A Fidesz határozottan elítéli Klaus Iohannis román államelnök magyarellenes nyilatkozatát; és azt kéri, hogy Románia elnöke kérjen bocsánatot a magyaroktól – közölte a párt szerdán az MTI-vel.

A nagyobbik kormánypárt Klaus Iohannis szerda déli televíziós beszédére reagált. Az államfő azzal kapcsolatban fejtette ki véleményét, hogy a román parlament alsóháza a közelmúltban hallgatólagosan elfogadta Székelyföld területi autonómiájának a törvénytervezetét. Klaus Iohannis kijelentette: a parlamentben a legnagyobb erőt képviselő Szociáldemokrata Párt (PSD) "azért harcol, hogy Erdélyt odaadja a magyaroknak". Magyarul köszöntve a PSD elnökét, feltette a kérdést: vajon mit ígért Orbán Viktor magyar miniszterelnök cserébe a megegyezésért?

A Fidesz közleményében azt írta: az elmúlt napokban a román állam képviselői több kirohanást intéztek a magyarok ellen, szerdán pedig "Románia első embere a veszélyhelyzet idején kiáll, és a magyarok, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), Magyarország és Orbán Viktor ellen uszít".

Úgy fogalmaztak:

Szomorú látni, hogy miközben Magyarország segélyt küld Romániába az erdélyi magyaroknak, a román elnök belpolitikai csatározások miatt, a legsötétebb időket idézve, etnikai feszültséget szít.

Kiemelték: a Fidesz abban érdekelt, hogy Romániával jó kapcsolatok alakuljanak ki és nyitottak az együttműködésre, "ebben a nehéz helyzetben különösen egymásra vagyunk utalva".

A Fidesz Románia elnökétől azt kéri: "kérjen bocsánatot a magyaroktól, vonja vissza felelőtlen nyilatkozatát és tanúsítson több tiszteletet a magyarok iránt".

"Minden magyar felelős minden magyarért!" – hangsúlyozta a Fidesz.

(MTI)

