Szerdára virradóra rövid szenvedés után 96 éves korában.

Szepesi György haláláról a család értesítetette a Nemzeti Sportot. A legendás sportriportert sokan az Aranycsapat 12. játékosaként emlegették.

Szepesi György 1922. február 5-én született Budapesten, Friedländer György néven. 1945-től volt a Magyar Rádió munkatársa, ahol riporterként, osztályvezetőként, bonni tudósítóként dolgozott.

Londontól Londonig, azaz 1948-tól 2012-ig közvetített olimpiákról, míg a labdarúgó-világbajnokságokon 1954-től 2010-ig dolgozott.

(Nemzeti Sport)

Címlapi kép: MTI/Földi Imre

57 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Cicamama55
Élmény volt a sportközvetítéseit hallgatni! Nagyítóval keresgélve sem találunk hozzá hasonló kvalitású sportriportert! Nyugodjék békében...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
papa.49
Béke poraira..
De könnyeket nem ejtek érte ..
karma1
Borzasztoan sajnalom ot, reszvetem a csaladjanak...
Nagyon szomoru, hogy akar csak egy kicsit is meg kellett elnie ezt a falabuak birodalmat, az eszetlen stadionepiteseket, es egyaltalan: szerencseje, hogy neki tevolegesen nem kellett ebben a kutyakomediaban reszt vallalnia...
Egyek voltak ok az Aranycsapattal, a magyar foci aranykoraval,...

R.I.P, Gyuri bacsi...
Nessy
Nyugodjon békében! Sok szép élményt szerzett, amikor még volt magyar foci. Komoly csatát vívtak Vitray Tamással a nulla - nulla, illetve null - null kifejezésen. Az volt aranyos, amikor kis rádión hallgatták a stadionban a nézők Szepesit. "Micsoda helyzet"! a labda meg ott vánszorgott valahol a pályán.
Eriksson
Az ő közvetítésével még a mostani falábúak is jobban szednék a falábaikat.
Mint amikor azt ordította az éterbe, hogy "Jönnek a Cseszlovákok! Jönnek a Cseszlovákok! "
Vagy az is egy aranyos beszólása volt, hogy "Ej, Káposzta fiam, Káposzta!"
Cicamama55
Élmény volt a sportközvetítéseit hallgatni! Nagyítóval keresgélve sem találunk hozzá hasonló kvalitású sportriportert! Nyugodjék békében...
Eriksson
@Nessy: Vitray hiába mondta a magáét, a null-null a mai napig null-null.
Eriksson
@Nessy: Arra is emlékszem, amikor már TV-n néztük a meccseket lehalkítva, közben Szepesi hangja szólt a rádióból.
papa.49
Én csak akkor utáltam meg végleg mikor tevőlegesen bele avatkozott az mlsz. be mikor elnökségi tag lett, és a Mezeivel karöltve szépen lezüllesztették az egész focit !!!
Mikor fontosabb volt, hogy egy edzőnek, legyen Mezei akadémiás végzettsége, mint az általa vezetett csapat eredménye !!
Vagyis mikor elkezdődött a válogatott, és a klubcsapatok igazi mélyrepülése !!!
kripton
Nagyon tiszteletem, sőt szerettem.
Aztán kiderült, hogy ügynök volt. Besúgó, aki a társai elárulása révén lett az, aki lett: tisztelve szeretett spartriporter.
kripton
A STAFFNAK:
Miért engeditek, hogy egy témában két, vagy több cikk legyen???
Az első után témazárást!
wagabund
lélegzetvisszafojtva hallgattuk...akkoriban is, amikor még csak néprádió volt..

