Tarolt a magyar csapat a kajak-kenu világbajnokság vasárnapján is, két-két arany, ezüst és bronzérmet szereztek. 

A magyar versenyzők hat érmet, két-két aranyat, ezüstöt és bronzot gyűjtöttek a vasárnap délelőtti döntőkben a kajak-kenu világbajnokságon, a csehországi Racicében.

A Hagymási Réka, Szabó Ágnes kajak kettes nagy meglepetésre lett első 200 méteren, míg Takács Tamara, Medveczky Erika, Fazekas-Zur Krisztina és Vad Ninetta favoritként nyert K-4 500-on. 

Két-két arany, ezüst és bronzérmet szereztek a magyarok a kajak-kenu vébén vasárnap

Két-két arany, ezüst és bronzérmet szereztek a magyarok a kajak-kenu vébén vasárnap

Takács Tamara, Medveczky Erika, Fazekas-Zur Krisztina és Vad Ninetta

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Másodikként zárt az 1000 méteres férfi kajaknégyes, valamint Horváth Bence K-1 200-on, bronzot pedig két 200-as kenus egység szerzett: Devecseriné Takács Kincső egyesben, míg a Hajdu Jonatán, Fekete Ádám duó párosban.

A zárónapon 16 döntőt rendeztek, illetve rendeznek a Labe Arénában, ezek közül csak férfi K-1 és K-4 500 méteren nem volt magyar hajó. Kezdésként négy 1000 méteres versenyt tartottak.

A férfi kajaknégyeseknél a pályafutása 15. vb-jén szereplő, háromszoros olimpiai bajnok Kammerer Zoltán vezette kvartett – benne Tóth Dáviddal, Ceiner Benjáminnal és Pauman Dániellel – nem rajtolt túl jól, de 250 méternél már az élboly tagja volt. A táv második felétől csak az ausztrálok és a magyarok versenyeztek egymással az első helyért, néhány centi volt csupán a két hajó között, de az ausztrálok végül meg tudták tartani minimális előnyüket. Kammerer – 20 évvel vb-debütálása és első vb-aranya után – ezüstérmet szerzett társaival.

Nagyon jó eredmény ez! Boldog vagyok, hogy újra itt lehettem ebben a csapatban. Nagyot harcoltunk az ausztrálokkal, kívülről is izgalmas lehetett, hogy 6-700 méteren keresztül fej fej mellett haladt a két hajó.

- mondta Kammerer, hozzátéve: 20 éve nem gondolta, hogy 2017-ben még mindig itt lesz.

A férfi kenunégyes – Vasbányai Henrik, Kiss Tamás, Sarudi Pál és Varga Dávid – remekül hajrázott ugyan, de a dobogóra végül nem sikerült felkerülnie, negyedik lett. A K-1 friss Európa-bajnoka, Bodonyi Dóra és az 500-on hetedik Korisánszky Dávid, Mike Róbert kenu kettes sem tudott beleszólni az érmek sorsába, előbbi versenyző ötödik, utóbbi egység a kilencedik helyen ért célba.

A legrövidebb távon kezdésként három egyes versenyzőért szoríthattak a magyarok: Lucz Dóra és Horváth kajakban, Takács Kincső kenuban próbálkozott.

Elsőként a friss Európa-bajnok Lucz a 2011 óta veretlen új-zélandi Lisa Carrington melletti pályán lapátolt, de ezúttal nem tudott dobogós helyen végezni. A táv elején még jól tartotta magát, a hajrát azonban nem bírta, s végül nyolcadikként ért be.

A plovdivi kontinensviadalon második Horváth remekül evezett az elő- és a középfutamban, s a döntőben is szinte végig harcban volt az aranyéremért. Az olimpiai bajnok Liam Heath-szel vívott nagy csatát, de ebből végül megint a brit jött ki győztesen, így csakúgy, mint az Eb-n, Heath, Horváth volt a sorrend az élen. Magyar versenyző legutóbb 2007-ben szerzett vb-érmet ebben a számban, akkor Gyertyános Gergely harmadik volt.

