Kína előnyt kovácsol magának a koronavírus-járványból Hongkongban, Tajvanon és a Dél-kínai-tenger térségében – állította Mike Pompeo amerikai külügyminiszter szerdán Washingtonban, a minisztériumban tartott sajtóértekezletén.

Amerikai külügyminiszeter: Kína elhallgatta a járványt
Fotó: Pixabay

Az amerikai diplomácia vezetője úgy fogalmazott:

az Egyesült Államok "erőteljesen ellenzi Kína erőszakoskodását" a Dél-kínai-tengeren és Tajvannal.

Pompeo több tekintetben is bírálta Kínát. Mint mondta: az amerikai kormányzat teljes átláthatóságot vár el Pekingtől a koronavírus-járvány ügyében, a vírus eredetét, terjedését és az áldozatok számát illetően is.

Megismételte Washington korábbi álláspontját, amely szerint

Peking nem közölte időben az ENSZ Egészségügyi Világszervezetével (WHO) sem a járvány kitörését, majd később sem adta meg a rendelkezésére álló pontos információkat. Egy hónapon keresztül, amíg a járvány nem terjedt el Kínában, elhallgatta azt is, hogy az új típusú koronavírus emberről emberre is terjed

- hangoztatta a tárcavezető, leszögezve, hogy Peking elfedte, milyen veszélyes betegségről van szó.

Kína még mindig adós az információkkal, mint ahogyan a vírusmintákkal is, amelyekből eddig egyetlen egyet sem osztott meg a világgal – hangsúlyozta az amerikai külügyminiszter. Aggodalmát fejezte ki a kínai kutatólaboratóriumok biztonságosságával kapcsolatban is, leszögezve, hogy nemcsak a vuhani virológiai laboratóriumra gondol. "Ezekben a laboratóriumokban összetett kórokozókkal folynak kísérletek, ezért rendkívül fontos a biztonság, elkerülendő ezek minden véletlenszerű kiszabadulását" – fogalmazott.

A miniszter leszögezte azt is: Washington számít arra, hogy

Peking tiszteletben tartja a megkötött szerződéseket és továbbra is szállít a vírus elleni védelmet szolgáló felszereléseket.

Mike Pompeo bírálta Tedrosz Adhanom Gebrejeszuszt, a WHO etióp főigazgatóját. Mint mondta: elmulasztotta nyilvánosságra hozni, hogy az egyik tagállam nem tartotta be a WHO előírásait a járványokkal kapcsolatban.

Donald Trump amerikai elnök a múlt héten jelentette be, hogy Washington felfüggeszti a WHO-nak nyújtott amerikai hozzájárulást, mert szerinte a szervezet elősegítette Kína félrevezető tájékoztatását a vírusról.

(MTI)

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Yoda69
Ezt már mondták korábban is. Tenni is akarnak valamit vagy megállnak a szajkaratenal?
karma1
@Yoda69: Valoban, mar ket hete is volt errol szo. trump nem tehet egyebet, viszont nyilvanossagra hozott olyan fotokat, ahol januar 14-en epp hogy csak nem pusziszkodott tedros a kinai elnokkel, es masnap volt pofaja tedrosnak azt kinyilvanitani, hogy nem is akkora vesz ez a jarvany. Ha a WHO-nak nincs rahatasa egy tagallamra ilyenkor, - vagy van, es megsem el ezzel a jogaval - akkor ez a pali huzzon el a hivatalabol , mint osszel a vadlibak, mert nem valo oda! Egyedul o rendelhette volna el a WHO egisze alatt Wuhan TELJES lezarasat, ehelyett megengedte a kinai komcsinak, hogy Wuhanbol ugy hussanhassanak szet a beteg es nem beteg emberek a szelrozsa minden iranyaba , ahogy csak nekik tetszik. Es nemcsak Kinan belul, hanem VILAGSZERTE! Egyedul tedros mondhatta volna ki a teljes vesztegzarat - nem tette, emberek millio halnak majd meg teljesen feleslegesen. A halaleseteken kivul az oriasi gazdasagi recessziorol meg nem is beszelve.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.