Kimerítő vállalkozását követően Mányoki Attila pihen és erőt gyűjt, hogy újabb felkészülés után október végén – az Ocean's Seven elnevezésű sorozat hatodik állomásaként – a Gibraltári-szorost ússza át.

 Mányoki Attila a 14 kilométer széles Gibraltári-szorost is átúszná

Fotó: MTI/Nagy Lajos

A világhírű magyar hosszútávúszó az után beszélt erről az MTI-nek, hogy a hétvégén sikerrel teljesítette az új-zélandi Cook-szoros jelentette akadályt.

A szervezők hivatalos adata szerint 6 óra 57 perc 49 másodperc alatt jutott túl a légvonalban nagyjából 26 kilométer hosszú tengerszakaszon. Amint azt a zalaegerszegi illetőségű, 43 éves sportember elmondta, úszása utolsó fél órájában kissé tengeri beteg lett, ami korábban soha nem fordult vele elő. A 14 fokos vízben különösen nehéznek bizonyult az első pár száz méter, mert a hullámok nagyon erősen sodorták a sziklák felé.

"További nagy veszélyt jelentett, hogy rengeteg volt a medúza! Szinte méterenként jöttek szembe, de szerencsére nem teljesen a vízfelszínnél, hanem mélyebben, így át tudtam úszni fölöttük"

- mesélte, hozzáfűzve, hogy négy és fél óra elteltével már csak öt kilométer volt hátra a célig.

"Az utolsó, mintegy három kilométer megtétele viszont majdnem két órába telt, a végső pár száz méter pedig maga volt az örökkévalóság, hiszen egyre hidegebb lett és egyre fáradtabbá váltam

- idézte fel a célba jutás előtti helyzetet.

- A vízben minimális volt a látótávolság, csak az utolsó pillanatban vettem észre az alattam levő sziklát, s tudtam felemelni a kezem, jelezve az engem kísérő hajósoknak, hogy megvan, megcsináltam!"

Elmondása szerint a nehézségekért nagyban kárpótolta egy különleges élmény.

"A napomat nagyon feldobta a rengeteg delfin. A második órától úgy a hatodikig velem tartottak. Annyira közel voltak, hogy sokszor tempózás közben egymáshoz értünk. Fantasztikus volt megélni mindezt."

- fogalmazott.

Mányoki Attila, aki tavaly novemberben Kaliforniában, huszonöt éves pályafutása elismeréseképpen válhatott a Nemzetközi Maratonúszó Hírességek Csarnokának tagjává, nagy sorozata nyitányaként 2013-ban úszta át a La Manche-csatornát. 2014-ben, Japánban a világ legnehezebb vizes akadályának tartott Cugaru-csatorna sem tudott kifogni rajta, tavalyelőtt pedig egyedülálló módon két héten belül teljesítette az újabb kihívást: a Hawaii-szigetek között található Molokai-csatorna, majd a Los Angeleshez közeli Catalina-csatorna átúszását. Ezzel jutott túl az Ocean's Seven négy állomásán, a Cook-szorossal pedig az ötödiken is. Még a Gibraltári-szoros és az Északi-csatorna maradt hátra a világ hét legnehezebben meghódítható tengeri csatornája közül.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

wagabund
Rendkívüli akaratú, főleg nem ijedős ember...tisztelettel meghajlok előtte.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.