Az eddig vártnál súlyosabb, a 2009-es pénzügyi válságot kísérő visszaesésnél sokkal mélyebb idei világgazdasági recesszióra kell készülni, egyebek mellett a koronavírus-járvány által a nagy feltörekvő gazdaságokban, köztük Oroszországban, Brazíliában és Indiában okozott, még mindig mélyülő válság miatt – áll a Fitch Ratings szerdán Londonban ismertetett átfogó előrejelzésében.

Az eddig vártnál mélyebb globális idei recesszióra kell készülni
Fotó: Pixabay

A nemzetközi hitelminősítő 17 oldalas havi globális prognózisában (Global Economic Outlook, GEO) közölte, hogy 2020 egészében a világgazdasági szintű hazai össztermék (GDP) 4,6 százalékos zuhanásával számol az eddigi előrejelzési forgatókönyvében szereplő 3,9 százalékos visszaesés helyett.

A globális átlagon belül a cég az euróövezetben 8,2 százalékos, Nagy-Britanniában – az Európai Unión kívüli legnagyobb európai gazdaságban – 7,8 százalékos, az amerikai gazdaságban 5,6 százalékos, Japánban 5 százalékos idei GDP-visszaesést vár.

A Fitch londoni elemzői azt valószínűsítik, hogy Brazíliában 6, Oroszországban és Indiában 5 százalékkal csökken a hazai össztermék 2020-ban.

Kínában a hitelminősítő nem vár egész éves recessziót, de szerdai előrejelzése szerint a kínai GDP-érték az idén mindössze 0,7 százalékkal bővül a tavaly mért 6,1 százalékos növekedés után.

A Fitch Ratings közölte: az általa figyelt húsz legnagyobb gazdasági erőcentrum közül 17 jelezte, hogy már az idei első negyedévben csökkent hazai összterméke.

A cég becslése szerint a világgazdasági szintű GDP-érték 2020 első három hónapjában 3,4 százalékkal csökkent a tavalyi negyedik negyedévhez mérve.

A Fitch Ratings előrejelzése azt valószínűsíti, hogy az idei második negyedévben 5,8 százalékkal zuhan negyedéves összevetésben a globális hazai össztermék.

A hitelminősítő londoni elemzői hangsúlyozzák: ezek a számok a koronavírus-járvány előtt "egyszerűen elképzelhetetlenek lettek volna".

A Fitch várakozása szerint az idei egész éves világgazdasági recesszió a globális pénzügyi válságot kísérő 2009-es GDP-visszaesésnél több mint kétszer mélyebb lesz.

A Fitch Ratings elemzői kidolgoztak egy szélsőséges forgatókönyvet is arra az esetre, ha a járvány visszatérne és emiatt jelentősen meg kellene hosszabbítani, vagy az év későbbi szakaszában ismét be kellene vezetni a korábbi korlátozó intézkedéseket.

A cég modellszámításai szerint e forgatókönyv megvalósulása esetén az Európai Unióban és az amerikai gazdaságban az idén 12 százalékkal, a világgazdaság egészében 9 százalékkal zuhanna a GDP-érték.

A hitelminősítő jövőre lendületes kilábalást valószínűsít: alapeseti előrejelzésében 5,1 százalékos globális növekedés szerepel 2021-re.

A jövő évi világgazdasági átlagon belül a Fitch elemzői az euróövezetben 4,4 százalékos, Amerikában 4 százalékos, Kínában 7,9 százalékos növekedést várnak.

A ház hangsúlyozza ugyanakkor, hogy ennek ellenére sem számít a járvány előtti világgazdasági teljesítmény újbóli elérésére a következő év végéig.

A Fitch számításai szerint az euróövezeti GDP-érték 3,3 százalékkal, az amerikai hazai össztermék 0,8 százalékkal lesz alacsonyabb 2021 negyedik negyedévében, mint a tavalyi év végén.

A hitelminősítő szerint valószínűtlen, hogy az amerikai gazdaság 2022 közepe előtt utolérné a járvány előtti teljesítményét; Európában ugyanez még sokkal később várható.

A világgazdaság idei teljesítményére más nagy londoni házak is egyre borúlátóbb előrejelzéseket készítenek.

Az egyik legtekintélyesebb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőműhely, az Oxford Economics friss globális üzleti felmérésében közölte: jelentősen lefelé módosított előrejelzése azt valószínűsíti, hogy a globális GDP-érték az idei év egészében 5 százalékkal zuhan.

Múlt havi prognózisában a ház még 2,8 százalékos világgazdasági visszaeséssel számolt 2020-ra.

Az Oxford Economics által a globális vállalati és intézményi befektetői közösségen belül elvégzett felmérés kimutatta, hogy a piaci szereplők harmadának várakozása szerint három negyedéven keresztül csökken folyamatosan a globális hazai össztermék egy főre jutó értéke, a válaszadók 23 százaléka pedig attól tart, hogy a recesszió 2021-re is áthúzódik.

(MTI)

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Rockxy
hábizony.
minium, komárom, három oktávval mélyebb recsesszizióra lehet számítani és nemkell hozzá tuddományos kallkullátor.
SE!
de millyen lehetett az eddig várt?
naerről majd köllő babettet köll kikérdezni, de mcsák zsuzsitse kén kihagyni a csapatbú.
KisGenyo2
@Maria26: Kár, hogy az első 3 kérdés után fogja a víruskereső. Így már inkább sz@rnak tűnik a projekt, mint nagyszerűnek...
CarolIX91
Szеretnél alkalmi szexet?
А рuncijоm аz Ön rendelкezéséгe áll!
Itt mеgtalálja profilоmat telеfоnszámmаl > ki︆︅s︆︅s︆︅t︆︅o︆︅k︆︅.︆︅c︆︅o︆︅m

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.