Derűlátóan ítélte meg vasárnapi nyilatkozatában az új koronavírus elleni oltóanyag sikerességének esélyét Pascal Soriot, az AstraZeneca gyógyszeripari óriáscég vezérigazgatója. Az oltóanyagot kifejlesztő oxfordi tudóscsoport vezetője ugyanakkor óvatosabban nyilatkozott: elmondása szerint a próba eredményességét éppen az teheti kérdésessé, hogy a nagy-britanniai járvány már visszaszorulóban van.

Soriot a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorának nyilatkozva kijelentette:

a cég nagyon bízik abban, hogy a már tesztelés alatt álló vakcina hatékonynak bizonyul.

Az oltóanyagot az Oxfordi Egyetem tudósai fejlesztették ki.

Az egyetem már meg is állapodott az AstraZenecával a koronavírus-oltóanyag globális forgalmazásáról és gyártásáról arra az esetre, ha a vakcina beválik.

A brit-svéd gyógyszergyár vezérigazgatója a vasárnapi BBC-műsorban elmondta: a vállalat a brit kormánytól 100 millió egységnyi oltóanyag gyártására kapott megrendelést, és nem kétséges, hogy a szállítás szeptemberben megkezdődik.

Soriot hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a vakcinának természetszerűleg hatékonynak kell lennie, és hatékonyságát demonstrálni is kell.

Ezzel kapcsolatban elmondta, hogy

az egyetem és a gyár az idővel folytat versenyfutást, hiszen a koronavírus-járvány immár visszavonulóban van Nagy-Britanniában, a vakcina hatékonyságát viszont magas fertőződési ráta esetén lehet a legmegbízhatóbban bizonyítani.

Az AstraZeneca vezérigazgatója szerint éppen ezért az oltóanyag próbája Brazíliában és az Egyesült Államokban is elkezdődött, mivel ezekben az országokban még mindig magas a koronavírus-fertőzöttség.

Hozzátette, hogy

a brit kormány által rendelt 100 millió egységnyi oltóanyaghoz a brit lakosságnak lesz hozzáférése.

Az oltóanyagot kifejlesztő oxfordi tudóscsoport vezetője, Adrian Hill a The Sunday Telegraph című konzervatív vasárnapi brit lapnak nyilatkozva kijelentette ugyanakkor: megítélése szerint 50 százalék az esélye annak, hogy a tesztekkel sikerül igazolni a vakcina hatékonyságát.

Hill professzor szerint ugyanis a koronavírus-járvány olyan ütemben vonul vissza Nagy-Britanniában, hogy jó eséllyel nem lesz elégséges számú új fertőzéses eset az oltóanyag működőképességének bizonyítására.

Az Oxfordi Egyetem professzora elmondta: várakozása szerint a vakcina tesztelésére toborzott 10 ezer önkéntes közül ötvennél kevesebben fertőződnek meg a Covid-19 betegséget okozó új koronavírussal a következő hetekben. Hozzátette: ha az újonnan megfertőződöttek száma a tesztelésben résztvevők között nem éri el húszat, a próba eredménye használhatatlannak bizonyulhat.

Hill professzor szerint a vakcina tesztelését végző stáb "az eltűnőben lévő vírussal fut versenyt". "Abban a bizarr helyzetben vagyunk, hogy azt szeretnénk, ha a Covid még maradna egy kicsit, de a fertőzéses esetek száma folyamatosan csökken" – fogalmazott.

A tudós óva intette a brit kormányt attól, hogy "túlígérje magát" az oltóanyag hozzáférhetővé válásának időpontjával kapcsolatban. Ha augusztusra lesz is teszteredmény, az nem jelenti azt, hogy másnap elkezdődhet az oltások beadása – mondta.

Alok Sharma, az üzleti ügyek minisztere a Downing Streeten tartott minapi sajtótájékoztatóján kijelentette:

ha az oltóanyag sikeresnek bizonyul, már szeptemberre 30 millió egységnyi elkészülhet belőle, vagyis a brit lakosságnak csaknem a fele ősszel hozzájuthat az oltáshoz.

Forrás: MTI

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

peterkelemen
AstraZeneca = Korrupciós balhéktól hemzsegő óriás gyógyszeripari vállalat.
peterkelemen
Egyértelmű, hogy az AstraZeneca ilyen dolgot művelhet Magyarországon is. Nem nehéz hisz Orbánék eleve korrupt g*cik.

Greg Abbott, a texasi főügyész beperelte az AstraZeneca gyógyszeripari óriást.

Abbott állítása szerint az AstraZeneca illegálisan forgalomba hozta antipszichotikus szeroqueljét (quetiapin-fumarátot) nem engedélyezett felhasználások céljából, és visszatérítést fizet az orvosoknak és az állami egészségügyi tisztviselőknek. A Texas AG fellépése a visszaélést bejelentő öltönyökre épül, amelyeket két korábbi AZN értékesítési képviselő nyújtott be.

Greg Abbott azzal vádolta az AstraZeneca-t, hogy az állam egészségügyi rendszerében két kulcsfontosságú döntéshozót megvesztegettek, összesen 465 000 USD összegű összeggel, hogy megnövekedjen a Seroquel-recept. Azt is állítják, hogy a társaság ösztönözte és jutalmazta a gyógyszer felírását olyan indikációk esetében, amelyekre a Seroquel nem került jóváhagyásra, például depresszió és szorongás. Nagyon sok munkát végeztek a vényköteles orvosok és gyermekek, valamint serdülők, olyan korcsoportok elérésében, amelyekre a gyógyszert 2013-ban nem engedélyezték. A vállalat állítólag sok figyelmet fordított a Texas Medicaid egészségügyi programra, amely alacsony jövedelműekre irányul. az államban.

A peres eljárás azt jelenti, hogy a társaság jogellenes tevékenységekből származó nyereségét elveszítik, és az államnak az eredeti összeg kétszeresét kell vissza fizetnie.. Az AstraZeneca-t szintén arra lehet kényszeríteni, hogy minden bűncselekményért 11 000 USD bírságot fizessen
surdilloFUJT
@peterkelemen: Miért nem a japánokpn,olaszokon,spanyolokon kisérleteznek???Szargyártóék mennyi zsebelnek be megint???

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.