Szabó László kommunikációs szakembert választották meg elnöknek a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) hétfői rendkívüli tisztújító közgyűlésén. 

A Fogyatékosok Országos Diák- és Szabadidősport Szövetségének (Fodisz) elnöki tisztét ellátó 45 esztendős Szabó László 33, míg ellenfele, a Magyar Rögbi Szövetség által jelölt Koller Sándor három voksot kapott, öt szavazat érvénytelen volt.

Az elnöki poszt azután üresedett meg, hogy Gömöri Zsolt az őt érő támadások után, június 19-ei hatállyal benyújtotta lemondását.

Szabó László a Magyar Paralimpiai Bizottság új elnöke

Szabó László megválasztása előtt pár percben ismertette ötpontos programját. Ebben az egyik legfontosabb teendőjének a paralimpiai bizottság iránti bizalom helyreállítását nevezte meg. Kiemelt támogatást ígért a riói paralimpiára készülőknek, fontosnak tartotta egy utánpótlás Paralimpiai Akadémia létrehozását, a budapesti paralimpia megrendezését, továbbá azt, hogy a fogyatékos sportolókat egyenjogúként kezeljék az ép sportolókkal.

A sportvezető bejelentette, az elnöki tisztet társadalmi munkában kívánja ellátni, de hozzátette: "egy főállású főtitkárra és/vagy sportigazgatóra szüksége van az MPB-nek".

A közgyűlés előtt kisebb vihart okozott, hogy a Gömöri-ügyet kirobbantó Kovács Brigitta, az MPB néhány hónapja eltávolított gazdasági vezetője nem kapott mandátumot, pedig véleménye szerint a Vakok Világszervezetének kincstárnokaként ez a jog megillette volna őt. Amint az ülésen elhangzott, az MPB közgyűlésén alanyi jogon szavazhatnak azok, akik valamely nemzetközi szervezetben tisztséget töltenek be. A mandátumvizsgáló bizottság azért nem adott szavazati jogot Kovácsnak, mert ő már nem dolgozik az MPB-nél, amely annak idején delegálta őt a Vakok Világszervezetébe. Később a mandátumvizsgáló bizottság határozatát a közgyűlés is megerősítette.

Szabó László a Magyar Paralimpiai Bizottság új elnöke

Kovács Brigitta egy rögtönzött sajtótájékoztató keretében elmondta, hosszan beszélt az ügyről a Vakok Világszervezetének elnökével:

"Az elnök arról tájékoztatott, hogy az MPB-nek joga van új személyt jelölnie kincstárnoknak, de mindaddig, amíg a helyemre nem kerül új ember, én vagyok a kincstárnok".

Egyúttal kijelentette, bíróságon támadja meg a hétfői közgyűlést és annak minden határozatát, mivel álláspontja szerint jogsértő volt, hogy megfosztották szavazati jogától és nem engedték be a közgyűlésre.

Az MPB vezetésével kapcsolatos botrány május elején robbant ki, amikor kiderült, hogy Gömöri Zsolt 2012-ben hárommillió forint vissza nem térítendő támogatást kapott a bizottságtól hitele végtörlesztésére. A szervezetet emellett visszaélésekkel, törvénytelenséggel vádolták meg, többek között vezetői indokolatlan utazásaival kapcsolatban. Gömöri június 16-án nemcsak elnöki posztjáról mondott le, hanem közös megegyezéssel megszüntette a főtitkári és sportigazgatói posztra vonatkozó munkaszerződését is.

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

levarosbukta
A Brigitta csak ne nagyon ugráljon, vastagon benne volt ő is a mutyiban ne mondja nekem senki hogy nem!
justhpeter
A kutya ugat, a karaván halad. Kíváncsi leszek a szponzorok válaszára. Tragikus.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.