zseniális tehetség volt.
nyugodjék békében
relatív
Csak a foci iránti szeretete - intő példaként mai ' vitéznek ' - volt nagyobb tudásánál - talán - és lelkesedésével érdemelte ki a ' 12. válogatott ' címet. Minden közvetítése fantasztikus volt - talán jobb, mint sok meccs - követői voltak, vannak, de csak (!) követői. Nyugodjék békében !
Jozefina
Az egyik, de talán az egyetlen legkeveltebb ember volt. Élvezet volt minden közvetítését hallgatni!! Ma hozzá hasonló személyiségek nincsenek! Nyugodjék békében!!!
cirip
Micsoda gének, miilyen vitaltás!...Hosszú évtizedekig amin keresztülment, helytállt, toppon volt..Közvetítések, utazások, szellemi, idegi készenlét, szupr teljesítmények,..
Legyen könnyű a föld,. nyugodjék békében!
Veleda
Kislány voltam, apám nagy focirajongó volt. Összejöttek nálunk az utca emberei és együtt nézték a közvetítést. Szepesi közvetített-apámék ugráltak ki a fotelből, nyitott ablaknál harsogott az utca.Szepesi hangja és a közvetítési stílusa utánozhatatlan volt. Isten nyugosztalja, szép kort megért. Nyugodjék békében.
csak úgy....
@kripton: 09:50 az echos bencsik bandiról,mi a véleményed? ;)
Edmond Dantes
@kripton: Gondolom,hogy akkor megutálta a másik Gyurit,a Kárpáti Gyuri vizilabdázót is.Ő a közvetlen játékostársairól jelentett elég szaporán.Szepesi hallgatott,Kárpáti tagadott, pedig mindkettejük anyaga nyilvánosságra került .Aztán még voltak néhányan.Viszont amit ők csináltak,azt legalább magas színvonalon művelték mindketten.Ráadásul Szepesi jó néhány Kárpáti góóóóólt is közvetített.Én ezért aztán mindkettőek megbocsájtok.Ma sokkal aljasabb emberek szereplését élvezhetjük,azaz minden csak viszonyítás kérdése.Legyen neki könnyű a föld.
kripton
@Edmond Dantes: Nem utálatnak mondanám, hanem csalódásnak, kiábrándulásnak. és haragnak. Amiért hülyére vett.
Többször kérdezték, hogy melyik cspatnak szurkol. Az válaszolta, hogy mindig a magyaroknak. :-) Azt, hogy melyik klubcsapatnak, az nem lenne célszerű elárulnia, és nem is teszi. Annyit mondhat, hogy fiatal korát Újpesten töltötte (ahogy én is), az újpesti Könyves Kálmán Gimnáziumba járt, (ahogy én is), az első igazi lányos kalandja az újpesti Szúnyog-szigeten (Nép-szigeten) történt meg (ahogy nekem is)...
Így - bár akartam - megutálni nem tudtam.
kokopelli
@Veleda: Az öregemék is megpróbálták a TV-hez a Szepesi hangját "szinkron-
ba tenni",de valahogy a két meccs nem nagyon fedte egymást! Az TV-nézők ál-
lították,és nem mi kölkök! A TV vágott be neki véglegesen, a faterék szerint! ;-))
verőce21
Nyugodjon békében!
(Én nem kedveltem, mert 25 évig butította a magyar népet, hogy milyen jó a magyar foci, amíg a TV-n meg nem látták a népek a valóságot.)
verőce21
@verőce21: Ergo, a TV az oka, hogy elromlott nálunk a foci! :)
csak úgy....
@verőce21: hülyébbet nem is tudtál volna mondani! nem az az eredeti problémád,hogy zsidó volt az Öreg és azt nem szabad most hangoztatni? ;)
Rá még emlékeznek,mikor már se te se én...
lampa laz
Kislány voltam még, a faluban 1 rádió volt,ha meccs volt mindenki azt hallgatta. Annyira színesen, lelkesen tudta a hangjával vissza adni az általa látottakat, h a mai szuper tévék elbújhatnak mellette. Az embereket annyira magával tudta ragadni, h szinte hihetetlen így visszagondolva. Igaz, h akkor még volt foci a pályán, nem úgy mint most. Ő pedig egy szuper sportriporter volt.

