A csernobili atomerőmű körüli evakuált területen egy erdőtűz növelte meg a térségben a sugárzási szintet – jelentették be a hatóságok. "A tomboló erdőtűz 100 hektárra terjedt ki" – nyilatkozta Yehor Firsov, az ukrán állami ökológiai szolgálat vezetője.

Csernobil mellett erdőtűz volt – kiugrottak a sugárzásmérők

Fotó: Victor Koshmal / Ukrinform/Barcroft Media – Getty Images

A mentőszolgálat minisztériuma szerint 130 tűzoltó és két repülőgép dolgozott a tűz oltásán. A hatóságok továbbá jelentették, hogy a tűz központjában megemelkedett a sugárzási szint – írja az ABC News.

A tűzvész abban a 2600 négyzetkilométeres, csernobili ellenőrzött zónában tombolt, amelyet az 1986-os atomkatasztrófa után zártak le a sugárzásveszély miatt. Az Ukrajnában található és Fehéroroszországba is jócskán átnyúló övezet szinte lakatlan, nagyjából csak 200 ember maradt ott a kihalt területen a hatósági intézkedések és figyelmeztetések ellenére.

Blikk

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Zsopiale
Mondjuk nem ártott volna leírni hogy MIÉRT történt, mi a folyamat amit a tűz idéz elő, ami miatt megugrott? Csak az elégő növényzetből szabadult fel sugárzás, vagy a föld alatti viszonylag, úgy-ahogy moderált, egyéb sugárzó tárgyak és anyagok, a tűz miatt fellazult földön (illetve beomlott pincéken stb) át adtak ki a megszokottnál nagyobb radioaktivitást..?
Peller Anikó
@Zsopiale: Magától nem szokott kigyulladni egy erdő. Villámcsapás okozhat ilyet, viszont ilyenkor többnyire zivatar is jár vele.

Vélhetően a növények, de a forró levegő magával viszi a sugárzó port is.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.