A párizsi utcákban a rendbontók barikádokat emeltek és kerékpárokat gyújtottak fel.

A koronavírus-járvány miatti gyülekezési tilalom ellenére több mint 20 ezren tüntettek kedd este a párizsi bíróság előtt a rendőri erőszak ellen. Az incidensekkel végződő megmozdulást egy 2016-os rendőri előállítást követően meghalt 24 éves fekete bőrű férfi, Adama Traoré családja szervezte.

Mostantól ez már nem csak a Traoré család csatája, hanem mindannyiunk harca. Ma, amikor Georges Floydért harcolunk, Adama Traoréért is harcolunk

– mondta a megmozduláson Assa Traoré, a meghalt férfi nővére a résztvevőknek.

A nem engedélyezett megmozdulást eredetileg a George Floyd afroamerikai férfi halála miatt a rendőri brutalitás és a rasszizmus elleni amerikai tiltakozások támogatására szervezték Párizsban.

A nem engedélyezett megmozdulás végén incidensek törtek ki, amelyek miatt a rendőrségnek be kellett avatkoznia

– írta a párizsi prefektúra a Twitteren.

A több mint 20 ezer résztvevő többsége a megmozdulást követően önként és rendben szétoszlott,

de a Párizs északkeleti részén található bíróság épületénél az esti órákban rendbontók jelentek meg, dobálni kezdték a rendőröket, akik könnygázzal válaszoltak.

Több mint 20 ezren tüntettek Párizsban a rendőri erőszak ellen

Az oszlatást követően a bíróság közelében, a párizsi körgyűrűn voltak kisebb összecsapások. A rendőrök itt már gumilövedékkel válaszoltak az őket dobálóknak. A környező utcákban a rendbontók barikádokat emeltek és kerékpárokat gyújtottak fel. A rend éjfél előtt állt helyre a környéken.

Adama Traoré 2016. július 19-én egy párizsi külvárosi csendőrségen, Beaumont-sur-Oise-ban halt meg alig két órával azután, hogy egy üldözést követően a csendőrök letartóztatták. A sokak által a rendőri erőszak jelképeként számon tartott esetről évek óta vitáznak a szakértők. A múlt héten egy büntetőjogi szakértő jelentése kizárta a csendőrök felelősségét a férfi halálában, míg a család által megbízott jogi szakértő szerint az áldozat halálát az okozta, hogy három csendőr a földre szorította.

Didier Lallement párizsi prefektus kedden kijelentette, hogy a francia rendőrség

se nem erőszakos, se nem rasszista,

a prefektúra pedig a Twitteren ítélte el a rendőrök

elfogadhatatlan rendszeres megvádolását.

Cikk- és címlapkép: AFP

(MTI)

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Málna
És Párizsban is egy piti kis bűnöző halála az ok a vandalizmusra...
Maria26
getmeets.com - nagyszerű projekt felnőttek számára, akik szexpartnert keresnek
jesz
már senki nem emlékszik arra a rendőri brutalitásra, amikor (vélt)láncfűrészlopásért vittek be egy vidéki őrszobára egy gyanús személyt...ott egy (személyiségzavaros, alkalmatlan)vadbarom kezelésbe vette, amitől a (vélt)láncfűrésztolvaj meghalt...

Nos egy ember sem tüntetett...sőt, inkább még a rendőrt mentegették...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.