Csermely József, Melis Antal, Melis Zoltán és Sarlós György is elmúlt már 70 éves, közös evezéssel ünnepelték az évfordulót.

Csermely József, Melis Antal, Melis Zoltán és Sarlós György is túl van a 70-en, sőt Sarlós már 78 is elmúlt, de szombaton ismét közösen ültek be egy kormányos nélküli négyes hajóba Csepelen, hogy így ünnepeljék meg az 1968-as mexikói olimpián szerzett ezüstérmük 50. évfordulóját.

Az Ezüstnégyesként emlegetett csapat egyébként egészen pontosan 1968. október 19-én, helyi idő szerint 13 órakor startolt az olimpián, Vitray Tamás közvetítette a versenyt:

Sarlós György Az Evezős című könyvében így írta le az ezüstérem megszerzését:

„A rajt jól sikerül, az NDK és a mi hajónk vezet az első ötszáz méternél, fél hajóhosszal. Hétszáz méternél mi vezetünk, de talán csak egy-két méterrel. Tudjuk, hogy az NDK csapata ezer méternél megpróbál elmenni. Megpróbáljuk növelni az előnyünket, de minden erőnket bevetve sem tudjuk visszaverni az NDK támadását. Ezerháromszáz méternél egy hajóhosszal vezet az NDK, az olaszok két hajóhosszal lemaradva a harmadik helyen követnek. Óriási a küzdelem. (…) Mind a négyen növeljük az erőbedobásunkat, és a vezérevezős által diktált tempót követjük. Érzem, hogy a németek mellettünk vannak. Becsukom a szemem, mert úgysem látok már. Nem látom már a tőlem egy méterre evező vezérevezősünket, de tudom, hogy megállni nem lehet, fokozni kell az erőt… a mentőorvos hajója mellénk ér, elviszik a vezérevezősünket. Oxigénre van szüksége. Az eredményhirdetést kicsit elhalasztják, nem tudunk odaevezni.”

Az olimpiai aranyat az NDK nyerte 6.39.18-as idővel, Magyarország 6.41.64-es idővel lett ezüstérmes, a bronzot pedig Olaszország vihette haza 6.44.01-es idejével.

(Zoom)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.