Hosszú Katinka Facebook-oldalán hét pontban tette közzé, mit követelnek az úszószövetségtől.

"Nyilatkozat

Budapest, 2016.11.21.

A hétvégén egyeztetést tartottunk az úszósport képviselői és a Magyar Úszó Szövetség között kialakult helyzetről. A találkozó folyamán teljes mértékben egyértelművé vált, hogy ugyanazokkal a problémákkal küzdünk és ugyanazokat a dolgokat tekintjük fontosnak szeretett spotágunkban.

Mindannyian helytelenítjük, hogy a döntéshozatali folyamatok mögött egy személyben az elnök áll. A múlt héten felállított bizottságokat nem tartjuk alkalmasnak arra, hogy a problémákat feltárják, hiszen tagjai egytől egyig függő̋ viszonyban vannak a meglévő̋ rendszerrel. Sajnálattal tapasztaljuk, hogy a Magyar Úszó Szövetség részéről szakmaiatlan és üres frázisok záporoznak felénk, illetve az egyetlen kritikáinkra érkező válasz a személyeskedés. Az úszó társadalom döntő része nem mer kiállni saját meggyőződése mellett, tudva, hogy az anonim problémafelvetés lehetősége nem biztosított.

Egy emberként kijelentjük, hogy a jelenlegi elnök és az általa működtetett antidemokratikus rendszer semmiképp sem szolgálják a magyar úszósport érdekét. Nincs szükségünk olyan vezetőre és apparátusra, amely nem vesz tudomást az úszók, edzőik és a mindennapi munkájukat segítő szakember gárda igényeiről, szakmai véleményéről, akik jelenléte a versenyzők zavartalan felkészülését hivatott biztosítani. Hisszük, hogy egy sportszövetségnek a sportolókért kell működnie, nem pedig egy függőségen alapuló, kiszolgáltatott rendszert kell fenntartania.

Korszerű, demokratikus, szakmai alapokon nyugvó rendszert akarunk, amit nem a félelem, hanem a közös tenni akarás vezérel. Fontosnak tartjuk, hogy a 2017-es hazai VB sikeres legyen és a magyar csapat jól szerepeljen, ennek érdekében mielőbbi változás szükséges. Szeretnénk együttműködni a mindenkori sportvezetéssel annak érdekében, hogy a magyar úszó sport az általa megérdemelt helyet foglalhassa el a világban. Közös egyetértésre jutottunk az alábbi pontokban, melyeket az úszósport demokratikus és sikeres működtetése céljából terjesztünk a nyilvánosság elé:

1. Álljon fel egy új, az úszók egészét maga mögött tudó, megbízható vezetőség, ami hajlandó a szervezet teljes körű felülvizsgálatára, megújítására

2. Kérjük, hogy a fontos kérdésekben létrejöhessen a valódi titkos szavazás, illetve szűnjön meg a megkérdőjelezhető elektronikus távszavazási rendszer.

3. Fektessenek le egységes, objektív válogatási elveket, átlátható szabályrendszert és működést.

4. Fontosnak tartjuk az elnök és a szövetségi kapitány jogkörének, feladatainak újraszabályozását.

5. Kérjük, a válogatott keret részére való zavartalan felkészülés és állandó helyszín biztosítását

6. Kerüljenek pontos meghatározásra az edzőtáborok hozzáférhetőségének konkrét elvei.

7. Az új vezetést kérjük, hogy szüntesse meg a jelenlegi kiszolgáltatott rendszert,és törekedjen a források transzparens, ésszerű, szakmai szempontok alapján történő felhasználására.

Az általunk kívánt helyzet megvalósulásának legfontosabb feltétele, hogy a Magyar Úszó Szövetség jelenlegi, közel 20 éve regnáló vezetése – amely mögött megszűnt az az egység és bizalom, amivel az úszó társadalmat képviselni tudja – távozzon, és adjon teret az új korszak megszületésének.

