A magyar labdarúgó-válogatott 2-1-re kapott ki a világbajnokságra készülő ausztrál csapattól szombaton a Groupama Arénában.

Magyarország-Ausztrália 1-2

Fotó: Czagány Balázs / MTI

…és akkor Sallai Roland csinált egy cselt.

Aztán még egyet.

A közönség felhördült, és ez nem is csoda: még egy perce sem tartott az ausztrálok elleni mérkőzés, amikor már több, labdarúgásra emlékeztető momentumot láthattunk a magyar válogatottól, mint az elmúlt meccseken összesen.

Tény, hogy a Kazahsztán és Skócia elleni hazai vereséget, majd a Fehéroroszországban kiszenvedett döntetlent régen tapasztalt, de sajnos nem ismeretlen futballellenes hangulat követte. A nemzeti válogatott olcsó viccek, internetes poénok tárgya, áldozata lett, története során nem először, és az sem kérdés, hogy ezt jórészt magának köszönhette.

Ebben a légkörben fogadta Georges Leekens együttese a vb felkészülés végén járó, vagyis mentálisan és fizikailag csúcsformában lévő ausztrál válogatottat.

Ezek után sok mindenre számítottak a szurkolók, csak arra nem, hogy a ciprusi APOEL magyar légiósa trükközik először, de pontosan lehetett érezni, hogy az ifjú labdarúgó megmozdulásai felvillanyozták a nézőket.

Magyarország-Ausztrália 1-2

Fotó: Czagány Balázs / MTI

És apropó, nézők.

Ez a bizonyos hangulat a nézőszámon is jól látszott.

Néhány hónappal ezelőtt még magától értetődő volt, hogy a nemzeti csapat telt ház előtt lép pályára a Groupama Arénában, ezúttal a korábbiakhoz képest nagyon kevesen voltak a tribünön – jól lehetett látni, hogy teljesített mostanában a magyar válogatott.

Azt rögtön érzékelhettük, hogy ez a bizonyos futballellenes miliő zavarja a játékosok önbecsülését, akik akaratosan, elszántan vetették magukat a küzdelembe. Amúgy ez alapvető elvárás egy válogatott játékostól, de úgy tűnt, a futballisták elhatározták: ha nem is brillíroznak, azzal senki ne vádolja őket, hogy motiválatlanok, kedvetlenek lennének. Amikor Robbie Kruse közelről a kapu fölé perdítette a labdát, megijedtünk, lehet akármilyen harcias a válogatottunk, a védekezésében még mindig akadnak hibák, de szerencsére megúsztuk a helyzetet. Sőt, a túloldalon Sallai Roland egy magasan érkező labdát a levegőbe felugorva ollózó mozdulattal próbált kapura lőni, s bár a labdája célt tévesztett, a tetszetős mozdulat, no meg az, hogy egyáltalán megpróbálta, vastapsot érdemelt.

Lényegesen jobban nézett ki a magyar válogatott, mint néhány nappal ezelőtt Bresztben, hiába volt papíron erősebb ellenfél a pályán (ehhez azért tegyük hozzá, hogy az ausztrálok futballját alaposan felmagasztalták a meccs előtti nyilatkozatokkal…). A fegyelmezettebb védekezéshez agresszívabb középpályás labdaszerzés is társult időnként, s a nemzeti csapatunk három gólt szerezhetett volna. Itt azzal van a baj, hogy – volna… A legnagyobb lehetőség Szalai Ádám előtt adódott, aki Varga Roland átadását követően egyedül maradt a kapussal szemben, de Bundesliga-tapasztalatát meghazudtolóan bátortalanul fejezte be az akciót. Később Kleinheisler László remek mozdulattal a magasra felpattanó labdát lőtte el látványos mozdulattal, ekkor a léc segítette ki Mathew Ryant, a szünet előtt közvetlenül pedig Kádár Tamás fejesét mentették a gólvonalról.

