Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke szerint Gömöri Zsolt, a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) elnöke "már nem tudja hatékonyan képviselni és hitelesen szolgálni" a szervezetet és a sportolókat.

A MOB elnöke csütörtökön közleményben reagált az MPB vezetése körül kialakult helyzetre, jelezve, hogy a paralimpiai bizottság "jogilag független, autonóm módon működő civil szervezet", így a MOB "sem irányítási, sem vizsgálati jogosultsággal nem rendelkezik" vele szemben, "működése felett az ügyészség gyakorol törvényességi felügyeletet".

Borkai Zsolt a közleményben rendkívül sajnálatosnak és méltánytalannak nevezte az MPB vezetése körül kialakult helyzetet, s úgy fogalmazott, az ügy kirobbanásakor "határozottan elhatárolódott" a végtörlesztésre kapott hárommillió forintos vissza nem térítendő támogatástól, elítélve azt.

"A magyar sport tisztaságának, jó hírének és hitelének megőrzése érdekében ezúton is kérem a Magyar Paralimpiai Bizottság vezetőit, hogy a tisztességes játék alapelvét, valamint írott és íratlan szabályait ne csak a sportpályákon, edzőtermekben és versenyhelyszíneken, de a saját működésük, gazdálkodásuk során és döntéseikben is alkalmazzák" – írta közleményében a MOB elnöke.

Borkai Zsolt elfogadhatatlannak tartja, hogy miközben a sportolók olimpiára és paralimpiára készülnek, akkor a fair play szelleméhez méltatlan ügyek vonják el a figyelmüket.

"Elfogadhatatlannak tartom, hogy amikor a Magyar Olimpiai Bizottság és Budapest Önkormányzata az ország sporttörténetének legnagyobb vállalkozására készül, ami csak összefogással valósulhat meg, akkor sportvezetők önös érdektől vezérelve ne ismerjék fel, mit kell tenniük, mi az egyetlen helyes út" – áll a közleményben.

Borkai Zsolt Gömörivel kapcsolatban úgy fogalmazott: "őszintén bízom benne, hogy sikerül olyan döntést hoznia, amivel hozzájárul a Magyar Paralimpiai Mozgalomhoz méltatlan helyzet haladéktalan, tisztességes és megnyugtató rendezéséhez, amely az egész magyar sport érdekét szolgálja".

A botrány május elején robbant ki, amikor kiderült, hogy Gömöri Zsolt 2012-ben hárommillió forint vissza nem térítendő támogatást kapott a bizottságtól hitele végtörlesztésére. A szervezetet emellett visszaélésekkel, törvénytelenséggel vádolták meg, többek között vezetői indokolatlan utazásaival. Gömöri a vissza nem térítendő támogatást – melyet Deutsch Tamás alelnök javaslatára szavazott meg neki az elnökség – törvényesnek nevezte, de május 12-én bejelentette, hogy visszafizette a felvett hárommillió forintot. Mint mondta, annak ellenére döntött így, hogy szerinte jogszerűen vette fel a támogatást, hiszen ez a lehetőség akkor minden köztisztviselőt megilletett.

Az MPB elnöke kedden cáfolta a sajtóban ellene felhozott 15 vádpontot, és közölte: a "hecckampánnyal" kapcsolatos dokumentumokat elküldik a MOB elnökének, és a sportállamtitkárság vezetésének is. Az MPB elnöksége felkérte az etikai és jogi bizottságot az ügy kivizsgálására, egyúttal jelezte, hogy a jogszabálysértések gyanúja miatt a rendőrséghez és az ügyészséghez fordul.

Az MPB felügyelő bizottsága mindent rendben talált a nyilvánosságban megjelent ügyekkel kapcsolatban, majd csütörtökön közölte lemondását. A testület az MPB elnökségéhez hasonlóan rendkívüli közgyűlés összehívását javasolta, erre június 19-én kerül sor.

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

wagabund
ha minden rendben van, akkor miért is mondtak le? a szégyennek köze lehet a lemondásukhoz?
Desischado
A borkai most igyekszik mosakodni, hogy ő nem olyan, mint egy fideszes, és most persze megtagadja a társát. De ez azt jelenti, hogy addig oké volt, amíg nem bukott le! borkai is fideszes, én nem hiszek neki!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.