A Real Madrid 3-0-s előnnyel kezdte a Bernabéuban a Juventus elleni visszavágót a labdarúgó Bajnokok Ligája negyeddöntőjében. A 93. percben ellenben az olaszok vezettek 3-0-ra, ledolgozták a hátrányukat. Michael Oliver, az angol bíró akkor büntetőt ítélt a Real Madridnak, amelyet Cristiano Ronaldo értékesített. Ezzel a címvédő versenyben maradt.

Az első találkozón, nyolc nappal a visszavágó előtt, Cristiano Ronaldo BL-pályafutása leggyorsabb góljával vezetést szerzett Torinóban, majd lőtt egy ollózásos álomgólt, sőt Marcelo is bevette Gianluigi Buffon kapuját. A Madrid olyan előnnyel kezdte a visszavágót, amilyenről még soha nem esett ki a Bernabéuban korábban.

Az első meccs után a veterán olasz kapus arról beszélt, hogy egyszerűen vannak olyan csapatok, amelyek még a Juventushoz képest is más szintet képviselnek, Massimiliano Allegri pedig azt fejtegette, hogy alig maradt esélyük a visszavágóra.

A kiállított Paulo Dybala nem tudott ugyan a csapattal tartani a visszavágóra, de a Juventus mégis erősödött, Benatia és Pjanic visszatérésével. A meccs a lehető legjobban kezdődött a Juventus számára, az utolsó pillanatban a csapatba került Mario Mandzukic már a második percben vezetést szerzett, kihasználva a Madrid rossz védekezését. A Juventus az első félidőben ellenfele fölé kerekedett, de bizonyos szempontból ez nem is volt olyan nagy meglepetés: a Madrid győzelmei ellenére a cardiffi BL-döntőben, majd a torinói első találkozón is az első játékrész inkább az olaszoké volt. Mindkét említett találkozón a Real Madrid nyert, fölényesen.

Itt Mandzukic újabb fejes góljával a Juve a szünetben már két góllal vezetett, azaz csak egy maradt a hátrányból. Zinedine Zidane megpróbált váltani, két szélsőt is behozott, de ettől nem lett hatékonyabb a támadójáték. Más kérdés, hogy a kettőből az egyik új fiú, Lucas Vázquez a végén döntő szerepet vállalt a továbbjutásból.

Keylor Navas idénybeli legnagyobb hibájából Blaise Matuidi összesítésben kiegyenlítette az állást, s ettől kezdve hosszabbításra álltak a csapatok. Ha a Juve lőtt volna még egyet, az idegenbeli gólok száma miatt a Madridnak már kettőre let volna szüksége. De nem lőtt. Igaz, nagyon úgy festett, hogy a Real Madrid sem fog. Annak ellenére, hogy a legutóbbi 39 hazai BL-mérkőzése mindegyikén legalább egyszer bevette az ellenfél kapuját.

Ezúttal Cristiano Ronaldónak sem ment igazán, ezt pedig, ősszel láttunk már több példát erre, a Real Madrid nem bírja el. Mint ahogyan kedden a Barcelona sem bírta el, hogy Lionel Messi rossz napot fogott ki.

A Juventus nagyon magabiztosan védekezett, s ha nem is alakított ki nagy helyzeteket, inkább az volt a valószínű, hogy ha lesz következő gól ezen az estén, azt az olaszok szerzik.

Aztán eljött a 93. perc, amikor egy hosszú felívelést a második emelet magasságába felugró Cristiano Ronaldo középre tudott bólintani, a Benatiát megelőző Lucas Vázquez irányába. Ez volt az este folyamán a Juventus egyetlen komoly védekezési hibája. Benatia hátulról lökött egyet a spanyolon.

A futballmaffia miatt esett ki a Juventus?

Michael Oliver, az elitbírók kategóriájához januárban csatlakozott, mindössze 33 éves angol játékvezető tizenegyest ítélt. Főszereplővé lépett elő. Nagyon ritka, hogy ilyen szituációban a bírók befújják a tizenegyest, ahogy mondani szokták, belenyúljanak a meccsbe. De nem vitatható: a bírónak nincs oka és joga mérlegelni. A szabálytalanság a legkiélezettebb szituációban, a legutolsó pillanatban, a tizenhatoson belül is szabálytalanság.

Buffon, élete utolsó BL-mérkőzésén, szavakkal gyilkolta a bírót, aki azonnal felmutatta neki a piros lapot. Az olasz kapusnak a 117 BL-mérkőzésén az elsőt. A védőket is alig lehetett lecsillapítani.

Némi túlzással: egyetlen nyugodt ember volt a pályán. Cristiano Ronaldo. A cserekapus, Wojciech Szczesny jó irányba repült, de a portugál úgy belőtte a labdát a kapuba, hogy esély sem volt a hárításra. A Madrid sorozatai tovább élnek, Ronaldo a tizenötödik BL-gólját is belőtte az idényben. A Madrid továbbjutott.

A futballmaffia miatt esett ki a Juventus?

Ám maradt a kérdés: jogos volt-e a büntető? A Gazzetta dello Sport tényszerűen leírta: Benatia szabálytalankodott, a bíró tizenegyest adott. Graham Poll, a korábbi angol FIFA-bíró szerint igaza volt ifjú kollégájának, aki „bátor és határozott döntést hozott”. (Oliver hat évvel fiatalabb, mint Buffon.)

A spanyol AS, a példányszámát tekintve második madridi napilap Iturralde Gonzálezt, az egyik spanyol FIFA-bírót ítdézte, aki szerint nem történt szabálytalanság. Massimiliano Allegri, a Juve edzője világosan beszélt: „A bíró eldöntötte a mérkőzést”. Giorgio Chiellini féleérthetetlenül hozta a világ tudomására a véleményét: az angol bírót megvették. Ugyanakkor Toni Kroos megvédte a bírót és a döntést:

„A játék hevében nem láttam jól az esetet, de azóta megnéztem televízión. Hátulról jött, először a kezével lökött egyet, aztán lábbal is elérte Lucas Vázquezt. Szerintem tizenegyes volt.”

Marcelo, aki semmiképpen sem szerda este játszotta élete mérkőzését „teljesen tisztának” ítélte a tizenegyest. Cristiano Ronaldo nem értette, vagy úgy csinált, mintha nem értené, miért tiltakoznak az olaszok: „Lucaz Vázquez helyzetben volt, ha nem löki fel a védő, akkor gól. Mit kell ezen vitatni? A nyomás egyre csak nőtt, de higgadt maradtam, tudtam, hogy döntenem kell.”

Lucas Vázquez, aki leginkább érezte, mi történt, úgy vélte, amikor helyzetbe került, hátulról fellökték. „Szerintem nincs min vitatkozni”. Pedig fognak még, nem is keveset.

Gianluigi Buffon azt mondta: „Cinikus egy ilyen ítéletet hozni a 93. percben. Egy ilyen nagyon is kétséges esettel főszereplő akart lenni a bíró.” Miralem Pjanic annyit írt ki a twitterfalára: „Szégyen”.

A korábbi világklaszis kapus, José Luis Chilavert konkrétabban fogalmazott, neki már nincs vesztenivalója: „A futballmaffia kiejtette a Juventust”

Cikk- és címlapkép: Pixabay

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.