Biden megnyilvánulása és több elemző által is agresszívnak ítélt stílusa óriási felháborodást váltott ki országszerte.

Joe Biden, a demokraták várható elnökjelöltje péntek este sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy egy péntek reggeli interjújában azt mondta,

az az afroamerikai, aki Trumpra szavaz és nem rá, nem igazán fekete.

A 77 éves demokrata párti politikus egy pénteki telekonferencián kifejtette, hogy

nem lett volna szabad túl fennhéjázónak lennie azokkal, aki Donald Trumpra szavaznak.

Senkinek nem szabadna faji, vallási vagy származási alapon szavaznia egy pártra

– jelentette ki az afroamerikai Barack Obama kormányzatának egykori alelnöke az Országos Fekete Kereskedelmi Kamara által rendezett telekonferencián.

Elnézést kért Joe Biden, amiért megsértette az afroamerikaiakat

Biden péntek reggel a New York-i afroamerikai közösség egyik rádiójának adott interjújában kárhoztatta azokat az afroamerikaiakat, akik haboznak, hogy Donald Trumpra, vagy reá szavazzanak az ősszel tartandó elnökválasztáson. Indulatos kirohanást intézett a szintén fekete műsorvezető ellen, s azt állította, hogy az amerikai feketék körében ő igenis, népszerű, mint mondta:

ember, én vagyok a legnépszerűbb.

Biden megnyilvánulása és több elemző által is agresszívnak ítélt stílusa óriási felháborodást váltott ki országszerte. Több politikus is megszólalt az ügyben.

A dél-karolinai Tim Scott afroamerikai republikánus szenátor először a Twitteren, majd tévés nyilatkozatban bírálta élesen Bident. "1,3 millió fekete amerikai 2016-ban már Trumpra szavazott. Joe Biden pedig ma mindannyiunkról azt állította, hogy nem is vagyunk feketék" – írta a mikroblogon Scott szenátor. Televíziós nyilatkozatában azt hangoztatta, hogy régóta nem hallott "ilyen arrogáns és lekezelő" megjegyzést. Egyúttal emlékeztetett arra is, hogy Biden támogatott 1990-ben egy olyan büntetőjogi törvényt, amelynek nyomán több afroamerikai férfit börtönöztek be, mint korábban bármikor. A szenátor leszögezte: éppen a Trump-kormányzat által előterjesztett büntetőjogi reform korrigálta Joe Biden e téren elkövetett hibáit.

Lindsey Graham dél-karolinai republikánus szenátor szerint Biden szavai

igazán sértőek voltak, de ritka és őszinte bepillantást engedtek a liberális gondolkodásmódba.

Graham hozzáfűzte:

a liberálisok úgy hiszik, hogy nem lehetsz fekete, spanyolajkú, nő, vagy intelligens ember, ha nem a liberális elképzelésnek megfelelően nyilatkozol meg.

Robert L. Johnson, a BET kábelcsatorna afroamerikai társalapítója rasszistának és arrogánsnak minősítette Bident, és azt javasolta neki, hogy kérjen bocsánatot minden egyes feketétől, akivel találkozik.

A Breitbart News jobboldali portál péntek este összeállítást készített Biden korábbi, ellentmondásos megnyilvánulásaiból. Felidézte például, hogy tavaly augusztusban egy rendezvényen azt fejtegette, hogy a fehér gyermekek okosabbak, mint más gyerekek. 

Mike Pence amerikai alelnök a Breitbartnak adott interjújában péntek este sértőnek és rasszistának minősítette Biden péntek reggeli mondatait, s úgy vélekedett, hogy az elkeseredés beszélt az egykori alelnökből, mert attól tart, hogy elveszíti a fekete szavazókat novemberben.

Cikk- és címlapkép: AFP

(MTI)

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

jesz
Amerika sírját a négerek ássák, az indiánok lökik bele, majd a latinok földelik el az öntelt, kövér fehéreket.
Lehet mindenre hivatkozni, a rasszizmus az mindig kéznél van, csak ügyesen kell forgatni a szót...

A szóforgatáshoz némelyik nagyon ért(ha máshoz nem is)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.