A labdarúgás szabályalkotó testülete (IFAB) egyhangúlag igent mondott a videobírós technológia (VAR) használatára, így a játékvezetők munkáját segítő új rendszert akár már a nyári, oroszországi világbajnokságon alkalmazhatják.

Az IFAB szombati ülésén szavazott a reform mellett, amelynek bevezetéséről véglegesen és részleteiben a nemzetközi sportági szövetség, a FIFA vezérkara határozhat március közepi, kolumbiai összejövetelén.

A FIFA mind a hat kontinentális elnököt meghívta a zürichi ülésre, amelyen a világszövetség négy képviselője mellett ott voltak az IFAB további tagjai: az angol, a skót, a walesi és az északír szövetség elnökei is. A FIFA delegáltjai általában elnöküket, Gianni Infantinót támogatják szabálykérdésekben, a svájci-olasz sportdiplomata pedig régóta azt szorgalmazza, hogy használják a vb-n a VAR-t.

A videobírót eddig 13 országban tesztelték, többek között a Bundesligában, a Serie A-ban és az MLS-ben, emellett a tavalyi Konföderációs Kupán és a klubvilágbajnokságon is bevetették.

Azonban Aleksander Ceferin hétfőn bejelentette, hogy a Bajnokok Ligájában egyelőre nem vezetik be a videóbírót.

Az UEFA elnöke elmondta, hogy bár nincs a technikai újítások ellen, időről időre zavart lát a videóbíró alkalmazása körül. Hozzátette: az UEFA először megfelelően szeretné felkészíteni a játékvezetőket, mielőtt a nemzetközi sorozatokban is bevezetnék az eszközt.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.