R.I.P
idppp
@karma1: Miért kell ajnározni egy utolsó mocskot? Magyarország legendás, első számú besúgója, III./III-as ügynöke, sok kiváló sportember életének megrontója!
"Az Élet és Irodalom nagy terjedelemben, a Népszabadság rövidebb írásban, majd a pénteki internetes újságok bővebben foglalkoztak a magyar történelem sötét időszakát idéző ügynökhistóriával. Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárából kikerülő adatokból Paul Lendvai arról írt, hogy a neves rádióriporter, a korábbi sikeres MLSZ-elnök, Szepesi György  az ötvenes évek elejétől  Galambos fedőnéven írt jelentéseket. Beszervezése 1950-ben történt. Nagy „kaliberű” ügynökként a tartótisztje a későbbiekben személyesen Harangozó Szilveszter állambiztonsági főcsoportfőnök volt. Ezeket az állításokat Takács Tibor történész Szoros emberfogás című könyvében 2014-ben megerősítette. Annyi enélkül is kétségtelen tény, hogy az 1956-os forradalom kitörése utáni napokban rádió-műsoraiban a fegyver letételére biztatta a forradalmárokat."
picike1
@idppp: Te szerencsétlen egy halottról irsz !!
verőce21
@csak húgy...: Én azt írtam amit gondoltam, ne akarj mást, nekem tulajdonítani! Neked viszont sikerült "hülyébbet" mondani!
karma1
@idppp: Hanyan is voltak az 56-os forradalomban, akiket NEM szerveztek be??? Annakidejen nem volt 274 fele kulonbozo kis partocska - akkor szint kellett vallanod, es megmondanod, hova allsz? Es ha nem alltal a megfelelo oldalra, akkor maris a bortonben vagy az akasztofan talaltad magad, rovid uton.
Szerinted hany emberrol derult ki, hogy beszerveztek oket? Gondolod, o volt az egyetlen? Es gondolod, hogy olyan sokan onszantukbol lettek besugok?
Ha mar ennyire odavagy, akkor azon miert nem finnyaskodsz, hogy a jelenlegi mini-szterelnok szinten ugynok volt? Hogy az o multja sincs megfeleloen kezelve, es a jelene meg foleg?vikidal gyula, som lajos? komlos janos? bus gyula?
Hany embert tett el lab alol, vagy jarult hozza a halalahoz? Felsorolnad?
Es ha igen, akkor miert is nem bortonoztek be, vagy allitottak felre?
Paul Lendvai? Aki Amerikabol osztotta az eszt? Konnyen tehette, nem?
Az osszes TENY, amit ra tudsz varrni az az volt, hogy fegyverletetelre buzditotta a forradalmarokat?
Mondd, veszterhes idokben mindig mindenki JOL DONT??? Tudja, hogy melyik oldalra kell allnia, mit kell nyilatkoznia?
Azert arra is kivancsi lennek, kik is voltak azok a sportemberek, akik a karrierjuk letoreset SZEMELYESEN csak Szepesinek koszonhettek?
Te biztosan tobbet tudsz.
idppp
@karma1: A rohadék Szepesi nem a forradalmárok oldalán vett részt az 56-os forradalomban, hanem inkább az oroszok oldalán! Őt már 1950-ben beszervezték, ne kelljen már sajnálnom, mert hagyta magát! Pár millió embert miért nem sikerült spiclivé tenni, talán azért, mert nem mindenki volt gerinctelen, jellemtelen geci, mint a szarzsák Szepesi?
karma1
@idppp: persze a kerdesemre egyetlen szavad sincs valaszkent, tehat megismetlem:

Nev szerint jo lenne egy felsorolas: KIKET, MILYEN SPORTOLOKAT TETT TONKRE, mint III/III-as ugynok, KIK HALTAK MEG KONKRETAN AZ O BESUGASA, "ARULASA" miatt, mert o a moszkovitak oldalan allt es nem a forradalmaroken?

SZOVAL? NEV SZERINT?
Nekem ne gyere az altalanossagokkal, akkor mit tett a nagyra ertekelt antall jozsef a kormanyvaltaskor, ha nem megagyazott a fidesznek, es csinalt egy szar privatizaciot, ami aztan a mai anomaliakhoz vezetett? Ki tette a nagyobb kart a magyarsag eleteben? Szepesi, amikor fegyverletetelre biztatott, vagy antall, amikor szarul uralkodott a kormanyzasa idejen?
Biztos, hogy az lett volna a legjobb megoldas, ha valaki tovabbi fegyveres harcokra buzditja a forradalmarokat anno, es sokkal tobb ver folyik az utcakon, mintha valaki a fegyverletetelre szolit fel? Mondta esetleg Szepesi - ha mar ilyen jolertesult vagy -, hogy kapitulaljanak is az oroszoknak, mert ez lenne a jovo? Mondott ilyet is? Kifejezetten oroszbaratkent?
lampa laz
@idppp: Már bocs, de az nem zavar, h a fidesz tele van volt ügynökökkel, h az ország "kedvenc" miniszterelnöke nem lett átvilágítva holott mára köztudott, h ő is besúgó volt? Még mindig nem lett feldolgozva a múlt, mert akik a nyakunkon ülnek vastagon bent vannak ebben az ügyben és nem engedik.
Szepesit az emberek sportriporterként ismerik leginkább és az emléke is így fog megmaradni mindenkiben.
kripton
@karma1: A vizsgán kérdezi az elnök a nemkívánatos diákot.
- Hány halottja volt a Szovjetuniónak a II, világhhábotúban?
- Húszmillió-hatzáznegvenötezer-kilencszáznegyvenkettő.
- NÉV SZERINT?

