A Nemzetközi Birkózó Szövetség (UWW) testületet állított fel a riói olimpián nagy vihart kavart bírói hibák kivizsgálására, és ebbe Bacsa Péter, a magyar szövetség (MBSZ) ügyvezető alelnöke is bekerült.

Az MBSZ szerdai közleménye szerint Nenad Lalovic, az UWW elnöke több független szakértő mellett kérte fel a magyar sportvezetőt, korábbi nemzetközi bírót, hogy legyen tagja a bizottságnak.

"Rendkívül megtisztelő a felkérés, de egyben nagy felelősség is, hisz nemcsak az olimpián történt esetek kivizsgálása lesz a feladatunk, hanem ajánlásokat kell megfogalmaznunk a bírók szerepének csökkentése és objektivitása tekintetében. Bízom benne, hogy a munkánk eredményeképp javul a sportágunk megítélése és a bírók teljesítménye" – kommentálta a felkérést Bacsa Péter.

Az UWW a szeptember elején rendezett junior világbajnokság alatt tartotta kongresszusát, melyen a komoly nemzetközi visszhangot kiváltott bírói döntések nyomán az a döntés született, hogy jelentős pénzt fektet be a szövetség a mérkőzésvezetők és a bírók képzési programjába.

A riói olimpián magyar szempontból a kötöttfogásúak 85 kilogrammos kategóriájának bronzmérkőzése volt a legfájóbb, ugyanis Lőrincz Viktort szakértők szerint is a rossz bírói döntések, hibák fosztották meg az éremszerzéstől a német Denis Kudla ellen.

Kivizsgálják a magyar birkózó bundagyanús riói meccsét

A magyar szövetség közvetlenül a botrányos meccs után jelezte, hogy kiáll a ceglédiek kétszeres világbajnoki harmadik helyezettje mellett, és ennek megfelelően levelet írt az UWW döntéshozó szervének, a bürónak.

A kongresszus több javaslattal is élt a bírók szerepének csökkentésére, hogy elkerülhetőek legyenek a Lőrinczéhez hasonló esetek a jövőben.

Az MBSZ közleményében arról is ír, hogy még nem született döntés a 2018-as világbajnokság helyszínéről. A rendezésre Budapest továbbra is esélyes, az UWW azonban még a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal is egyeztet, s Lalovic ígérete szerint két-három héten belül várható végleges határozat ez ügyben.

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

perfekt
Láttam a mérkőzést.,Lőrincz végig támadta a meneteket-szabályok szerint nyernie kellett volna.A játékvezető,bevallotta ,hogy kintről az Olimpia birkózó szövetség vezetői üzengettek ,hogy mit kell ítélnie.Jár a fiúnak a bronz, meg kell kapnia- más az már,mintha ott vette volna át de hiszem,hogy ő nem adja vissza,hiszen megharcolt - megdolgozott érte!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
F_Viktor
"Rendkívül megtisztelő a felkérés, de egyben nagy felelősség is, hisz nemcsak az olimpián történt esetek kivizsgálása lesz a feladatunk, hanem ajánlásokat kell megfogalmaznunk a bírók szerepének csökkentése és objektivitása tekintetében."

Ezeken felül, nem ártana a szabályokat is módosítani, mert kevés az akció, pontok nagy részben csak intésekből vannak, s máris születhetnek objektív ítéletek.
Így a nézőknek is szinte szenvedés egy mérkőzés végi nézése.
Magyar mérkőzésen kívül nem néztem egyet sem.
perfekt
@F_Viktor: Szia:Tetszik az írásod.Ennyit jelent, mikor egy ország sportjának,nemzetközi szinten-nincs vezető embere egyetlen sportágban sem.Teljes a védtelenség,És most nem arra gondolok,amennyiben sérelem éri versenyzőnket ,a mi sportvezetőnk ,retorzióval vágna vissza.Bár, sajnos erre is láttam már példákat.
F_Viktor
@perfekt: Gondolom a sportdiplomáciára gondolsz.
Jelenleg a magyar nem a legnépszerűbb ember a világban.
perfekt
@F_Viktor: Természetesen.Sportdiplomáciára gondolok..Milyen érdekes, az átkosban szinte minden sportágban-ott voltunk-a nagy demokráciában már nem.Sajnos igazat kell adnom,a népszerűtlenség jelzőre -és még az sem vigasztal-hogy,sorra buknak a korrupció miatt más országok által delegált illetékesek.Nekem felfordult a gyomrom-mikor S,Palika átadhatta az aranyakat Rióban!
F_Viktor
@perfekt: Most is az a véleményem, hogy Pali bácsi ott, a NOB-ban jól képviselte anno az országot, nem lett volna szabad harcolnia a nemzet golyóstolla címért.
Plágiuma után már nincs felemelkedés, egy hiteltelen pártkatonává vált, akit már a nemzetközi porondon sem ismernek újra el. Nagy hiba lenne portdiplomáciai szempontból (is) ha a pletykák beigazolódnának, hogy ő váltaná Borkait.

Írod:
"Nekem felfordult a gyomrom-mikor S,Palika átadhatta az aranyakat Rióban!"

Ugyanígy éreztem én is :-((
Törölt felhasználó
Nagyon sajnáltam, mert küzdött és egy jó hozzállású gyerek. Szerintem a minimum, hogy megkapja az utólagos kevésbé dicses érmét. Az ilyen férgeket, akik embereket fosztanak meg álmaiktól, pénztől, megérdemelt megbecsüléstől és önbecsülésükben sértik a minimum, hogy egy életre eltiltják, de meg az adott országban bíróság elé is vinném, ha 10e miatt le lehet valakit sittelni, akkor ez is lopás nem is kicsi!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.