Szóval, lehet, hogy a vb-re készülő ausztrál csapat nem égett maximális hőfokon, de ez legyen az ő problémájuk, a magyar válogatott a meccs első félidejében még csapatnak nézett ki, szervezetten, fegyelmezetten védekezett, megbecsülte, megtartotta a labdát, nyugodtan passzolgatott a mezőnyben.

A szünetben Gulácsi Pétert Dibusz Dénes, egy óra elteltével Szalai Ádámot Böde Dániel váltotta, és ha valaki véletlenül tévedt volna az arénába, a játék képe alapján nehezen állapította volna meg, a pályán lévő két csapat közül melyik utazik a világbajnokságra, és melyik az, amelyiket a saját szurkolóik kacagták ki az elmúlt napokban.

Csakhogy ez a picinyke öröm nem tartott sokáig…

A semmiből gólt kapott a válogatott: Vinícius nem blokkolt, Dibusz Dénes rosszul nyúlt a labdához… Sajnálni lehetett mindezt, mert nem volt benne ez a gól a vendégek játékában, de a szerencse ezúttal kisegítette a magyarokat: a csapat, ha mosolyogtató öngóllal is, de egyenlített.

A baj az, hogy nem ez volt a slusszpoén. A végén balszerencsés módon Kádár Tamásról is a kapuba pattant a labda – kikapott a magyar válogatott. Pedig a játék képe alapján többet érdemelt volna szombat délután csapatunk, ugyanakkor látni kell azt is, hogy még egy meglehetősen gyenge színvonalú mérkőzésen sem lehet megengedni azt a luxust, hogy kimaradjanak az igazán nagy helyzetek.

A felkészülésnek vége – hogy a Georges Leekens irányítása alatt három vereséget és egy döntetlent produkáló nemzeti csapat mire lesz képes a szeptemberben rajtoló Nemzetek Ligájában, megjósolhatatlan.

Illetve… Azt azért látni, hogy a mostani, az első félidőben látott jobb futballal is igencsak rizikós vállalkozás lesz minden meccs…

(Nemzetisport.hu)

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

sokanvagyunk
Kár a sok szóért, egykettőre kikaptunk és kész.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Eladott Ország
Azért az nem semmi úgy öngólt rúgni, hogy a környéken sem volt az ellenfél játékosa, ráadásul úgy, hogy az a kapus lába között megy be. Ezért jár a havi több milliós fizetés! Ha az ember néhány ilyen mérkőzést nézne, a diliházban kötne ki.
dr. prédikátor
Na a falábúak megent bizonyítottak.A cigus fecalicust remélem megüti a guta!!!
Rutymorgó
Mi a fenének kell egyáltalán válogatott , inkább dolgoznának az építőiparban , miért jó nekik hogy mindenki rajtuk röhög ? Inkább mennének migránsnak németországba , csak húzzanak el innen a francba , miért kell állandóan meggyalázni a magyar focit ?
Edmond Dantes
Zidane felszabadult,talán rácsaphatna az MLSZ.Ne Ronaldóval,Bale-el,meg Marcelinóval parádézzon,itt vannak a magyar csiszolatlan gyémántok.Olyan kunsztokat még ő sem látott,mint amilyenek itt várnák.Persze öt meccs után elzavarnánk őt is a qrva anyjába,rájönnénk,hogy nekünk igazán mégis csak a most Felcsútról elzavart Pinyő kell.Hasonló a hasonlóhoz.Valaki azt írta,hogy az új stadionjaink meg olyanok,mint a rohadt drága,luxus éttermek,ahol szar a szakács,a pincérek ápolatlanok,vendég meg nincs.Hát ez a diagnózis, csodadoktor kerestetik a terápiához.Pénz az van szarásig,először a focit kell meggyógyítani,az emberek meg ráérnek.
Sámannus
@Rutymorgó: Ezek ivartalanok csak ezt ők sem tudják.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.