Jelentős gazdaságélénkítő csomagot jelentett be az olasz kormányfő.

Újabb jelentős gazdaságélénkítő csomagot jelentett be az olasz kormányfő hétfő este, amely 200 milliárd euróval a vállalkozások belföldi forgalmát, további 200 milliárddal az exportot kívánja segíteni garanciatámogatott hitelekkel a koronavírus-járvány okozta vészhelyzetben.

Giuseppe Conte precedens nélküli pénzügyi injekciónak nevezte a február végétől fokozatosan, majd teljesen leállt vállalatok újraindítására szánt milliárdokat.

A kormányrendelet elfogadását követő sajtótájékoztatón azt mondta, hogy

az állam 100 százalékos és feltételekhez nem kötött garanciát vállal minden egyes 25 ezer euróig terjedő hitelre; 90 százalékos garanciát biztosít az 5 millió euróig terjedő hitelekre. Giuseppe Conte megjegyezte, hogy a támogatás a járványhelyzetben bevezetett óvintézkedéseknek a következő időszakban várható fokozatos feloldásával egyidejű gazdasági talpra állást szolgálja.

A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a vállalatok után a kormány a családoknak is hasonló súlyú pénzügyi csomaggal fog segíteni.

Arra a kérdésre, hogy mikor várható a korlátozó intézkedések enyhítése, Giuseppe Conte úgy válaszolt, a húsvéti ünnepek után átmeneti időszakban kezdődhet az úgynevezett második fázis, amelyben az olaszoknak meg kell tanulniuk együtt élni a járvánnyal. A kormányfő azt mondta, hogy

az egyéni vállalkozóknak, valamint a munkájukat elvesztett dolgozóknak ígért egyszeri 600 eurós támogatást április 15-ig igyekeznek kifizetni.

Az Európai Unió forrásainak felhasználásával kapcsolatban Giuseppe Conte ismételten alkalmatlannak nevezte az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) kínálta eszközöket: a jelenlegi gazdasági vészhelyzetben az egyetlen megfelelő megoldást a koronakötvények képviselik,

az események bizonyítani fogják, hogy a történelem nekünk ad igazat

– jelentette ki a miniszterelnök.

A kormányrendelet felfüggesztette az áprilisban és májusban esedékes járulékok és adók befizetését, május 11-ig pedig meghosszabbította a bírósági tárgyalások felfüggesztését. A rendelet forgatókönyvet vázolt a március 8-től szünetelő oktatás számára is: ha az iskolákat május 18-ig nem tudják újranyitni, az érettségi vizsga időpontját módosítják, az általános iskola nyolcadik évének végén esedékes kisérettségit pedig nem tartják meg.

(MTI)

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.