Te nagyon-nagyon hülye birkaliba! :-)
Dr plágium
Az egyetlen olyan sport riporter volt aki valóban közvetített. Nyugodjon Békében!
Eriksson
@verőce21: tegnap 16:37 :)))
Van benne valami. :)))
Eladott Ország
Annak idején majdnem mindenki úgy nézte a TV-ben a meccseket, hogy levette a hangját és Szepesit hallgatta a rádióból.
kripton
@Eladott Ország: Én is úgy hallgattam. Édesapámtól örököltem a módszert. Még nem volt TV, vagy ha már volt is, még nem voltak műholdak, nem mindenhonnan lehett közvetíteni. Chíléből - az 1962-es VB-t például. A rádióhoz szoktunk, de mára kiderült, hogy Vitraynak volt igaza, az ő - "unalmas" közvetítésével. Azt mondta, "a néző nem hallgató! Már LÁTJA a meccset és nem is hülye. Csak azt kell mondani, amit nem mutat a kamera és érdekes, meg amit nem tudhat." Igaza volt! Képzeld el, milyen lenne most egy meccs a tévében Szepesivel! Idegesítő volna.
kripton
@idppp: Szepesi egészen brilliáns riporter, műsorvezető és rádió-TV személyiség volt. Zseni! De szerházi gerinctelen féregember. Lehetett volna becsületes is, de a megzsaroltatásakor a mikrofont választotta a tisztesség helyett. Nem tudott lemondani a jó fizetésről, a külföldi utakról, az ismertségről, a vámentesen behozható kurrens holmikról, és elmenni közembernek.
Jól tette! Aki másként döntött, az ma ismertelen senki. Nem cikkeznek a halálakor, nem rip-ezik tudatlanok internetes fórumokon.
idppp
@karma1: A forradalmat leverő szovjet hadsereg tagjait ne soroljam fel név szerint? Magának súgnak vagy alapból ilyen rendkívül hülye?
karma1
@idppp: Nem vagyok olyan kedvemben, hogy teljesen ismeretlen emberek lehulyezzenek, visszont meg mindig nem emliti, hogy peldaul XY birkozo, vagy MN focista Szepesi Gyorgy miatt vesztette el a lehetoseget a sportolasra.
Erdekes modon peldaul a zeneszek kozotti III/III-asoknal meg lehetett tudni, hogy kirol jelentett vikidal "esztergalyos" gyula, vagy eppen som lajos. Meg azt is meg lehetett tudni, hogy orban KIROL jelentett, es nekem is van peldaul olyan altalanos iskolai osztalytarsnom, akinek az apjanak a karrierjet szinten egy besugo tette tonkre egy eletre. De mar nem erdekes a dolog, mert az illeto neves zeneszerzo mar elhunyt. (Mar az ugynok is, aki keresztbe tett neki).
Amikor valaki azt mondja neked, hogy "Hat mindenki azt mondja, hogy XY lopott!", ilyenkor semmi mast nem kell tenni csak rakerdezni arra, hogy "Ki az a mindenki, aki ezt allitja?" Ess ha nem tudsz mondani egy nevet, hogy ki allitotta XY-rol, hogy lopott, - akkor az egesz hir kacsa, nem igaz, vagy egyaltalan nem ugy igaz, ahogy tortent, csak az illeto keveri a szart rendesen, aki azt allitja, hogy "mindenki"...
Kulonben pedig egy halottrol beszelsz, akirol vagy jot, vagy semmit. De a gyalazkodas teged minosit.
idppp
@picike1: @karma1: "egy halottrol beszelsz, akirol vagy jot, vagy semmit." Maguknak teljesen elment a józan eszük? Ekkora baromságot csak bomlott elme képes leírni! Ezek szerint semmi rosszat nem mondhatunk Hitlerről, Rákosiról, Sztálinról stb., csak dicsérhetjük őket? Két ilyen hülyét ritkán fúj össze a szél! Csak nem egy alomból származnak, idióta ökrök?
kokopelli
@karma1: ..sehol a világon nem a TV rontotta el a focit,hanam azok a naplopók,
akik valamilyen poszton ott sürgölődtek a szövetségekben vagy az évgyűrűik,
vagy a szines tagkönyveik segítségével! A vita meg olyan meddő,mint a Riska a
méhe nélkül! 1954-ben a németeknek már volt TV-jük,nekünk meg még nem! ;-))))
kokopelli
@Horizont: ..nálad a pont! Mindenki olyan büszke a magyar közmondásokra,
csak sokan nem hajladók azokat használni! "Halottról vagy jót,vagy semmit!"!
kripton
@karma1: Megint hülyeséget beszélsz. Mert tudatlan vagy!
Néró, Savonarola és Hitler is halott...

