A koronavírus-járvány jemeni terjedésének lehetősége riadalommal tölti el a világ egészségügyi intézményeit.

 Több mint 500 olyan ember halt meg az elmúlt egy hétben a dél-jemeni Ádenben, aki a Covid-19 betegség tüneteit mutatta

– közölték helyi egészségügyi tisztségviselők pénteken az AP hírügynökséggel.

A múlt hétvégéig még csak hét halálesetet regisztráltak a polgárháború sújtotta arab országban, amelynek egészségügyi ellátórendszere romokban hever.

A nyilatkozó egészségügyiek szerint félő, hogy a helyzet csak rosszabb lesz. Nagyon kevés eszközük van a járvány és a fertőzések ellen. A hivatalos adatok szerint pénteken 106 igazolt koronavírusos beteg volt az ország déli részén, amelyet a kormányerők tartanak az ellenőrzésük alatt, és 15-en haltak bele a betegségbe. A húszi lázadók, akik az ország északi részét uralják, azt közölték, hogy eddig mindössze két ember fertőződött meg, és egyikük meghalt. Ádeni orvosok szerint azonban a húszik titkolják a valódi adatokat, mert így védik fegyvereseiket és az északi terület gazdaságát.

A koronavírus-járvány jemeni terjedésének lehetősége riadalommal tölti el a világ egészségügyi intézményeit, mert úgy gondolják, hogy a Covid-19 futótűzszerűen terjedne a világ legszegényebb és legkiszolgáltatottabb közösségeiben,

mint például a menekültek vagy a háború sújtotta területek lakosai. Altaf Muszani, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jemeni vezetője szerint a járvány kitörése katasztrofális következményekkel járna Jemenben, amelyet a kolera is sújt: az idén már több mint 110 ezer kolerás megbetegedést jegyeztek fel. 2017 és 2019 között több mint egymillióan lettek kolerások Jemenben, és legalább kétezren belehaltak a betegségbe.

Ráadásul egy belső szervezeti utasításból kiderült, hogy a WHO felfüggesztette tevékenységét a húszik területein. A Reuters saját forrásaira hivatkozva úgy tudja, a WHO így próbál nyomást gyakorolni az Irán támogatását élvező felkelőkre, hogy biztosítsanak nagyobb átláthatóságot a feltételezett koronavírusos esetekkel összefüggésben.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.