A koronavírus okozta válságra közösen kell válaszokat találni- jelentette ki Alexander Van der Bellen osztrák államfő csütörtökön Bécsben Ausztria európai uniós csatlakozásának 25. évfordulója alkalmából tartott beszédében. Az elnök ugyanakkor figyelmeztette a tagállamokat egy esetleges szétesés veszélyére.

"Az európai egység a legjobb gondolat, ami valaha is született" – jelentette ki Van der Bellen. Úgy vélte, hogy a koronavírus-járvány okozta válság idején nem tapasztalható a szükséges egység a közösségen belül, éppen ezért óvott attól a "megbocsáthatatlan hibától", hogy bekövetkezzék a szétesés. Ausztria csatlakozását "sikertörténetként" jellemezte", amely – mint fogalmazott – "bizonyíthatóan nagyon sok pozitívumot" eredményezett. Az államfő ugyanakkor a II. világháborút követő időszak egyik legnagyobb kihívásának nevezte a koronavírus-járványt. Hangsúlyozta, hogy az ilyen kihívásokat nem lehet a nemzetállamok határain belül leküzdeni.

Az államfő szerint már a válság kezdetén hiányzott olykor az "európai szellemiség". Az újrakezdés szerinte olyan kihívásokat jelent, amelyek megoldásához új utakat kell keresni – szögezte le. Példaként említette az államfő a munkanélküliséget, a fenyegető szociális válságot, de kérdés az is szerinte, hogyan alakítsák a globalizációt. "Nem utolsósorban gondolni kell arra is, hogyan akadályozhatjuk meg a klímaválságot, amely ellen nem lesz oltóanyag" – tette hozzá. Felhívta a figyelmet arra, hogy ezekre a kérdésekre közösen kell választ találni, és legfőképp európai válaszokat – szögezte le. Ausztriában 1994. június 12-én tartottak népszavazást az ország uniós csatlakozásáról. A szavazáson 82,3 százalékos részvételi arány mellett a túlnyomó többség, 66,6 százalék szavazott igennel. A parlament végül november 11-én szavazta meg a csatlakozást. Ausztria 1995. január 1-jén lépett be az Európai Unióba.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.