21 hozzászólásarrow_drop_down_circle

babp1982
Talàn o1gnek nem kene román belügyekbe avatkozni!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
babp1982
Talàn o1gnek nem kene román belügyekbe avatkozni!
Aki Én
@ómidióta: Miért? Ki mit vár egy romától?
moareka
Ha a román elnök ide jönne rendezvényt csinálni.és itt mondaná a tutit, vajon tetszene-e Orbán Viktornak?
Ja, hogy toljuk ki a pénzt óvodára, iskolára, templomra, segélyekre, baba várásra, maszkot, kesztyűt,(miközben itthon nem adnak) ezért ott csak röhögnek a markukba...
Nyírfa
Én meg határozottan elítélem a fidesz magyarellenes tevékenységét!
vitriol
a fidesz mindenkit elítél a nagypolitikában, aki nem ért mindenben egyet vele.
csak úgy....
ha a számok úgy alakulnak, akkor lesz még román nyelvvizsgája a torczkai lackónak is...
libellle
valószinü a románokat ez olyan rettenetesen izgatja mint az amikor egy zsák rizsa eldöl kinában.
csak úgy....
nem is értem,hogy a fidesz miért nem rohanja le romániát?
Lepényleső
Valóban a sötét időket idézik? Akkor itt sötét van,mert ez az eszköz a fydesz eszközben is létezik?
luiz
A lengyelektől bocsánatot kért már a csürhe?
kulabombaafityiszre
Általában az ország államelnöke az ország érdekeit képviseli.
Tehát románia államelnöke románia érdekeit képviseli.
ómió
@fideszes gyökér: Szóval a "külföldre trianonizált" magyarokat is!? Akkor Böszme efftárs meg Szabó efftársnő nagyon büszkék lehetnek rád! Sőt! Nyilván még Niedermüller "képződmény" is!
Csizmás Kond
Egy ország elnöke amikor az országában élő bármilyen nemzetíséget elkezd fiházni az már terrorizmus.
Egy államelnök amikor egy határozattervezetet félremagyarázva agitál az is terrorizmus.
Amikor egy egyesület, jelen esetben a zunió figyelmen kívül hagy ilyen tagországi baromságokat, akkor az is a terrorizmus oldalára állt.
gazdag dezső
Talán ajándékokat sem kellene a Románoknak adni ,a Magyarok kárára.A Románok meg a gondolat gondolatától is félnek ,hogy valaha volt Maryar területek vissszakerüljenek,vagy nálló függetlenséget kapjanak .Románia a kapott területek nélkül egy csoró cigány népség lenne! Ott vannak a különböző bányák ,hatalmas erdők ,csodálatos épületek ...sok-sok más.Mindezeket a Németek elárulásáért kapták .Pontosabban kiléptek a csatlósságból,és hadat üzentek a Németeknek ,mint tudjuk.SOHA SEM VOLTAK TISZTESSÉGESEKA MAGYAROKKAL SZEMBEN .!! Pedig tőlük sokan idejönnek kéregetni az utak mentén ,kereszteződéseknél míg tehették .Jöttek ide dolgozni .Tisztelet a kivételeknek ,de sokan bűnözők is jöttek ide ,akik komoly bűnöket követtek el.Miért nem veszi észre ezeket a kormány ,és folyamatosan tolja oda a pénzeket!!
tudode
Nem a magyarokról van szó, hanem azokról, akik ha nem magasztalják fel őket a csillagos égig, amerre járnak keverik a mellékterméket!
.
Pl. Megköszönték a szlovákok is azt, hogy sertepertéltek egy kis tengeri kikötőért, aztán adioszt mutattak a DICSŐSÉGES ELFŰRÉSZELT NEMZETHY TÖRPÉNEK:
.
------ Macedónia után újabb jugoszláv utódállamban vitáznak az Orbán-kormányról
.
24.hu/kozelet/2018/11/22/adriai-kijarat-koper-kikoto-orban/
.
""""" Szijjártó Péter Ljubljanában tárgyalt, így még nem csúsztunk le egy nagy adriai fejlesztésről, de már elértük, hogy a szlovén miniszterek egymással hadakozzanak emiatt. Orbán Viktor szerint a magyar részvétellel tervezett koperi fejlesztésből „nem lesz semmi”, ráadásul egy másik ottani „magyar érdekeltség” is inog: bár a jobboldali SDS jól szerepelt a vasárnapi helyi választáson, a szlovén sajtó Orbán barátjának, Jansa pártelnöknek az utódlásáról spekulál."""
------------------------------------
.
---- Szlovéniában is unják már Orbán kavarását
.
hirklikk.hu/kozelet/szloveniaban-is-unjak-mar-orban-kavarasat/359910
--------------------------------------------
.
----- Orbán Trianon miatt szívathatja Ukrajnát
.
index.hu/kulfold/2019/11/08/george_kent_donald_trump_orban_viktor_ukrajna_vlagyimir_putyin_usa/
----------------------------------------
.
Így keverik a mellékterméket a HUNGARY NYÍLÁSZÁRÓ VIRTUÓZOK (ajtón ki, ablakon be) miután a bennszülöttek karaktergyilkolását szüneteltetik!!!
Csizmás Kond
@fideszes gyökér: ...és ki nem szarja le hogy te mit szarsz le...ez egy cikk amit lehet kommentelni, lehet hozzászólás helyett baromságokat írni...és úgy látszik te az utóbbit választottad.
Pálinkafőző Rézüst
Iohannis csak a hazáját védi, a sok lefizetett gyökér szekus román meg csak az orbáni baksist akarja megszolgálni...ennyi...
Nessy
Tehát, ha jól értelmezem, Orbán és a kormány nyugodtan beleavatkozhat már országok belügyeibe, miközben a mi belügyeinkbe senki nem szólhat bele. Sőt mindezért még "tiszteletet" is követelünk az adott országoktól!
Hogy esetenként mit érnek el ezzel a "magyar védelemmel", már nem kevés példa bizonyítja! Apropó! Ha a székely területek autonómiát kapnának, akkor a már sok évtizede ott élő románokat, vegyes házasságban élőket kitelepítik?? Hiszen a kormányunk csak a magyarokért harcol, milliárdos "támogatásokkal" a levélszavazatokért.
Clavigo
Tőlem nem kell bocsánatot kérnie Iohannisnak...Ez teljesen román belügy. ..
Clavigo
Ja,,,Én meg határozottan leszarom a fideszt...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.