Sem jogilag, sem biztonsági szempontból nincs arra mód, hogy a futballstadionokban pirotechnikai eszközöket használhassanak a szurkolók – derült ki a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) háttérbeszélgetésén. Orbán Viktor március elején pont ezt hiányolta a stadionokból.

Sem jogilag, sem biztonsági szempontból nincs arra mód, hogy a futballstadionokban pirotechnikai eszközöket használhassanak a szurkolók – derült ki a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) háttérbeszélgetésén.

MLSZ: nincs helye a stadionokban a pirotechnikai eszközöknek

Újpesti szurkolók az első gól után a labdarúgó Magyar Kupa döntőjében játszott Puskás Akadémia FC – Újpest FC mérkőzésen a Groupama Arénában 2018. május 23-án.

Fotó, címlapi kép: MTI/Illyés Tibor

Az eseményen elhangzott, hogy az MLSZ nem alkalmaz szigorúbb szabályokat, mint a magyar jogszabályok.

Azokat pedig kötelesek vagyunk betartani, valamint a nemzetközi mérkőzéseken az UEFA pirotechnikát tiltó szabályait is

- szögezte le a szervezet.

A tájékoztatón elhangzott, hogy az első három osztályban a 2015/16-os idényben még csak 156, a 2016/17-es szezonban már 656, az elmúlt kiírásban pedig 697 pirotechnikai eszközzel való visszaélést jegyeztek fel a stadionokban, ráadásul utóbbiban még nincs benne két olyan nagyobb felhasználás, ahol a hatalmas füst miatt nem lehetett megállapítani pontos számot. Szó esett arról is, hogy sokszor még a biztonságtechnikai szakemberek sincsenek tisztában minden pirotechnikai eszköz veszélyeivel.

A pirotechnikai eszközök között – teljesítménytől és típustól függően – átlagosan 3 és 15 méter közötti távolságot kellene tartani, ez kivitelezhetetlen egy tömött szektorban, ezen kívül számos olyan szempontot kell figyelembe venni, amely eszükbe sem jut a drukkereknek – jelezték. Ilyen például a széljárás, a stadion szerkezeti elemeinek veszélyeztetése, a veszélyes anyagokat tartalmazó füst, vagy például az egyes molinók és drapériák esetleges gyulladása.

A szövetség hangsúlyozta: az MLSZ-nek a magyar jogszabályokon kívül, mivel tagja az UEFA-nak, e szervezet előírásait is be kell tartatnia.

Mint ismert, még március elején beszélt arról Orbán Viktor miniszterelnök, hogy vissza kellene hozni a pirotechnikát a lelátóra. Május végén egy kisgyerek ujját szakította le egy hanggránát, amit az apja adott a kezébe a Fradi-Diósgyőr meccsen, és az felrobbant.

(MTI, 444, 24.hu)

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Hellcat
A stadionokba minőségi foci kéne viszont az meg nincs...
Clavigo
Ha már foci nincs,,,,,azért legyen már valami,, izgalom..
Zeta
Fociznak már ők is.
Meg kell közelíteni a szurkolókat,de az ultrák pont ezt akarják. Ahogy O. Viktor is!
csipetke
Utálom a focit,ma meg,hogy már magyar foci nem is létezik,még jobban.Felesleges ezekben a stadionokban betiltani a pirotechnikát,mert nézők nem sérülnének,az tuti.Az a kb 150 néző,akik kimennek,20-30 méterre is ülhetnek egymástól.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok

Szórakozás - 2019. December 14., 23:53
Megvan a 2019-es X-Faktor győztese