Törökországban pénteken immár második napja ismét kilencszáz felett alakult az újonnan igazolt koronavírusos esetek száma. Az utóbbi 24 óra leforgása alatt 930 ember szervezetében mutatták ki a kórokozót, így a fertőzöttek száma elérte a 168 ezer 340-et – közölte Fahrettin Koca török egészségügyi miniszter a Twitteren.

A mutató április 11-én 5138-nál érte el eddigi csúcspontját, május 2-án esett kétezer, május 20-án pedig ezer alá, szerdán 867-en, csütörtökön pedig 988-on állt.

A tárcavezető által megosztott táblázatból az is kiderült, hogy az elmúlt napban 18-an haltak meg a fertőzés szövődményeiben, és ezzel a halálos áldozatok száma 4648-ra emelkedett. Az elhalálozások üteme az április 19-ei 127-es érték óta lassan ereszkedik. A szerdai adat 24, a csütörtöki 21 volt.

Az intenzív ápolásra szoruló betegek száma – miként csütörtökön – ugyan tovább mérséklődött, 602-ről 592-re, de a gépi lélegeztetésre szorulóké valamelyest megint nőtt, 265-ről 269-re. A gyógyultak száma 1622-vel 133 ezer 400-ra emelkedett, ők teszik ki tehát az összes eset több mint 79 százalékát. A 83 milliós országban a hatóságok eddig több mint 2,25 millió vírustesztet végeztek el.

Törökország május 4-étől lépett át a járvány elleni védekezés második fázisába, amely az "ellenőrzött társadalmi élet" nevet viseli. A lazítások keretében nyitva tartanak egyebek mellett a bevásárlóközpontok, azok egyes üzletei, az éttermek, a kávézók, a múzeumok, a könyvtárak, az óvodák, a sportlétesítmények, a strandok, a borbélyok, a fodrászatok és a szépségszalonok. Megnyílt továbbá a belföldi személyforgalom előtt az összes korábban lezárt tartomány, bár 15-ben – köztük Isztambulban és Ankarában – múlt szombaton és vasárnap még érvényben volt a hétvégeken alkalmazott kijárási tilalom.

Pénteken a török belügyminisztérium bejelentette, hogy a szóban forgó 15 tartományban a hétvégére is elrendeli az intézkedést, azonban Recep Tayyip Erdogan török elnök később a korlátozás eltörléséről határozott. Erdogan a Twitteren azt írta, hogy a legutóbbi tilalmat követően újabbat nem akartak bevezetni, de a napi esetszámok a keddi 786 után csütörtökön 988-ig szöktek, ami miatt arra kényszerültek, hogy ismét napirendre vegyék a korlátozást.

A török államfő hozzátette: "a lakosok részéről megfogalmazott vélemények arra sarkallták őket, hogy felülvizsgálják a döntést, amelynek egyetlen célja a betegség terjedésének megelőzése és az állampolgárok védelme volt, ám láthatóan különféle társadalmi és gazdasági következményekhez vezetett volna".

"Nem hajlott arra a szívünk, hogy polgáraink, akik 2,5 hónap szünet után elkezdték újrarendezni mindennapi életüket, kárt szenvedjenek" – mutatott rá.

A belföldi légi közlekedést június 1-jén indította újra a kis-ázsiai ország. A nemzetközi légi járatokat június 10-étől fokozatosan indítják, Magyarországra például június 15-étől. A Törökországba érkezőket a repülőtereken tesztelni fogják, hogy megfertőződtek-e az új koronavírussal. A vizsgált emberek elérhetőségeit és tartózkodási helyét regisztrálják.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.