"Gyerekeket doppingoltak, vertek az edzők a magyar úszósportban" – ezt állítja egy szülő, akinek a lánya a nyolcvanas esztendőkben tizenévesen volt tagja az egyik fővárosi klubnak.

A Blikk szólaltatta meg a gyógyszerkutatóként dolgozó Gyurán Jánost, aki elmondta, lánya 11 évesen egy nagy múltú fővárosi egyesületben úszott egy elismert edző keze alatt. Nagy tehetség, úttörőbajnok volt. 

A szülői munkaközösség vezetőjeként mindennap kint voltam az uszodában, és megtudtam, a 14-15 éves gyerekek tablettákat kapnak. Azt mondták nekik, vitamin, és be kell venniük. Az egyik kislány nem volt hajlandó beszedni, és ideadta nekem, hogy kiderítsem, mi az. Mivel a Richternél dolgoztam, megvizsgáltam a készítményt. Egy trükkös kapszulát állítottak össze, amelyben valóban volt vitamin, de mellé szteroidot is rejtettek.

Gyurán szerint az edző verte is a gyerekeket, állítása szerint szülői engedéllyel, mert lusták voltak. Bement az elnökhöz, és kitálalt neki.

Érthető módon felháborított, hogy doppingolni akarták a lányomat, ráadásul veréssel próbálták jobb teljesítményre ösztökélni. Átvittem egy másik budapesti egyesülethez, s erre másfél évre eltiltották a versenyzéstől.

Mindezek után disszidáltak Ausztriába, majd Kanadába, ahol a lányából at előzményektől függetlenül is sikeres úszó lett.

28 hozzászólásarrow_drop_down_circle

verum
Sajnos, főként manapság nincs élsport dopping nélkül.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
karma1
@magyarbakancs: Mondjuk azt, hogy valoban olyanokrol is kiderul, hogy doppingoltak, akikrol soha nem gondoltuk volna - (Sharapova teniszezo ? Asszem o, csak kb. egy honapja)...

Maradjunk annyiban, hogy "tisztelet a kivetelnek", vagyis ha kimagaslo eredmenyt latunk, lehet bennunk valamennyi "egeszseges" ketelkedes, de azert engedjuk meg, hogy vannak , akik egyszeruen szuperek! Meg a magyarok kozt is, vagyis nem mindenki doppingol, aki elsportol.

Remelem, sokan kijutnak a rioi olimpiara, es megint hoznak egy csomo ermet, mint amit a londoni olimpian megtettek...
magyarbakancs
@karma1: Remelem, sokan kijutnak a rioi olimpiara, es megint hoznak egy csomo ermet, mint amit a londoni olimpian megtettek...
Szerintem 4-5 arany lesz.
KERKA
Arról nincs infóm, hogy mi ment az úszásban, de a családomban egy gyerek triatlonozott. Ők is kaptak rendszeresen vitamin tablettákat. Annyira nem volt hülye a gyerek, hogy ne vette volna észre annak a hatását.
sgyuri2003
@levarosbukta: Van információd? Tudsz valamit? Megosztanád velünk?
karma1
@magyarbakancs: Nagyon egyszeruek a szabalyok, es nagyon sok benne a test-test ellen, mindenfele nyakravalo ketrecek, meg mesterseges hulye valltomesek nelkul. (Ezert is sokkal tobb fugg a jatekosoktol, mint a szerelesuktol- sokszor egymas fem vedoketreceitol serulnek meg a amerikai rugbyben)

Gondolhatod, en sem ertettem eloszor a szabalyokat, de aztan egy meccs alatt megtanultam, es azota nagyon elvezem is. Nem hagyok ki ALL Blacks meccset, mert azt az osszjatekot nem mindenhol latni. Az ausztral Wallabies- zel vannak allando harcban, es most is oket kellett legyoznunk a VB-n...
Egyebkent itt, Ujzelandon tudtam meg, hogy nekunk magyaroknak is van ilyen tipusu rugby-t jatszo csapatunk, amirol en sosem hallottam!
levarosbukta
@sgyuri2003: Nem kell ahhoz különösebb tudás hogy lássa az ember azt hogy mi volt a világcsúcs akármiben is az 1970-es 80-as években és mi most. Van az emberi teljesítménynek egy felső határa amit felülmúlni már csak és kizárólag teljesítményfokozókkal lehet. Az elmúlt húsz évben mindenféle sporteredmény ami nem amatőr szinten folyik számomra értéktelen és meggyőződésem hogy csak és kizárólag a pénzszerzés miatt van az egész profi sport.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.