A szervezők szerint a sikerességén túl az a labdarúgó-világbajnokság legnagyobb eredménye, hogy megváltoztatta a külföldiek Oroszországról alkotott véleményét.

Tényleg jót tett az orosz imázsnak a focivébé

Fotó: MTI/EPA/Zurab Kurcikidze

Alekszej Szorokin, a szervezőbizottság elnöke szombati, moszkvai sajtótájékoztatóján ismertette, hogy egymilliónál is több külföldi érkezett a több mint egy hónapig tartó eseményre, a 11 rendező város 12 stadionjának kihasználtsága pedig 98 százalékos volt. Külön kiemelte, nem igazolódtak be a tornát megelőző, rasszizmussal és futballhuliganizmussal kapcsolatos félelmek, ugyanis egyetlen komolyabb rendbontásra sem került sor.

"A vb megváltoztatta az Oroszországról kialakult képet. Megmutattuk a világnak, kik is vagyunk: nyitott és vendégszerető nép

- fogalmazott Szorokin, akinek szavai egybecsengenek Gianni Infantinóéval. A nemzetközi szövetség (FIFA) elnöke pénteken fogalmazott meg hasonló véleményt a vendéglátókról.

Szorokin arról is beszélt, hogy a dél-amerikai szurkolók sokkal nagyobb számban képviseltették magukat a tornán, mint az európaiak, ugyanakkor nem kívánt találgatásokba és spekulációkba bocsátkozni ennek okairól. Azt viszont hozzátette, a végjátékra már utóbbi földrészről is egyre többen érkeztek, amit érthetőnek nevezett, mivel a legjobb négy közé csak európai gárda került. Példaként hozta fel, hogy a vb előrehaladtával Angliából egyre több úgynevezett Fan ID-t váltottak ki, ami a belépő mellett elengedhetetlen ahhoz, hogy a szurkoló bejusson a stadionba.

Szorokin szerint Oroszország ledöntötte a vele szembeni előítéleteket, mert mindenkit a lehető legnagyobb szeretettel fogadtak akármelyik országból, a világ bármely szegletéből is érkezett.

A szervezők vezetője arról is beszélt, hogy nemcsak a külföldiek véleményét változtatta meg a vb, hanem saját magukét is, amihez nagyban hozzájárult a hazai válogatott jó szereplése. Pedig a Szbornaja úgy vágott neki a tornának, hogy a résztvevők közül a legalacsonyabban rangsorolt csapat volt a FIFA világranglistáján. Az oroszok a Szovjetunió felbomlása óta először jutottak túl a csoportkörön, ráadásul a nyolcaddöntőben 1-1-es döntetlent követően nagy meglepetésre 11-esekkel elbúcsúztatták az egyik nagy esélyesnek tartott spanyol együttest.

"Most már elhisszük, hogy tudunk jól futballozni és képesek vagyunk olyan eseményt rendezni, amely globális jelentőségű"

- mondta zárásként Szorokin.

A világbajnokságból még két találkozó van hátra: szombaton – magyar idő szerint – 16 órától Szentpéterváron rendezik a belga-angol bronzmérkőzést, majd vasárnap 17 órától a moszkvai Luzsnyiki Stadionban a francia-horvát döntőt.

(MTI)

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

36
@Shikari: Valóban. Pedig ment a szokásos riogatás, hogy nem épül meg az infrastruktúra. Terror, meg minden.

Putyin világosan megmondta, hogy Oroszország mindenkit szeretettel vár. De aki ott is akar élni, annak meg kell tanulnia oroszul. Ez az alap. Ez így van jól.
fekete
Amerika es segnyaloi leja'ratni akartak az Oroszokatt. Mert ott nincs napi tomeges gyilkolasok mint az usa-ban.USA leja'rt,foleg most,hogy Trump az amerikai elnoke.Putyin # 1
36
@Shikari: Én életemben nem gondoltam volna azt, hogy egy orosz elnöknek drukkolok majd. De ez az idő is eljött. (Nagyon különös dolog a történelem.)

Junckerre visszatérve, szerintem a NATO csúcson tett alakításán, röhög azóta is, mind az orosz, mind a kínai elnök. Gondolják, ez az EU?!:)))) Hamm. Bekapjuk egy harapásra.
36
@Shikari: Bocs. A muszlimokat kifelejtettem-Erdogannal az élen a röhögők közül.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.