Az új koronavírus-járvány elleni harc jegyében VI. Mohammed marokkói király megkegyelmezett több mint 5600 fogvatartottnak. Az intézkedésre az egészségügyi helyzet alakulása, továbbá a koronavírus terjedésének visszaszorítása érdekében szükséges lépések miatt került sor – jelentette be az igazságügy-minisztérium Rabatban vasárnap.

Marokkóban több mint 5600 fogvatartottnak kegyelmeztek meg

Fotó: FADEL SENNA / AFP

Marokkóban vasárnapig legalább 960 igazolt fertőzöttet és 66 halálesetet tartottak nyilván. Az igazságügy-minisztérium szerint az 5654 amnesztiában részesülő fogvatartottat az életkoruk és az egészségi állapotuk alapján választják ki, ezen kívül figyelembe veszik a börtönben töltött időt és a büntetés súlyosságát is.

A VI. Mohammed által elrendelt tömeges közkegyelmen kívül a hatóságok mindent megtesznek a fogvatartottak biztonsága érdekében. A marokkói börtönök túlzsúfoltsága közismert. Százezer férőhelyen mintegy 232 ezer embert tartanak fogva.

Emberi jogi szervezetek a COVID-19-járványra tekintettel már szorgalmazták a politikai foglyok szabadlábra helyezését. Ez utóbbiak között vannak a 2016. és 2017. évi kormányellenes tömegtüntetések szervezői is.

Michelle Bachelet, az ENSZ emberi jogi főbiztosa már márciusban felszólította a világszervezet tagállamait, hogy koronavírus-járvány miatt helyezzék szabadlábra a leginkább veszélyeztetett rabokat, például az időseket, illetve azokat, akik kisebb bűncselekményeket követtek és nem áll fenn a visszaesés veszélye. Egyebek mellett Indonézia, Afganisztán és Irán fogvatartottak ezreit engedte szabadon a koronavírus-járvány miatt.

Portfólió

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Csizmás Kond
Na ezt tényleg nem értem. H a börtönben biztonságban voltak hogy ott nem ferőződhwtnwk mwg akkor azért eresztették szabadon hogy hátha elkapják kint és beledöglenek ?...ügyes húzás.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.