Nagyon jó pályát mentem, tökéletes volt. Nagyon örülök az ezüstéremnek, boldog vagyok. Az Eb-n közelebb voltam a brithez, most azonban a végén kicsit szétesett a mozgásom. Örülök, hogy bizonyítani tudtam azoknak az embereknek, akik kételkedtek bennem.

- nyilatkozott a 25 éves győri kajakos.

Jól teljesített klubtársa, Takács Kincső is – aki ugyancsak ezüstérmes lett az Eb-n –, csak a párosban győztes kanadai Laurence Vincent-Lapointe-tól és az Európa-bajnok orosz Aleszja Romasenkótól kapott ki, így a friss olimpiai számban felállhatott a dobogó alsó fokára. Két éve, Milánóban második volt ebben a számban, a mezőny azonban azóta nagyon sokat erősödött.

Semmit nem érzékeltem abból, hogy hol vagyok, így nagyon megkönnyebbültem, amikor láttam, hogy sikerült bronzot szereznem. Végig az járt a fejemben, hogy ezt a párosunkért, Balla Virágért is csinálom, hiszen egész évben együtt készültünk, ez a közös munkánk gyümölcse.

- fogalmazott a 23 éves Takács.

Meglepetésre a sprinterek páros számaiban is jutott érem a magyaroknak, ráadásul nem is egy. Előbb az Eb-n harmadik Hajdu, Fekete kenus duó nagyot küzdve a harmadik helyen csapott a célba, majd az Eb-n még csak hatodik Hagymási, Szabó kajak kettes versenyzett óriásit.

Két-két arany, ezüst és bronzérmet szereztek a magyarok a kajak-kenu vébén vasárnap

Hajdu Jonatán és Fekete Ádám

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Két-két arany, ezüst és bronzérmet szereztek a magyarok a kajak-kenu vébén vasárnap

Hagymási Réka (elöl) és Szabó Ágnes

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Már a rajt után az élen lapátolt, majd remek tempót diktálva, az olaszokkal szinte együtt ért be a célba. Sokáig nem lehetett tudni, ki nyert, de végül kiderült, hogy a győztes Magyarország.

Az utolsó pillanatig nem tudtuk, hogy mi van, boldogok vagyunk, hogy mi nyertünk. Nagyon sokat készültünk az elmúlt öt hétben.

- mondta a 24 éves, honvédos Hagymási. A 22 esztendős Szabó (KSI) hozzátette: ez az egy számuk volt a vb-n, amelyen mindketten újoncok, így mindent beleadtak.

A 23 éves Fekete a 200-on szerzett páros bronz után 500 méter egyesben a kilencedik helyen ért célba, majd következett a délelőtt utolsó magyar érdekeltségű döntője, a női kajaknégyesek 500 méteres futama.

Ebben az olimpiai számban Magyarország friss Európa-bajnokként érkezett Racicébe, a Takács Tamara, Medveczky, Fazekas-Zur, Vad kvartett nyert júliusban, Plovdivban, azzal a különbséggel, hogy akkor a kétszeres olimpiai bajnok Fazekas-Zur helyett Lucz Dóra ült a hajóban. A magyarok most a gyengébb rajt után 200-nál már az élen álltak, és a folytatásban sem engedtek maguk elé senkit, a lendületük kitartott a célig.

Próbáltam nem koncentrálni az ellenfelekre, csak magunkra, csak úgy repült alattunk a hajók, és a végén is volt bennünk erő, kijött a csapatmunka

- mondta a vezérevezős Takács.

A vb-n betegséggel küzdő, K-2 1000 méteren ugyancsak első Medveczky hozzátette: nagyon küzdelmes futam volt, és nagyon örülnek, hogy az erős új-zélandi egységet is le tudták győzni.

A B döntős magyar egységek közül Kopasz Bálint (K-1 500 m) 10., az 500 méteres férfi kajaknégyes pedig 15. lett összesítésben.

(MTI)

(Címlapi kép: MTI/Kovács Tamás)

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Cicamama55
Szívből gratulálunk a ragyogó teljesítményekhez!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.