Keddtől megnyitják a könyvesboltokat, az erdészeteket és a csecsemőcikkeket áruló üzleteket Giuseppe Conte olasz miniszterelnök péntek esti bejelentése szerint, aki május 4-éig meghosszabbította az eddig érvényes összes többi járványügyi óvintézkedést és korlátozást.

Giuseppe Conte televíziós tájékoztatójában túl korainak nevezte a kijárási korlátozás feloldását, a nem létfontosságú termelés és szolgáltatások újraindítását.

Nem semmisíthetjük meg az eddigi erőfeszítéseket, máskülönben újra kell kezdenünk mindent

– hangoztatta a római kormányfő arra utalva, hogy a fokozatosan, de nagyon lassan lefelé ívelő járványgörbe még nem engedi az óvintézkedések feloldását.

Apró engedményként keddtől megindulhat a fakitermelési és erdészeti tevékenység, ismét megnyithatnak a könyvesboltok, a papír-írószer üzletek, valamint a csecsemőcikkeket árusító boltok. Utóbbiakat a járvány februári kezdete óta született gyerekek szülei sürgették, mivel sehol nem tudnak beszerezni kisruhákat és babakocsikat sem.

Kinyitják a könyvesboltokat Olaszországban

Conte elmondta, hogy május 4-étől megkezdődik az úgynevezett második fázis, amikor a gazdaság bizonyos ágazatai újraindulhatnak. Ennek részleteit egy 17 tagú egészségügyi-gazdasági munkacsoport dolgozza ki, amelynek élére a vállalati menedzsmentben jártas Vittorio Colaót nevezték ki.

A gazdaságot újra kell indítani, nem várhatjuk addig, míg a vírus eltűnik

– jelentette ki Giuseppe Conte.

A miniszterelnök, az EU járványügyi intézkedéseivel kapcsolatban, ismételten elégtelennek nevezte az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) kínálta forrásokat. Hozzátette, hogy Rómának nincsen szüksége az ESM-re, majd megjegyezte, hogy ezt a pénzügyi támogatást Olaszország kizárólag feltételek nélkül tudná elfogadni. Hangsúlyozta, hogy továbbra is az úgynevezett koronakötvények kibocsátását tartja megoldásnak, ez azonban a többi tagállam ellenállásába ütközött.

Cikk- és címlapkép: MTI/EPA-ANSA/Fabio Frustaci

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.