Az egyeztetésen részt vett és a nyilatkozatot kiadja:

Bernek Péter, ifjúsági olimpiai bajnok, rövid pályás világ- és Európa-bajnok úszó

Czakó Csaba, a Mohácsi TE vezetőedzője

Financsek Gábor, olimpikon, ifjúsági Európa-bajnoki arany-, ezüst- és bronzérmes úszó

Gyurta Dániel, olimpiai, háromszoros világ- és kétszeres Európa-bajnok úszó

Hosszú Katinka, háromszoros olimpiai, ötszörös világ-, és tizenháromszoros Európa-bajnok úszónő

Kapás Boglárka, olimpiai bronzérmes, kétszeres ifjúsági olimpiai bajnok, világbajnoki bronzérmes, ötszörös Európa-bajnok úszónő Kozma Dominik, Európa-bajnoki bronzérmes úszó

Shane Tusup, olimpiai bajnoki edző, Iron Aquatics

Verrasztó Dávid, világbajnoki ezüstérmes, Európa-bajnok úszó

Verrasztó Evelyn, olimpikon, Európa-bajnok, ötvenkétszeres magyar bajnok úszónő"

Hosszú Katinka bejegyzésével egy időben, pontban nyolc órakor a nyilatkozatban szereplő összes érintett, többek között Gyurta Dániel, Verrasztó Evelyn és Kapás Boglárka oldalán is megjelent az egyeztetésről szóló nyilatkozat.

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Cicamama55
Fenntartásaim vannak ezzel a nyilatkozattal kapcsolatban. A legelső az, hogy a Verrasztó testvérek a 2016-os olimpiai szereplését/?/ mivel magyarázzák...Evelin rajhoz sem állt, hanem verseny nélkül haza utazott Rosszul emlékszem?! .Aztán Gyurta Dani...A 12-es olimpia után Cseh László nem mutogatott senkire a sikertelensége miatt, CSAK csendben tette a dolgát. Biztosan szükség van most erre?!
magyarbakancs
Minden teljesül.
Attól jobban fognak teljesíteni az úszók?
Ajánlom minden profi sportolónak,hogy éljen meg az úszásból és nem kell az állam pénzére kuncsorogni.
Hoszú Katinka az egyetlen egy profi sportoló.
Vele szemben meg vannak fenntartásaim.
vonotok
Én hiszem, hogy ezen sportolok, vezetők a magyar úszósport jobbításáért írták meg levelüket. Azoknak a híreknek csak a fele igaz amelyek az Úszószövetség körül keringenek, igenis a teljes vetésnek le kell mondania.
És mi van akkor ha a nevezet úszok otthagyják a Magyar Úszószóverseget, és más nemzet színeiben indulnak 2017-es VB-én??
Gyárfás Tamás majd Viktor vállán fog zokogni?
Cicamama55
Fenntartásaim vannak ezzel a nyilatkozattal kapcsolatban. A legelső az, hogy a Verrasztó testvérek a 2016-os olimpiai szereplését/?/ mivel magyarázzák...Evelin rajhoz sem állt, hanem verseny nélkül haza utazott Rosszul emlékszem?! .Aztán Gyurta Dani...A 12-es olimpia után Cseh László nem mutogatott senkire a sikertelensége miatt, CSAK csendben tette a dolgát. Biztosan szükség van most erre?!
Ó-buda
@vonotok: ezt kellene csinálniuk amit irsz! talán észbekapna a szövetség és az akivel össze van fonodva!!
Strong
Addig lesz cseszegetve az úszó vezérkar, hogy előléptetik őket államtitkárokká, miniszterekké.
Kapnak életjáradékot is, és egy örök bérletet az addig Hajdúszoboszlóig épített felcsúti kisvasútra...
tehát csak óvatosan a kritikákkal -és követelésekkel...
justhpeter
Tiszta képet akarnak ?
Ki él meg a saját maga által szerzett bevételekból ? Mondjuk Hosszú Katinkán kívül ?
Ha nem a saját maguk által szerzett bevételekből élnek, hogy jön össze a diktátum ?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.