300 nap alatt 30 ezer mérföld, vagyis több mint 42 ezer kilométer – Kopár István (65) arra vállalkozott, hogy egyedül a fedélzeten, megállás nélkül körbehajózza a földet a Golden Globe Race vitorlásversenyen.

Újabb magyar indul a világ legkeményebb vitorlás versenyén

Fotó: Török Brigi / Hajózás.hu

István egyedüli magyarként vesz részt a megméretésen, amelynek különlegessége, hogy a résztvevők csak hagyományos, fél évszázaddal ezelőtt bevett technikát és eszközöket használhatnak.

Úgy érzem, ez a verseny kifejezetten testhezálló számomra – kezdte István, aki szerint a természet és az abban élők közt napról napra nő a szakadék. – A vitorlásversenyzők lassan úgy néznek ki és úgy viselkednek, mint az űrhajósok: egyre inkább elszigetelve a természettől. Éppen ezért van szükségünk olyan versenyekre, mint a GGR, hogy fenntarthassuk örökségünket és tengerészeti jártasságunkat – tette hozzá.

A jelenleg Floridában élő hajós július 1-jén indult útnak 17 „kollégájával” együtt Les Sables d’Olonne városából az erőt próbáló földkerülő versenyre.

Nem lesz könnyű dolga, hiszen a vitorlázók kizárólag régi stílusú navigációs eszközöket használhatnak, illetve papíralapú térképet vihetnek magukkal a fedélzetre. A résztvevőket műholdas rendszeren keresztül követik, de maguk a hajóskapitányok ehhez nem férhetnek hozzá.

Át kell majd haladniuk egy úgynevezett kapun Tasmania közelében, ahol videóüzeneteket és leveleket adhatnak át családtagjaiknak, azonban nem érinthetnek partot és nem fogadhatnak el semmilyen kiegészítő tartalékot.Kizárólag 1988 előtt tervezett, 32’-36’ hosszúságú hajóval szállhattak vízre. István egy Tradewind 35 típusú hajóval állt rajthoz, amelynek a Puffin nevet adta.

Szigorú feltételekhez kötik

A Golden Globe Race-részvétel feltétele, hogy a versenyzőknek 8000 mérföldnyi óceáni vitorlástapasztalata legyen, valamint további 2000 mérföldnyi szólóvitorlázást kell maguk mögött tudniuk. István eddig több mint 60 000 tengeri mérföldet tett meg teljesen egyedül. Tengerésztisztként, vitorlásversenyzőként beutazta a világot. 1990–1991-ben a magyarok közül elsőként, mindössze egy kikötéssel vitorlázta körül a földet.

(Blikk.hu)

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

wagabund
..."Úgy érzem, ez a verseny kifejezetten testhezálló számomra "...

65 évesen? ez az igazi tökösség!

szerencsés utat!
Hajrá Kopár!
parasutyo
csak a Puffin ad neked erőt és mindent legyőző akaratot!
hogy a klasszikust idézzem... :D
nagyon sok kitartást és jó szelet a kapitány úrnak!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.