Vasárnap tartja rendkívüli tisztújító közgyűlését a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ), amelyen megválaszthatják Gyárfás Tamás utódját.

A MÚSZ tájékoztatása szerint a 11 órakor kezdődő közgyűlésen három jelöltről mondhatnak majd véleményt a tagok, miután az elnökjelölti listára Bienerth Gusztáv, Hornyák Viktor és Tóth István került fel. Jelölést Gyárfás Tamás is kapott, ám ő nem vállalta a felkérést.

A legnagyobb esélyesnek számító Bienerth Gusztáv a 2024-es magyarországi olimpiai pályázat alelnökeként, turizmusért felelős kormánybiztosként, Hornyák Viktor a Széles Sándor Úszó-nevelő Műhely vezetőjeként, Tóth István pedig a szentendrei úszóklub szakosztály-elnökeként tevékenykedik.

A vasárnapi menetrend szerint új jelöltet már nem lehet állítani, a három elnökaspiránsról pedig először külön-külön kell majd szavazni, azért, hogy választhatóak legyenek. Ehhez a megjelenő tagok több mint 50 százalékának szavazatára van szüksége mindannyiuknak.

Amennyiben egyik jelöltet sem fogadják el megfelelő arányban a küldöttek, a szövetségnek 15-30 napon belül új rendkívüli közgyűlést kell kiírnia, aminek legkésőbbi időpontja február 8-a.

Szavazást akkor is tartanak, ha csak egy jelölt marad végül versenyben, s a győzelemhez 50 százalék plusz egy igen szavazatra van szükség.

Három elnökjelölt esetén a szavazás első körében eldől a verseny, ha az egyik jelölt 50 százalék plusz egy igen szavazatot kap. Ellenkező esetben a legkevesebb voksot szerzett aspiráns kiesik, s következik a második kör, melyben szintén nem elég az igen voksok többségének megszerzése, hanem 50 százalék plusz egy igenre van szükség. Amennyiben egyik kandidáló sem éri ezt el, a szavazás eredménytelenül zárul, és a szövetségnek új választást kell kiírnia.

A MÚSZ-t 23 évig vezető Gyárfás Tamás november 30-án az MTI-n keresztül jelentette be, hogy lemond az elnöki pozícióról. A szövetség elnöksége később elfogadta döntését, ám megbízta feladatainak ellátásával a most vasárnapi tisztújításig.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.