseket levonni amely országok vért izzadnak, hogy lassítsák a fertőzések terjedését.

A svédekkel kapcsolatban nem az számít, hogy mikor kezdődött hanem mikor kezdett terjedni. Egy két eset nem számít, mert nem tudni hányat fertőztek meg. Nálunk például lehet számítani robbanásra mert előszöris leszarják, minél rosszabb nekünk annál jobb nekik. Ha már elég nagy a baj, akkor előjönnek a megmentők a megmentő propagandával. Lesznek óriásplakátok meg hirdetések amikor már késő. Aztán meg kevesebb nyugdíj annál több marad.
Pálinkás Pál
@Peller Anikó: igazad van...a svédeket majd meglátjuk,egyelőre ők állnak legjobban,mert a gazdaságuk nagyságrendekkel kevésbé döglődik... de áruld már el nekem, ha az időseket izolálod, akkor miért nem jó hjogy a vírus hamar keresztülfut azokon akiknél nem,vagy alig okoz tüneteket...ráaadásul ez pont az aktív gazdaságot fenntartó réteg!! hisz a legpesszimistább becslések szerint is a ismert fertőzöttek 15-20 -szorosa tünetmentesen átesik rajta...ha a veszélyeztetetteket szeparálod...a többit hagyod élni,sokkal kevesebb kárral jár!!! és az emberek lassan kezdenek majd feszültté válni, hiszen látják hogy sorba vesztik el a munkájukat,közben a vírus által elhunytag átlag életkora világszinten 70 felett!!! most ez lehet csúnyán hangzik,de egy járványt nem lehet érzelnmi alapon kezelni,mert az nem vezet sehová.../van pár fiatalabb is,általában más krónikus,halálos betegségekkel/ ha az elején őket helyezték volna karanténba...ellátással /öreg,beteg/ akkopr az egészségügynek nem lenne mitől bedőlni!!! mert az egészségesek között elenyésző az aki orvosi kezelésre szorul!!!
Peller Anikó
@Pálinkás Pál: Ez jól hangzik de az öregeket nem lehet szeparálni. Kész. Ennyi.

Az idősek nem képesek magukat ellátni, mindenképpen fiatalok segítségére szorulnak, egy része menni sem tud a másik része enni sem tud. Ha hagyod mindenki betegedjen kilóra, akkor az első találkozáskor bizonyosan megfertőzik az addig izolált szegényeket.

A másik pedig az, már írtam, ha nem százezrek hanem százmilliók fertőződnek meg egyszerre (mert egyszerre) akkor nem lesz igaz a fiatalok csekély vesztesége, mert bizony őnáluk is lehet nagy a baj és néhány hónap alatt fertőződik meg mindenki. Mindenki. Akár 3-4 milliárd ember. Nem tudni hol áll meg.

Az egyedüli út ahol az alagútnak vége lehet a lassítás és a laborok által kínált megoldások, gyógyszerek, vakcinák, immunizálás. Mert a természetes immunizálás (ess át a betegségen) túl sok áldozattal jár, nem akarom elveszteni a szüleimet. Ez háború.
görbetükör
Az ilyent kéthetente belengetik. Aztán abbamarad. :(
Vilagbol Kiabrandult Mosofazek
@Peller Anikó: Drága Anikó! Ha már lélegeztetőn vagyok, akkor adhatnak már nekem oltást, szentelt vizet. De én nem hiszek a kutyafuttában előállított vakcinában, ahogy évtizedek óta az influenza elleniben sem. Nem adattam be magamnak, pedig nekem ingyen van. És legyél erős, de egyetlen kollégám se adatta be már nagyon régóta. Szerinted az egészségügyben mindenki hülye ? Szerintem nem. A többi mondandóddal nagyjából egyetértek.
Pálinkás Pál
@Peller Anikó: meglátjuk mit hoz a jövő...
Pálinkás Pál
@Peller Anikó: te olvastad valahol hogy megszavazta a svéd parlament??? majd ha megszavazzák,és látjuk a rendeleteket,akkor lehet hasonlítgatni...gondolom nekik nem az lesz az első lépésük,ha úgy alakul,hogy nyomunk kis lóvét a vsókosoknak!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.