Halottakról jól vagy semmit! Latinul: "De mortuis nil, nisi bene."
Sokan, rossz fordítói értelmezés eredményeként helytelenül használják: "Halottakról jót vagy semmit." Csakhogy a "bene" itt "jólt" (értsd: helyeset, igazat, valóst) jelent és nem jót. Chilontól származtatott mondás, azon a felfogási alapon, hogy a halott már nem védekezhet.
kripton
@Horizont: "Besúgó volt? Lehet...én nem tudtam. Senki nem tud semmi konkrétumot."

Szepesit 1950-ben szervezte be az Államvédelmi Hatóság, s gyakorlatilag a rendszerváltásig szolgálta a politikai rendőrséget Galambos fedőnéven.

kuruc.info/r/2/188306/

( A beszervezési lapja fotójával.)
picike1
@idppp: nos törvényadta jogom szeretni a müsorvezetőket és őt is szerettem mert igazi jó közvetittőt volt és te egy vadbarom vagy mint irtad "idióta ökrök?'" okés
kripton
@Horizont: "Tudható, hogy kire mit súgott? Kinek lett- e baja?"
Na ne röhögtess!
karma1
@idppp: "@karma1: Miért kell ajnározni egy utolsó mocskot? Magyarország legendás, első számú besúgója, III./III-as ügynöke, sok kiváló sportember életének megrontója! " en konkretan ERRE a mondatra varnek nevszerinti felsorolast - nem lehettek olyan sokan, ha kozben azert kivalo sportolokka tudtak valni.

Mit kodositesz itt most az oroszok nevszerinti felsorolasaval? Nem ez volt a kerdes! Alapbol kellene a sszoveget ertelmezni, es nem elkenni dolgokat.

Ilyenek vagytok ti, fide$$ fanok - allitotok valamit, es amikor valaki csak egy egyszeru kerdest tett fol, maris visszavonultok, mismasoltok, mert nem tudtok valaszolni - vagy nem akartok.
Egyszeruek vagytok mint a faek - a gyuloletpolitika, a hazugsag 100 %-ig mukodik nalatok.
kripton
@karma1: Nagyon nagy hatással vannak rád a birkáid.
karma1
@idppp: Mondd, ha elfogynak az eszerveid, akkor csak hulyeseggel tudsz elorukkolni? Hogy tudsz osszehozni egy hitlert vagy sztalint, rakosit Szepesi Gyorggyel? Egy nyilvanvaloan tomeggyilkost egy ESETLEG megtevedt emberrel? Mig hitlerbe tizmilliok haltak bele, addig Szepesibe hanyan? Ezt mar negyedszer kerdezem toled, mert allitolag ezt tette: sok kivalo sportembert tett tonkre.

Eddig EGYETLEN NEVET sem tudtal mondani...
idppp
@karma1: Vén puruttya! Keresse már meg azt az elgurult kurva gyógyszert, és lefeküdni a picsába! Ma már ne igyon többet, főleg, ha megtalálta a gyógyszerét!
csak úgy....
@kripton: Puskástól a Papp Laciig,mindenki be vót szervezve az 50 es években,hüségnyilatkozat és beszervezés nélkül,gondolod a rákosi pajtás engedte vóna öket nyugatra? Miért nem mesélsz a szüleidröl? Föltételezem,hogy már ök is "nagyok" (fölnöttek) voltak abban az idöben...
kripton
@csak úgy...: "Miért nem mesélsz a szüleidröl?"

A te jó édes anyád hogy van?

Az én Édesanyám szövőnő, kézi szönyegkészító, és villanyszámlás volt.
Az Édesapámról - az ő ÁVH-hoz és az Andrássy út 60-hoz (Terror Háza) való viszonyáról bővebben itt olvashatsz:

velemenyparbaj.blogspot.com/

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.