Védekezésben rendkívül koncentráltnak kell lennie vasárnap a magyar labdarúgó-válogatottnak a belgák elleni Európa-bajnoki nyolcaddöntőn Bernd Storck szövetségi kapitány szerint.

"Saját magunkkal kell foglalkoznunk. A szervezett védelem és a fegyelmezett játék lesz a legfontosabb" – jelentette ki szombati sajtótájékoztatóján a német szakember, aki kifejtette, megérdemelten jutott a legjobb 16 közé csapata, amely folyamatos fejlődést mutat.

Storck szerint főleg védekezésben kell koncentráltnak lenni

Az ellenfélről úgy vélekedett, hogy "szuper gárda", ezért felesleges labdabirtoklásról beszélni, ugyanakkor hozzátette, Portugália ellen is hasonló volt a helyzet, amelyre remekül reagáltak a játékosai. Megjegyezte, a világranglistán második belgák az Eb-n ugyan kikaptak az olaszoktól, de megfogalmazása szerint tőlük ki lehet, másrészt azóta javult a játékuk.

Storck semmit nem szokott elárulni a tervezett kezdőcsapatáról, ezúttal viszont kivételt tett, ugyanis a Kleinheisler Lászlóra vonatkozó kérdésre kijelentette, hogy a Werder Bremen középpályása lehetőséghez jut majd. Róla kifejtette, még az utánpótlás-válogatottnál ismerte meg és megérdemelte, hogy a Bundesligába szerződjön.

"Általában nagyon korán kelek, aztán sportolok, majd pihenek. A mérkőzések során inkább nyugodt vagyok. Tudom, mit kell mondanom, az első perceket látva rögtön tudom, hogy meg lehet-e nyugodni, vagy sem" – válaszolta a szokásait és viselkedését firtató kérdésre Storck, aki elárulta, a második csoporttalálkozó után tartott családi napon őt is meglátogatták hozzátartozói, akik nagyon drukkolnak a magyaroknak.

Storck arra nem kívánt reagálni, hogy a csoportkör második legjobb szakvezetőjének választotta a L'Equipe francia sportnapilap, mert őt – saját bevallása szerint – nem érdeklik az egyéni sikerek, továbbá a válogatott a játékosokról szól. Kiemelte, az Eb-n egyedüliként a magyaroknál lépett pályára mind a húsz mezőnyjátékos, akik egytől egyig megérdemelték, hogy itt legyenek.

Gera Zoltán sem foglalkozott különösebben azzal, hogy a portugálok ellen lőtt találatát választották a szurkolók a legszebbnek a csoportkörben.

"Máris volt annál szebb" – utalt a svájci Xherdan Shaqiri ollózós góljára a lengyelek elleni nyolcaddöntőben. "Ráadásul, ha vereséget szenvedünk a portugáloktól, mit sem ért volna. A mi keretünk tele van olyan játékossal, akik távolról jól lőnek. Előny, hogy veszélyesek vagyunk a tizenhatoson kívülről is".

A ferencvárosi középpályás arról beszélt, hogy sikerült bizonyítaniuk, nem érdemtelenül jutottak idáig, de a legfantasztikusabbnak az otthoni hangulatot nevezte. Egyúttal hozzátette, tudja, már büszkék rájuk a magyar emberek, de azt szeretnék, ha még inkább azok lennének.

"A nyomás rajtuk van, tőlük elvárják a továbbjutást, mi felszabadultak lehetünk, teljesítettük a célt. Lehet, hogy ez lesz az utolsó meccsünk, de mi nem erre készülünk. A lényeg, hogy mindenki hozza ki magából a maximumot. Reméljük, felborítjuk a papírformát" – mondta Gera, aki szerint a sikerek egyik titka, hogy mindenki bátran belemehet a szerelésekbe, mert tudják, hogy a társuk ki segíti őket, ha nem sikerült a labdaszerzés.

"Különleges mérkőzés lesz számomra, mivel nyolc évig Belgiumban éltem, így második otthonomnak tekinthetem. Az élet mindig egy nagy rendező, de örülök, hogy velük kerültünk össze" – mondta Juhász Roland, aki éveken át volt az RSC Anderlecht védője.

A jelenleg a Videotonban futballozó játékos a felkészülésről elárulta, az első két nap az ellenfél feltérképezésével telik, de később már csak a saját játékukra koncentrálnak.

"Nagy erősség, hogy nagyon jó az arány az idősebb és a fiatalabb játékosok között, ez a sikerszéria pedig csak még jobban összekovácsolt minket. Az elért eredmények által még motiváltabbak vagyunk" – mondta Juhász, aki arról is beszélt, immár végérvényesen otthon képzeli el a jövőjét, mert a pályafutásából hátralévő időben a magyar futballt szeretné segíteni.

A 44 év után ismét Eb-résztvevő magyar válogatott öt pontjával veretlenül nyerte meg az F csoportot. A nyolcaddöntős mérkőzését pedig vasárnap 21 órától Toulouse-ban játssza Belgiummal, amely néhány hónapja még vezette a nemzetközi szövetség (FIFA) világranglistáját.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.