Kína folyamatos fenyegetést jelent a nyugati világra – jelentette ki Mike Pompeo amerikai külügyminiszter vasárnap a Fox televíziónak adott interjújában.

Pompeo: Kína folyamatos fenyegetést jelent a nyugati világra

Fotó: Alex Wong/Getty Images

Az amerikai diplomácia vezetője kifejtette, hogy álláspontja szerint Kína manapság "agresszívabbá vált" a félrevezető információk terjesztésében és a bomlasztásban Hongkongtól az Egyesült Államokig szerte a világban.

"A mai Kínai Kommunista Párt különbözik a tíz évvel ezelőttitől" – állította a miniszter, s úgy vélekedett, hogy a mai Kínai Kommunista Párt szándéka "a nyugati eszmék, a nyugati demokráciák, a nyugati értékrend szétrombolása". Mindezt a Kínai Kommunista Párt doktrínájából és ideológiájából következő fenyegetésnek nevezte. Hozzáfűzte, hogy ez veszélybe sodorja az amerikaiakat is.

Pompeo több példával próbálta illusztrálni a Kína által jelentett fenyegetéseket. Megemlítette köztük a szellemi tulajdon ellopását, a koronavírus-járványt és azt is, hogy Peking éppen a világjárványra irányuló figyelmet használta ki arra, hogy Hongkongban szigorítson a biztonsági intézkedéseken és keresztülvigye az úgynevezett nemzetbiztonsági törvényt is. A kínai törvény értelmében Hongkongban betiltják a lázadást, az elszakadási törekvések hangoztatását és a pekingi központi kormányzat ellen irányuló, "felforgatónak" minősített cselekményeket. Pompeo korábban "katasztrofális döntésnek" minősítette e törvényt, kijelentve, hogy Peking megszegte a britekkel aláírt közös nyilatkozatban foglaltakat Hongkong autonómiájának tiszteletben tartásáról. Donald Trump amerikai elnök pedig a héten bejelentette, hogy mivel az amerikai kormányzat álláspontja szerint Hongkong többé már nem autonóm terület, Washington visszavonja az autonóm Hongkongnak eddig megadott kedvezményeket.

Vasárnapi interjújában Pompeo megerősítette a Trump elnök által korábban felvetett kérdést: vizsgálatot indítanak az Egyesült Államokban tanuló vagy ösztöndíjjal átmeneti időre amerikai intézményekben kutató kínai állampolgároknak a kínai hadsereghez fűződő esetleges kapcsolatai ügyében.

MTI

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Rockxy
a kína az nagyon!
nemgyőzik a nyugatijak visszadobálni nékik a sok atombombát.
mega virusokat.
a teszteket viszont nemdobják vissza, mer azzal mindenkiről be lehet bizonyítani hogy fer tőzött és pont az a cél, hogy mennél több fertőzött légyen!
a gagyi teszt az jól jön, de amúgy a kina az maga az ördög.
ugyis mongyák, hogy belzebúb.
vagy lucifer, de a kina mindenképp utba van, mer az amcsik tartoznak néki egy kis lével.
sokanvagyunk
...mondja ezt éppen a Fehér Ház betonbunkerének védelmében.
Eriksson
Aszongyahogy: "Hongkong többé már nem autonóm terület, Washington visszavonja az autonóm Hongkongnak eddig megadott kedvezményeket."
Tehát innentől nem szarakodhatnak tovább Hongkong-gal, mert a kínaiakkal találják szemben magukat.
Maria26
getmeets.com - nagyszerű projekt felnőttek számára, akik szexpartnert keresnek
csak úgy....
@Eriksson: nálad hon kong,hon nem! kina már képes arra,hogy gazdasági váltságot teremtsen az egész világon és akkorát,hogy azt még a soros gyurka is megirigyelné! :) a sárga veszedelem..

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.