Tucatszámra vettek őrizetbe kormányellenes tüntetőket Kazahsztán legnagyobb városában, Almatiban szombaton, a tüntetésekre vonatkozó liberálisabb törvény életbe lépésének napján.

A közép-ázsiai volt szovjet köztársaságot gyakran bírálták emberi jogi csoportok amiatt, hogy csak hatósági engedéllyel tarthatók tüntetések. Kaszim-Zsomart Tokajev kazah államfő azonban a múlt hónapban aláírta a törvény, amelyből törölték ezt a követelményt. Szombattól már hatályba lépett jogszabály, de kormányilletékesek szerint a tüntetésekre ötnapos előzetes bejelentési kötelezettség vonatkozik, amelynek a szombaton utcára vonuló tiltakozók nem tettek eleget, ráadásul megsértették a koronavírus-járvány idejére előírt távolságtartási szabályokat.

A rendőrök – köztük rohamrendőrök – lezárták a volt főváros, Almati tereit és utcáit azon a környéken, ahol a tüntetők gyülekeztek, és apróbb csoportokra oszlatták fel a tömeget. A tüntetők legalább egy csoportja olyan zászlókat lengetett, amelyen

Nem tudok levegőt venni felirat volt, ami utalás a Minneapolisban rendőrségi intézkedés után meghalt George Floydra, aki ezeket a szavakat motyogta halála előtt, amikor egy rendőr perceken át térdelt a nyakán.

Vénember, tűnj el!

– harsogták egyes tüntetők, üzenetüket nyilvánvalóan a Nurszultan Nazarbajevhez intézve. A 79 éves Nazarbajev harminc év után, tavaly márciusban mondott le elnöki hivataláról, és adta át helyét Tokajevnek, de elemzők szerint továbbra is döntő befolyással van a kazah politikára. A tüntetők Tokajev távozását, és a javak igazságosabb elosztását, és adókönnyítést is követelték.

Miért szegények az embereik az olajban és gázban gazdag országban?

– firtatták plakátjaikon a tüntetők.

A helyszínre vezényelt rendőrök és tiltakozók szembenállása után, szemtanúk szerint legalább hetven tüntetőt fogtak el, és szállítottak el a helyszínről kisbuszokon. Más városokban is voltak a két rivális ellenzéki párt által szervezett tüntetések, az ország fővárosban, Nur-Szultanban tíz embert vettek őrizetbe az Szabad Európa Rádió híradása szerint, mig Uralszk városában körülbelül harminc őrizetbe vételről adott hírt a helyi sajtó.

A 19 millió Kazahsztán történelme egyik legsúlyosabb válságán megy keresztül a nyersolaj világpiaci árának csökkenése és a koronavírus okozta járvány miatt. Hivatalos adatok szerint több mint négymillióan maradtak jövedelem nélkül a kéthónapos karantén alatt, amely május közepén ért véget.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.