Donald Trump amerikai elnök meg akarja osztani az Egyesült Államokat – jelentette ki James Mattis korábbi védelmi miniszter, aki 2017 és 2019 között irányította a Pentagont.

Trump "veszett kutyának" nevezte egykori miniszterét, a legendás tábornokot

2018. április 3-án a washingtoni Fehér Házban készített kép Jim Mattis amerikai védelmi miniszterről (j) és Donald Trump amerikai elnökről. Trump 2018. december 20-án bejelentette, hogy Mattis 2019. februárban távozik tisztségéből.

A tábornok nyilatkozatát a The Atlantic című folyóirat jelentette meg internetes portálján szerda este.Amióta az eszemet tudom, Donald Trump az első elnök, aki nem próbálja meg összefogni az amerikaiakat, de még csak úgy sem tesz, mintha ezt akarná

- fogalmazta meg a véleményét Mattis.

Ehelyett megpróbál megosztani bennünket (...) Most érezzük meg a következményeit annak, hogy nem felnőttek irányították ezt az országot az elmúlt három évben

- tette hozzá.

Mint kifejtette: soha nem gondolta volna, hogy

katonákat bármilyen körülmények között arra utasítanak, hogy megsértsék honfitársaik alkotmányos jogait.

A volt miniszter feltehetőleg Donald Trump azon felvetésére utalt, hogy igénybe veheti az 1807-es Lázongási Törvényt, amely lehetővé teszi a mindenkori elnök számára, hogy – megkerülve a szövetségi törvényt – belföldi rendfenntartási célokra kirendelje a katonaságot. Ez egyébként 1992-ben megtörtént, amikor hasonló ügy miatt zavargások robbantak ki Los Angelesben. Akkor George H.W. Bush elnök e törvény alapján, a kaliforniai kormányzó kérésére kirendelte a katonaságot.

Mark Esper védelmi miniszter egyébként szerdán hangsúlyozta: nem ért egyet a katonák kirendelésével belföldi rendfenntartás céljából.

Mattis közleményére a közzététele után Trump szinte azonnal reagált. A Twitteren azt írta:

valószínűleg az egyetlen dolog, ami közös Barack Obamában és bennem, az az, hogy mindkettőnknek abban a megtiszteltetésben volt részünk, hogy kirúghattuk Jim Mattist, aki a világ leginkább túlértékelt tábornoka. Felkértem, hogy nyújtsa be a lemondó levelét, és ettől nagyszerűen éreztem magamat. A beceneve Káosz volt, ez nem volt kedvemre való, ezért megváltoztattam Veszett Kutyára

- írta az elnök.

Egy következő bejegyzésben pedig azzal folytatta, hogy Mattis ereje nem a katonai felkészültségében, hanem inkább a személyes kapcsolatrendszerében rejlett.

James Mattis az Obama-kormányzat idején a Központi Parancsnokságot (Centcom) vezette, ő felügyelte az Afganisztánban és Irakban folyó háborút, és felelős volt az egész közel-keleti térségért. Szakértők emlékeztetnek rá, hogy agresszív Irán-ellenes lépéseket és katonai konfrontációt szorgalmazott, ezért elvesztette a kormányzat bizalmát. Donald Trump kormányának ő volt az első védelmi minisztere, és azért kellett távoznia, mert nem értett egyet az elnök afganisztáni és szíriai csapatkivonási tervével.

Mattis arról is írt, hogy "dühösen és elképedve" figyelte az elmúlt napok tüntetéssorozatát, amelyet az afroamerikai George Floyd durva rendőri intézkedés miatti halála robbantott ki. A tábornok leszögezte, hogy a jogegyenlőséget követelő tüntetőknek "igazuk van".

Ne tévesszen meg bennünket néhány törvényen kívüli

- utalt az erőszakcselekmények elkövetőire. Meggyőződése szerint a több tízezernyi demonstráló tisztességes ember, aki "kitart amellett, hogy megfeleljünk az értékrendünknek".

(MTI)

Cikk- és címlapkép: MTI/EPA/Polaris/Chris Kleponis

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Csizmás Kond
...lassan csak kiderül hogy kik vannak a háttérben...
kokopelli
@Gyütt Mönt: ...meg az állandó jellegű tettestársa a "PÁRHUZAMOS"! (;-))
(belőlük adódik a vegyes kapcsolat ill. a vegyes kapcsolás!)
Rockxy
a zamcsi tábor nokok attúl legendásak, hogy embermilliók halála szárad a lelkükön.
japersze járulékos veszteség, nemszámít, fő a nagy amerikkai álom.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok