Miután a december végén induló bontással jövő tavaszra végeznek, 2016 áprilisában elkezdődik az új Sóstói Stadion építése Székesfehérváron, és 2017 júniusára befejeződik a kivitelezés.

A beruházással kapcsolatban tartott csütörtöki sajtótájékoztatón Cser-Palkovics András polgármester közölte: a fejlesztés mintegy 15 milliárd forint összköltségű, amiből 11 milliárd forint jut a stadionra és a környék infrastrukturális fejlesztéseire, valamint 3,8 milliárd forint a közelben lévő Sóstó természetvédelmi terület rehabilitációjára.

11 milliárdból kap új stadiont a Videoton

A városvezető emlékeztetett arra, hogy a stadion UEFA IV-es besorolású lesz, vagyis Európa-bajnoki és világbajnoki selejtezők, Eb-csoportmeccsek megrendezésére alkalmas, továbbá Bajnokok Ligája csoportmeccseknek és U19-es, U21-es vb-döntőknek is otthont adhat. A 14 ezer néző befogadására, 100 százalékban fedett lelátókkal tervezett létesítménynél a "zöld szempontokat" is maximálisan figyelembe vették – tette hozzá.

A stadion a sport mellett oktatási, környezetvédelmi és kulturális funkciókat kap, így például 500 fősnél nagyobb konferenciaterem, ökológiai látogatóközpont, kiállítótér, oktatóterem is lesz benne. A közeli természetvédelmi területre egy 30 méter magas kilátóból lehet majd rálátni.

A létesítményben ajándékboltot, szurkolói kocsmát és Vidi-múzeumot is kialakítanak. Kerítés csak a legszükségesebb helyeken lesz.

Cser-Palkovics András elmondta, hogy a bontásból származó lelátói székeket és korlátokat hasznosítani kívánják: az egykori MÁV-pálya felújítására használják, illetve Fejér megye kistelepülésein a futballpályák korszerűsítésére ajánlják majd fel.

A polgármester jelezte, hogy a stadion tulajdonjoga mellé a környező edzőpályák és edzőcsarnok tulajdonjogát is szeretné az önkormányzat megszerezni. Ezek egy része jelenleg a Puskás Akadémia tulajdonában van, de a későbbi, gazdaságos üzemeltetés miatt szeretnék egy kézben tudni.

A tervek szerint a bontás és az építkezés idején a Videoton FC a hazai találkozóit Felcsúton, a Pancho Arénában rendezi meg.

51 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
adrenalink
@Mézike: Te kis naív! Az hiszed, hogy abba a drága csilivili stadionba, főleg a fűtött pályára a mérkőzéseken kívül beengedik a pórnépet? Vegyél bundabugyit, az a biztos!:))
mariaberta
Na végre!!! Már úgy hiányoltam ezt az új stadiont. Telik a magyar nép adójából nem igaz?még Romániában is építünk egyet. Van pénz dögivel!!!Különösen ha a focistadionokról van szó. Hogy az egészség üggyel mi történik, az kit érdekel? Szeretném megérni, hogy legfőbb vezetőink egyszer rászoruljanak a magyar egészségügyre. Persze ők akkor sem fognak rosszul járni, pénzük van dögivel, ebből majd telik különleges ellátásra. Élvezném, ha mondjuk egyik főfő saját magát operálná meg, mint tette ezt egy szerencsétlen, aki nem tudta kivárni az időpont kérést, illetve azt, hogy egyszer az életben rá is kerüljön sor valamelyik kórházban.
Dr. Felipe
Vajon ki választotta meg ezeket a stadionépítő elmebetegeket? Ja tudom a birkák. Gondolom most ég a pofájukon a bőr.
Mézike
@adrenalink: Én arra is kiváncsi vagyok mérkőzéseken ki fog ott ülni? Hacsak a real madrid nem fog játszani... De ez ugye reménytelen. :-)
adrenalink
@Mézike: Biztos készült hatástanulmány a beruházás kezdete előtt!:))))))))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.