A magyarok közül egyedül Hosszú Katinka jutott tovább a kínai Hangcsouban zajló rövidpályás úszó-világbajnokság keddi nyitónapjának előfutamaiból: a háromszoros olimpiai bajnok klasszis 400 méter vegyesen a legjobb idővel került a fináléba, 100 méter háton pedig harmadikként elődöntős.

Rövidpályás úszó-vb: Hosszú Katinka az egyedüli továbbjutó a nyitónapon

A 14-szeres rövidpályás világbajnok Hosszú mindkét számban címvédőként ugrott a vízbe, 400 méter vegyesen óriási fölénnyel, 4:23.59 perces idejével a másodikat több mint négy másodperccel megelőzve zárt az összesített rangsor élén. Nem sokkal később 100 méter háton az amerikai Olivia Smoliga óriási tempót diktált mellette – féltávnál világcsúcsidőn belül fordult –, de Hosszú tartotta vele a lépést, s másodikként csapott mögötte célba, az 57.09-es idő pedig a harmadik legjobb a mezőnyben.

"Mindig meg szoktam tippelni, milyen időt úszom, négyszáz vegyesen olyan 4:25 körülire gondoltam, ezért nagyon örülök ennek az eredménynek. Ugyanakkor nem vonok le ebből semmilyen következtetést, csakis az esti döntőre koncentrálok. Mindenképpen a vegyes döntőjére fókuszálok, nagyon közel lesz hozzá a száz hát elődöntője" – nyilatkozta Hosszú.

A magyarok közül elsőként 400 méter gyorson Bernek Péter volt érdekelt: a szám 2014-es dohai világbajnoka – aki gyakorlatilag a teljes nyári szezont kihagyta különböző betegségek miatt – nem kezdett rosszul, de fokozatosan visszaesett, s végül futamában csak a hetedik lett 3:43.74 perces idővel. "Talán kicsit korai volt ez a visszatérés, de próbálkozom tovább. Bízom benne, hogy 400 méter vegyesen tudok majd javítani, addig még van négy napom" – mondta Bernek. Őt az utolsó előfutamban Dudás Dániel követte, 3:46.65-tel kilencediknek csapott célba. Bernek a 15., Dudás a 23. lett.

Kapás Boglárka napok óta hőemelkedéssel bajlódik, ezzel együtt felállt a rajtkőre 200 méter gyorson, s 1:59.41 perccel összesítésben 24. lett. "Sokat kivett belőlem az elmúlt pár nap, de gondoltam megpróbálom, azonban elment az erőm. Alszom egyet a holnapi nyolcszázra" – nyilatkozta Kapás.

Férfi 200 méter pillangón "nagymedencés nagy nevek" a 2010-ben ifjúsági olimpiai bajnok Biczó Bence és a Rióban bronzérmes Kenderesi Tamás képviselték a magyar színeket – az Európa-bajnok Milák Kristóf, valamint a korábbi világbajnok Cseh László ezúttal nem volt érdekelt –, a sok forduló azonban nem kedvezett nekik, Kenderesi 1:53.59-cel a 12., Biczó 1:53.99-cel a 14. lett összesítésben. "Ennél azért jobbnak éreztem a formámat, jól sikerült a felkészülés. Nagyon szerettem volna pedig döntőt úszni, mivel két évvel ezelőtt kilencedik lettem" – értékelt Kenderesi.

Sztankovics Anna 50 méter mellen egy hónappal ezelőtt országos csúcsot úszott (30.59), ettől most valamivel elmaradt (30.76), s éppen csak lecsúszott az elődöntőről, 18. lett. "Nagyon dühös vagyok magamra, az első tempóm ugyanis kicsit beakadt, talán pont ez a hét század hiányzott a továbbjutáshoz. Az elmúlt napok nagyon lassan teltek Sanghajban, kicsit bele is fásultam, ebben a medencében pedig talán ha kétszáz métert úsztam" – értékelt az MTI-nek Sztankovics.

Földházi Dávid 100 méter háton a 30. helyen fejezte be szereplését (52.60), 100 méter mellen Horváth Dávid a 29. (58.86), míg 200 méter vegyesen Dudás Dániel a 25. (1:57.84) lett.

A hangcsoui olimpiai központ tízezer néző befogására alkalmas, teniszstadionként működő, a világbajnokság idejére uszodává alakított létesítményében magyar idő szerint 12 órakor kezdődnek az elődöntők, illetve a finálék. Hosszú 400 méter vegyesen 12.48-kor ugrik medencébe, 13.14 órakor pedig a 100 méter hát elődöntőjében lesz érdekelt.

(MTI)

Cikk- és címlapkép: MTI/Kovács Tamás

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

wagabund
@tulipan: de kiment buzdítani a csapatot...mert azt kell ám...Hosszúnak nem szurkolt, az csak tette, amit kell.
tulipan
@wagabund: Aljas! Mi a baja Hosszúval? Irígyli? Van is miért!!! :) Hajrá Katinka!!! Majd, mi szurkolunk INNEN!!! Bámulatos egy LEÁNYZÓ!!! :)
wagabund
@tulipan: te vadbarom! ha nem érted amit olvasol, akkor egy gyökér vagy...inkább kuss.
eddig is tudtam, hogy elmeroggyant vagy, de a gyógyszerek valamit javítottak az állapotodon..szedd továbbra is.

amúgy megvan az első aranya a rövidpályás vb-n te seggfej.
tulipan
@wagabund: Igazán örülök Te narancsos Seggfej - ha már ilyen kedves közvetlenséggel megszólítottál, nem is lehetsz más - hogy valamibe nagyon beleléptem, e lelkedbe! Ritkán sikerül, igaz nem törkedtem erre, a fene nagy "megtiszetltetésre" ! Netán, Te is Regát-i lakos vagy?? :)))) Azért is HAJRÁ Katinka!!!,

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.