A magyar jégkorong-válogatott második helyen zárt a budapesti olimpiai selejtezőtornán, és így nem lesz ott a 2018-as pjongcsangi téli játékokon, miután a torna vasárnapi zárófordulójában gól nélküli döntetlent követően szétlövéssel kikapott az addig szintén százszázalékos lengyel csapattól.

Rich Chernomaz szövetségi kapitány együttese végig nagyon szervezetten játszott, ám 65 perc alatt nem tudta eldönteni a mérkőzést a fegyelmezett lengyelek ellen. A büntetőknél a csapatkapitány Vas Márton után Andrew Sarauer és Frank Banham is hibázott, míg a lengyelektől Krzysztof Zapala betalált.

Ezzel a lengyel válogatott jutott tovább a kvalifikációs sorozat utolsó, szeptemberi körébe.

Büntetőkkel buktuk az olimpiai selejtező utolsó körét

A találkozót megelőzően 16 győzelem, 6 döntetlen és 29 vereség volt a magyar örökmérleg a lengyelekkel szemben. A két együttes legutóbbi összecsapását a magyar válogatott nyerte a tavalyi krakkói világbajnokságon 2-1-re, a győztes gólt akkor Szirányi Bence szerezte. A védő most nem léphetett a jégre, mivel pénteken megsérült a térde az észtek elleni mérkőzés hajrájában.

A bemelegítésnél a lengyel kapu mögött kitört az egyik plexielem, így bő tízperces késéssel kezdődött a találkozó. A magyar válogatottat nem zavarta meg a csúszás, és remek játékkal kezdett a teltházas Papp László Sportarénában. Alig fél perc elteltével Sofron István vezette egy az egyben kapura a korongot, és csak a vendégek kapusának bravúrja akadályozta meg a villámgyors magyar gólt. A folytatásban – akárcsak csütörtökön a litvánok és pénteken az észtek ellen – a magyarok támadásban aktívabb voltak ellenfelüknél, és uralták a találkozót: több nagy helyzetet is kidolgoztak, bár Rajna Miklósnak is akadt védenivalója.

A második harmadra újabb védőt vesztett a magyar válogatott, Gőz Balázs vállsérülés miatt nem tudta folytatni a játékot. A harmad első fele kiegyenlített játékot hozott: Rajna több bravúrt is bemutatott, magyar oldalon pedig előbb egy szemfüles korongszerzést követően Benk András hibázott ziccert, majd Sofron lőhetett két ízben is közelről. A játékrész végén újra a magyar csapat volt aktívabb, két perccel a játékrész vége előtt Frank Banham veszélyeztetett, ám negyven perc után sem esett gól.

A zárófelvonás Kóger Dániel kimaradt helyzetével indult, majd négy perccel később Bartalis Istvánt kellett lesegítetni a jégről egy kőkemény ütközés után. A 48. percben a mindkét eddigi találkozón betaláló Galló Vilmos előtt adódott nagy helyzet: a palánkról furcsán visszapattanó lövés kapust és védőt egyaránt megzavart, ám Galló is meglepődött, így nem tudta az üres kapuba sodorni a korongot. A következő percekben a vendégek vezettek veszélyes támadásokat, ám a magyar védelem remekül zárt. A hajrá kecsegtető lehetőséget hozott mindkét oldalon: Rajna emberhátrányban védett nagyot, majd Sofron lövését hárította a lengyel kapus. A magyar válogatott hatvan perc alatt 34 alkalommal lőtt kapura, míg a lengyel csapat 23-szor, ám maradt a gól nélküli döntetlen.

Az ötperces hosszabbításban emberelőnyhöz jutottak a magyarok, de több helyzetet is kihagytak, így a döntés a büntetőkre maradt, amelyben a vendégek voltak jobbak.

Rich Chernomaz szövetségi kapitány az M4 Sportnak adott interjújában elmondta, nem kérhet ennél többet játékosaitól, akiknek még a hosszabbításban is volt helyzetük.

"Fájó, hogy egy büntető döntött, nem mondhatom, hogy nem érdemeltünk győzelmet. Három meccsen egy gólt kaptunk rendes játékidőben, de ez sem volt elég" – mondta a szakvezető.

A torna végeredménye: 1. Lengyelország 8 pont, 2. Magyarország 7, 3. Észtország 3, 4. Litvánia 0

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.