Donald Trump amerikai elnök csütörtökön sajtótájékoztatóján bejelentette: lehet, hogy kormányzati munkát kínál volt nemzetbiztonsági tanácsadójának, Michael Flynnnek, még akkor is, ha elítélik a visszavonult altábornagyot hamis vallomásért.

Michael Flynnt a 2016-os amerikai elnökválasztási folyamatba történt orosz beavatkozás ügyében folytatott nyomozás egyik kulcsszereplőjének tartják. Flynn mondta magát abban, hogy a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) munkatársainak nem mondott igazat Oroszország washingtoni nagykövetével a hatalomátadás időszakában és 2017 elején folytatott megbeszéléseiről. Donald Trump végig kiállt az altábornagy mellett, aki kormányzatának első nemzetbiztonsági tanácsadója volt. Vasárnap az elnök a Twitteren jelezte, hogy bármilyen ítélet szülessék is az ügyben, elnöki kegyelmet gyakorol. Az ügy régóta izgalomban tartja az amerikai politikai életet. Flynn ugyanis ügyvédet váltott, és idén januárban megpróbálta visszavonni korábbi, beismerő nyilatkozatát, azzal érvelve, hogy a szövetségi ügyészek "rosszhiszeműen" jártak el vele szemben. Az ügyészek leinte azon az állásponton voltak, hogy nem kérnek börtönbüntetést, mivel Flynn teljes mértékben együttműködött a hatóságokkal, ám amikor a vádlott új ügyvédeket kért fel, közölték: mégis börtönbüntetést kérnek.

Szerdán azonban Flynn ügyvédei közzétették az FBI-nak az ügyre vonatkozó belső levelezéseit, e-maileket és kézzel írt feljegyzéseket, amelyek szerintük megerősítik azt a korábbi feltételezést, hogy a szövetségi nyomozók a meghallgatása előtt szándékosan csapdát állítottak a volt nemzetbiztonsági tanácsadónak. A levelekben és a feljegyzésekben a tisztségviselők a többi között azt vitatják meg, hogyan lehetne a legjobban "becserkészni" Flynnt, hogyan kellene minél több információval ellátni őt a meghallgatás során, és mi a teendő, ha hamis állításokon kapják őt. Az első meghallgatások tisztázták a nemzetbiztonsági tanácsadót, kimondták, hogy nem volt összejátszás Flynn és oroszok között, és az FBI lezárta az ügyet. A hatóság elhárítási részlegének akkori vezetője, Peter Strzok azonban elrendelte a nyomozás folytatását. A The Federalist című, republikánusokhoz közel álló orgánum arról írt csütörtökön: Flynn ügyvédjeinek erős a gyanúja, hogy Strzok – akiről kiderült, hogy a Demokrata Párt elkötelezett anyagi támogatója is volt – személyesen átírta az FBI hivatalos összefoglalóját.

Az egész ügy kivizsgálását William Barr igazságügyi miniszter egy külső – tehát nem a minisztériumban dolgozó – ügyészre bízta, és most az amerikai sajtó egy részében egymás után kerülnek napvilágra dokumentumok, amelyek Flynn igazát bizonyítják. Andrew McCarthy, egykori helyettes főügyész csütörtökön este a Fox televíziónak adott interjújában úgy fogalmazott: a nyomozással az FBI célja az volt, hogy Flynnt bármi áron elmozdítsák Donald Trump mellől. Az altábornagy ugyanis kiváló ismerője volt a haderő, a hírszerzés és az FBI munkájának és e szervek együttműködési formáinak is. Elmozdításával – a volt helyettes államügyész szerint – Donald Trump helyzetét akarták volna gyöngíteni.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.